Sverige
Översikt
Sverige har en utvecklad socioekonomisk och politisk grund som begränsar majoriteten av risken för utländska medborgare. Landets långsiktiga politiska ställning har lett till att Sverige förblir neutralt när det gäller den globala utvecklingen, vilket gör att många svenskar har positioner av global betydelse. Faktorer som sannolikt kommer att påverka utländska medborgare förblir förknippade med brott, inklusive det höga hotet om plockning under sommarmånaderna. Det finns också en ökande oro för allvarligt våldsbrott i de stora städerna, inklusive användning av improviserade sprängämnen. Utländska besökare är dock osannolikt att bli riktade.
Sverige hanterar sina svåra vintrar väl, men transporttjänster kan påverkas på grund av kraftigt snöfall och frysningstemperaturer.
Hälsa, sjukdomar och vaccination
Inga särskilda vaccinationer/immuniseringar krävs för resa till Sverige. Se till att du är uppdaterad om rutinvacciner innan din resa. Följande vaccinationer rekommenderas: mässling-påssjuka-röda hund (MMR), stelkramp-difteri-kikhosta, polio och influensa.
Risk för fästingburen hjärninflammation finns i hela landet, särskilt i Upplands och Södermanlands län, inklusive skärgården runt Stockholm, Gotland och Öland samt skogsområden runt Göteborg.
Kranvatten är säkert att dricka i Sverige.
Sverige har tillgängliga akuttjänster över hela landet med ett centrerat nummer: 112.
Medicinsk vård i landet är av hög standard. EU-resenärer har rätt till fri behandling vid svenska sjukhus, men bör notera att det vanligtvis är nödvändigt att visa ditt pass och det europeiska sjukförsäkringskortet (eller EHIC). Resenärer från utanför EU rekommenderas att söka råd om nödvändigheten av reseförsäkring.
Apotek är välfyllda med läkemedel certifierade enligt internationella standarder. De betecknas med namnet "Apotek". Du borde dock, om möjligt, ta med sig egna receptbelagda läkemedel.
Pass
Pass eller EU-nationellt ID-kort krävs för alla besökare i Sverige. Dessa bör vara giltiga i minst tre månader bortom din avsedda vistelsetid i landet.
Visum
Sverige har undertecknat Schengenavtalet från 1995. När det gäller icke-medlemmar i Schengenområdet finns det ett obligatoriskt viseringskrav för att komma in i Schengenområdet, för vistelser upp till 90 dagar, för vissa länder. Sök råd från det lokala svenska konsulatet.
Resenärer kan hitta information om vilka nationaliteter som kräver Schengenvisum för inresa till Sverige på Europeiska kommissionens webbplats för visumpolicy .
- Huvudstad: Stockholm (pop 975000)
- Religion: kristendom
- Tidszon: UTC + 01
Landets nödnummer
- Polis: 112
- Brandkår: 112
- Ambulans: 112
- {{originalfilename}} x
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka