Resa till Bolivia

Fakta

Landskod
BO
Huvudstad
Sucre
Befolkning
9 947 418
Statsskick
Republik
Religion
Kristendom
Valutakod
Boliviano (BOB)

Så reser du säkert:

Det finns flera risker i Bolivia som du som resenär bör vara medveten om.

Våldsbrott är vanliga, inklusive sådana riktade mot utländska besökare. Småbrottslighet är extremt vanlig i de större städerna och antalet rån ökar.

Vägar och fordon håller generellt låg standard.

Det politiska läget är osäkert och demonstrationer, blockader och konfrontationer kan uppstå med kort varsel och de kan utvecklas dramatiskt.

Vanliga sjukdomar är gula febern, malaria och denguefeber. Ett tips är att se över vilka vaccinationer du kan ta innan du reser.

Den Bolivianska regeringen har utfärdat varningar för gula febern i vissa regioner och den som inte kan visa upp ett vaccinationskort måste vaccineras på plats.

Drick bara vatten på flaska.

Innan resan

Vaccinering

Råd om vaccinationer är personliga och kan variera beroende på individuellt hälsoläge, allergier, kroniska sjukdomar, ålder och tidigare vaccinationer etc. Konsultera medicinsk expertis för professionella råd före avresa. Se även 1177 – Vaccinationsråd

Obligatoriska vaccinationer: För att bli insläppt i landet måste man kunna uppvisa dokument på att man har vaccinerat sig mot gula febern.

Visum

Nej. Svenska turister behöver inget visum till Bolivia för vistelse i upp till 90 dagar. Vid affärsresa fordras visum.

Närmaste servicekontor

Euro-Center São Paulo

Telefon:
+55 11 3208-6085
Fax:
E-postadress
latinamerica@euro-center.com
Adress
Rua Pires da Mota, 647 – Térreo CEP: 01529-001 Aclimação São Paulo

Svenska ambassader & konsultat

Sveriges ambassad i La Paz

Adress:
Avenida Arce 2631 Edificio Multicine, Piso 11, San Jorge
 La Paz
Öppettider:
måndag - fredag: 09:00-12:30
Telefon:
+591 2 297 96 30
E-post:
ambassaden.la-paz@gov.se

Försäkringsinformation

När du ska ut och resa är det viktigt att du är rätt försäkrad. Utan försäkring kan det bli väldigt dyrt om du råkar ut för något. Europeiska ERV har reseförsäkringar för både privat- och tjänsteresor. Så oavsett om du reser på charterresa, backpackar dig runt i världen, pluggar utomlands eller ska åka på tjänsteresa, så kan vi hjälpa dig att hitta den rätta försäkringen för just dig. Läs mer om våra försäkringar här. 

Tänk på att vissa försäkringar inte gäller vid resa till riskområden som Utrikesdepartementet avråder från.

Köp försäkring (Privatperson)

Karta

 • Euro-Center São Paulo

  Tel: +55 11 3208-6085
  Fax:
  E-post: latinamerica@euro-center.com
  Adress: Rua Pires da Mota, 647 – Térreo CEP: 01529-001 Aclimação São Paulo

Genomsnittstemperatur i VIRU-VIRU

Medeltemperatur för årets månader.
jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec
26,5° 25,9° 25,7° 24,4° 21,5° 20,8° 20,8° 22,8° 24,4° 26,1° 25,9° 26,2°

Säkerhet

 • Övergripande

  Risknivå 4

  Våldsbrott är vanliga, inklusive sådana riktade mot utländska besökare. Småbrottslighet är extremt vanlig i de större städerna,  särskilt i områdena Sagarnaga, Sopocachi och Zona Sur i La Paz samt vid flygplatsen i närheten av El Alto. Antalet rån av organiserade gäng ökar. Kriminaliteten är stigande i turistområdena. Bolivia genomlever sedan lång tid betydande politiska motsättningar knutna till utvinningen av landets omfattande energiresurser och den allmänt ojämlika fördelningen av landets välstånd. Två presidenter har måst avgå i förtid på grund av dessa motsättningar, den senaste 2005. Det finns en allmän risk i Bolivia för att demonstrationer, blockader och konfrontationer kan uppstå med kort varsel och att de kan utvecklas dramatiskt. Omfattande demonstrationer drabbade landets större städer sista veckan 2010 och februari 2011. Risken för terrordåd bedöms vara låg. 

 • Politisk risk

  Risknivå 4

   - 25 juni 2013: EU deklarerar att de har bidragit med 125 miljoner US-dollar för att bekämpa droghandeln i Bolivia de tolv senaste åren. EU-fonderna riktar sig till de som i dagsläget odlar kokaplantor  så att de kan ändra sitt jordbruk odla andra grödor så som citrusfrukter. Fonderna syftar även till att bidra till bättre infrastruktur, hälsovård oxh utbildning. EU arbetar  mot att utöka bidragsdelen till 2020 och med 30 miljoner US-dollar planerat till nästa år. Tusentals bolivianer protesterade sista veckan 2010 mot regeringens planer att höja priset på fordonsbränsle. Priset på bensin aviserades stiga med 73 procent och diesel med 83. Fackföreningar, särskilt transportarbetar facket, och medborgargrupper deltog i demonstrationerna. Armén sattes in för att med sina fordon köra anställda till sina arbetsplatser från områden utanför landets större städer. Den marknadsanpassning som det de facto här var frågan om, bedömdes omedelbart komma att drabba den vänsterinriktade presidenten Evo Morales opinionssiffror och äventyra hans ställning. Just folkliga protester har fått två tidigare presidenter att avgå i förtid. På nyårsdagen kapitulerade presidenten för trycket och meddelade att höjningarna ej skulle genomföras. Sista veckan i februari 2011 protesterade återigen framförallt transportarbetare för att få tillstånd att höja buss- och taxipriser som varit låsta på samma nivå de senaste fem åren. 40 % av busstrafiken i La Paz och El Alto låg nere under veckan.

 • Säkerhetsläget

  Risknivå 4

  Risken för terrordåd bedöms vara låg. Det finns en allmän risk i Bolivia för att demonstrationer, blockader och konfrontationer kan uppstå med kort varsel och att de kan utvecklas dramatiskt. Resenärer uppmanas att vara försiktiga och undvika stora folksamlingar, vägspärrar, demonstrationer eller förberedelse till samma. De kan också påverka lokala kommunikationer och därför försena resandet. Demonstranter upprättar ofta vägspärrar.
  En person skadades den 29 december 2010 under protestaktioner mot president Evo Morales beslut att avveckla subventionerna på bensin, diesel och andra bränslen. Omkring 1 000 invånare i El Alto hade samlats vid betalstationer på motorvägen i syfte att blockera vägen med stenar och däck. Konfrontationer utbröt när medlemmar av presidentens vänsterparti MAS försökte övertala demonstranterna att avsluta blockaden.

 • Kriminalitet

  Risknivå 4

  juli 2014: Allmänt sett kan en ökning i våldsbrott, och annan kriminalitet, kunnat skönjas i landet under de senaste åren. I de större städerna samt vid flygplatser är småbrottslighet väldigt vanligt förekommande. 

  Våldsbrott är vanliga, inklusive sådana riktade mot utländska besökare. Småbrottslighet är extremt vanlig i de större städerna,  särskilt i områdena Sagarnaga, Sopocachi och Zona Sur i La Paz samt vid flygplatsen i närheten av El Alto. Antalet rån av organiserade gäng ökar. Kriminaliteten är stigande i turistområdena. Särskilt nämns La Muela del Diablo i La Paz, Rurrenabaque i Anderna, Los Yungas och vandringslederna i de gamla inkaområdena. Resenärer ska företa utfärder i grupp och under auktoriserad ledning. I Chaparedistriktet mellan Santa Cruz och Cochabamba liksom, på nytt, i Yungasområdet nordost om La Paz förekommer omfattande våld och social oro knuten till narkotikatrafiken. I departementet Pando har en intensifierad polisnärvaro skett till följd av det ökade narkotikarelaterade våldet. .

 • Infrastruktur

  Risknivå 4

  De flesta vägar i Bolivia är inte asfalterade med undantag för några av landets huvudvägar. Standarden på vägarna varierar kraftigt. Fordonsparken är ofta av låg standard. Bilhaverier är vanliga. Bilarna lämnas vid vägkanten och utgör trafikfara, särskilt nattetid. Ett ökat antal olyckor med långfärdsbussar har skett under senare tid. I de större städerna finns det gott om taxibilar, men försiktighet bör iakttas vid valet av taxi (se Kriminalitet). Om färd på Titicacasjön planeras bör fartygets/båtens standard kontrolleras innan avresa.  Vägblockeringar är vanligt förekommande och stör trafiken b.l.a. till och ifrån flygplatsen. Försök under inga omständigheter att passera en vägblockering.

 • Trafik

  Risknivå 4

  - 16 juli 2015: Med anledning av de pågående stridsåtgärderna i den bolivianska staden Potosi avråds resenärer helt från att resa till staden.

  - 14 juli 2015: Stridsåtgärder i den bolivianska staden Potosi har resulterat i avstängda vägar och brist på mat och vatten. Resenärer som planerar att resa till staden bör vara beredda på att det kan vara svårt att ta sig in i staden samt att man riskerar att bli strandsatta där.

  - 24 mars 2015: Under söndagen den 29 mars kommer regionala och kommunala val hållas i Bolivia. Från midnatt lördagen den 28 mars och under hela valdagen är det strikt förbjudet att framföra någon form av motorfordon i landet. Endast auktoriserade fordon är tillåtna. Försäljning och konsumtion av alkohol är förbjudet från midnatt fredagen den 27 mars till och med midnatt söndagen den 29 mars. 

  Varje år dör enligt Världshälsoorganisationens statistik (2013) i genomsnitt 19,2 personer per 100 000 invånare i trafikolyckor, d v s drygt sex gånger så många som i Sverige. Trafiktempot är trots detta ofta ganska lugnt. Olyckor inträffar ofta till följd av brister i fordonens standard. Många förare saknar körkort. Yrkestrafiken sker ofta utan hänsyn till regler om vila. Kontrollen när det gäller alkohol är obefintlig.

 • Epidemiologi

  Risknivå 4

  Lokalt råder allvarlig vattenbrist. Endast buteljerat vatten kan drickas och vaksamhet avseende livsmedel rekommenderas. Sjukvårdsinrättningarnas kvalitet är oftast god i de stora städerna och godtagbara i turistområden. För övrigt kan den allmänna standarden ifrågasättas.

  Cirka 0,2 procent av befolkningen över 15 år beräknas lida av hiv/aids. 

  Den Bolivianska regeringen har utfärdat varningar för gula febern i regionerna Santa Cruz, Pando och Beni, och stora delar av Cochabamba, Tarija samt norra delen av provinsen La Paz. Landets höglänta områden, inklusive staden La Paz, Potosi och Oruro, Titicacasjön och Salar de Uyuni, är inte påverkade. Den resenär som inte kan uppvisa ett giltigt vaccinationskort, måste låta vaccinera sig. Regeringen sätter vid epidemier upp tillfälliga vaccinationsställen vid de lokala polisstationerna. 

  - 13 februari 2015: De lokala myndigheterna i den bolivianska staden Santa Cruz har utfärdat en hälsovarning med anledning av ett antal bekräftade fall av det myggburna Chikungunya-viruset. Resenärer rekommenderas att vidta åtgärder för att undvika myggbett.

  - februari 2014: En varning för AH3N2 influensa har utfärdats för hela landet.  Allvarliga utbrott av denguefeber skedde 2013. Epidemin har avtagit, men resenärer ska vidta åtgärder för att skydda sig mot myggbett.

  I de låglänta delarna av landet är frekvensen av malaria hög, särskilt i Beni och Pando och i regionen Chaco i södra delen av landet, särskilt i Yacuiba och Paracari. 

  Utbrott av leptospirosis har skett i landsbygdsområdet Chuquisaca. 

  -juni 2013: Lokala myndigheter i Bolivia har nu bekräftat ett utbrott av influensa AH3N2 över landet. De mest drabbade områdena är La Paz, Oruro och Potosi på grund av de låga temperaturerna.
  - I juli och  augusti 2010  insjuknade tre personer, varav tre senare avled, i böldpest i staden Apolo, nära gränsen till Peru. Enligt WHO orsakas böldpest, som är den vanligaste formen av pest, av bett från infekterade flugor eller i direktkontakt med infekterade råttor. Under ett utbrott 1994 av böldpest i norra Peru dog 35 människor av de över 1 100 som smittades. Hälsodepartementet har vidtagit åtgärder för att hindra vidare smittspridning. 

 • Natur

  Risknivå 4

  Bolivia är beläget i den tropiska klimatzonen, ett förhållande som är relevant i landets östra låglänta delar, där malariarisk råder. Bolivia är i övrigt högt beläget, i genomsnitt 3 000 meter över havet. La Paz ligger på 3 600 meter. Även personer med god hälsa kan påverkas av symptom till följd av den höga höjden. Andning, matsmältning och blodtryck kan påverkas. Översvämningar och jordskred är vanliga under regnperioden november-mars, särskilt i landets västra delar. Många vägar blir oframkomliga dagar i sträck. Kraftiga regn drabbade La Paz den 27 februari 2011 och lerskreden som följde har hittills förstört kring 1 500 hus. Den senaste tidens regn har lämnat 7000 personer hemlösa och har även förstört den vattenledning som går till flera av La Paz södra distrikt vilket kan orsaka problem med vattenförsörjningen i upp till sex månader framöver. En helt ny vattenledning kommer att behöva byggas.

  Regionen Potosi i sydvästra Bolivia har i juli 2011 upplevt de värsta snöovädren på 20 år. Många vägar i regionen är avstängda och regeringen har bett om hjälp från omkringliggande länder då man har behov av helikopterhjälp för att dumpa förnödenheter till avskurna samhällen. Ovädret kom som en överraskning då Potosi vanligtvis är torrt vid den här tidpunkten.