Resa till Cypern

Fakta

Landskod
CY
Huvudstad
Nicosia
Befolkning
1 102 677
Statsskick
Republik
Religion
Kristendom
Valutakod
Euro (EUR)
Köp EUR 1
SEK 9,7711
Valutakurser från FOREX Bank

Så reser du säkert:

Cypern är ett relativt säkert land att besöka. Kriminaliteten är låg men det kan förekomma väskryckningar och ficktjuvar. Förvara ditt pass på ett säkert ställe eftersom pass är mycket stöldbegärliga.

Observera att Cypern har vänstertrafik – så var uppmärksam i trafiken.

Privata vårdkliniker är mycket dyra på Cypern. Vi rekommenderar därför att du är uppmärksam ifall du behöver söka vård så att du inte behöver betala onödigt höga kostnader. Drick bara vatten på flaska.

Det kan även förekomma jordskalv.

Innan resan

Vaccinering

Råd om vaccinationer är personliga och kan variera beroende på individuellt hälsoläge, allergier, kroniska sjukdomar, ålder och tidigare vaccinationer etc. Konsultera medicinsk expertis för professionella råd före avresa. Se 1177 – Vaccinationsråd

Obligatoriska vaccinationer: Inga obligatoriska vaccinationer krävs om man anländer från Sverige.  

Visum

För bärare av svenska pass fordras inget visum.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Larnaca

Telefon:
+357 24 65 9860
Fax:
+357 24 65 9861
E-postadress
cyprus@euro-center.com
Adress
Grigori Afxentiou, Larnaca, Cypern

Svenska ambassader & konsultat

Sveriges ambassad på Cypern

Adress:
9, Arch. Makarios Avenue Severis Building, 2tr
Cy 1511 Nicosia
Öppettider:
måndag - fredag: 09:00-12:00, passärenden endast tisdag och torsdag: 09:00-12:00
Telefon:
+357 22 458 088
E-post:
ambassaden.nicosia@gov.se

Försäkringsinformation

När du ska ut och resa är det viktigt att du är rätt försäkrad. Utan försäkring kan det bli väldigt dyrt om du råkar ut för något. Europeiska ERV har reseförsäkringar för både privat- och tjänsteresor. Så oavsett om du reser på charterresa, backpackar dig runt i världen, pluggar utomlands eller ska åka på tjänsteresa, så kan vi hjälpa dig att hitta den rätta försäkringen för just dig. Läs mer om våra försäkringar här. 

Tänk på att vissa försäkringar inte gäller vid resa till riskområden som Utrikesdepartementet avråder från.

Köp försäkring (Privatperson)

Karta

 • Euro-Center Larnaca

  Tel: +357 24 65 9860
  Fax: +357 24 65 9861
  E-post: cyprus@euro-center.com
  Adress: Grigori Afxentiou, Larnaca, Cypern

Genomsnittstemperatur i PAPHOS AIRPORT

Medeltemperatur för årets månader.
jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec
12,6° 12,8° 14,8° 17,4° 20,5° 23,9° 26,4° 26,9° 25,1° 22,0° 18,0° 14,5°

Säkerhet

 • Övergripande

  Risknivå 2

  Cypern besöks årligen av cirka 190 000 svenskar. Trafiken bedöms utgöra den främsta faran. Vänstertrafik råder. Kriminalitet riktad mot turister är i allmänhet låg, lägre än till exempel i Europas kontinentala huvudstäder. Rapporter om sexuella övergrepp riktade mot kvinnliga turister förekommer. Fall av angrepp mot turister av lokala ungdomsgäng utanför diskotek på turistorter har rapporterats. Strejker kan ibland orsaka förseningar i kollektivtrafiken och försena annan myndighetsutövning. Vattenbrist råder. Buteljerat dricksvatten rekommenderas. Jordskalv drabbar då och då Cypern, utan att orsaka materiella eller personella skador. Seismiska risker av betydande slag vilar dock under havsbottnen i östra Medelhavet. Uppmärksamhet bör iakttas när det gäller kraftiga underströmmar vid badplatserna. Den 11 juli 2011 rapporterades betydande elavbrott ha inträffat sedan driften i Cyperns största kraftverk slagits ut på grund av en explosion i en vapendepå i örlogsbasen i Zygia på öns sydkust. Tolv människor rapporterades ha omkommit i samband med explosionen. Även bränder rapporterades från området.

 • Politisk risk

  Risknivå 3

  Sedan den grekiska militärjuntan 1974 sökt att förena Cypern med Grekland, invaderade den turkiska krigsmakten ön, som därefter förblivit delad i en grek- och en turkcypriotisk del. Cypriotisk politik domineras sedan dess helt av frågan om relationerna mellan de två delarna. Utsikterna för varaktig fred eller ens "normaliserade! förhållanden på Cypern försämrades genom valet av den nationalistiske kandidaten på den turkcypriotiska sidan i början av april 2010. Turkiets agerande är av stor betydelse för utvecklingen.

 • Säkerhetsläget

  Risknivå 2

  Inga rapporter om säkerhetshotande tendenser har under senare tid inkommit. Cypern bedöms under överskådlig tid ej komma att drabbas av omfattande social oro. De demonstrationer som förekommer inleds och genomförs nästan uteslutande vid Eleftheriatorget längs muren i den gamla delen av Nicosia. Demonstrationerna samlar alltifrån 25 till högst cirka 2000 personer. Strejker kan ibland orsaka förseningar i kollektivtrafiken, liksom försena annan myndighetsutövning. I juli 2009 strejkade taxinäringen, och hamnar och flygplatser blockerades.

 • Kriminalitet

  Risknivå 2

  Cypern besöks årligen av cirka 190 000 svenskar. Kriminalitet riktad mot turister bedöms i allmänhet vara låg, lägre än till exempel i Europas kontinentala huvudstäder, även om ökade risker föreligger på platser där många människor samlas. Organiserad brottslighet kopplad till vapen- drog- och sexindustrin förekommer i betydande skala på Cypern. Landet placerades 2009 av Transparency International på plats 27 på en lista över korruptionen i 180 av världens länder. Motsvarande siffra för Sverige var 3.

 • Infrastruktur

  Risknivå 2

  Motorvägar förbinder Nicosia med Limassol, Larnaca med flera orter. Vägstandarden är mycket hög. Vägar på landsbygden och längs bergssidor kan vara smala, slingrande och mycket illa underhållna. Illa fungerande trafikljus är vanliga olycksorsaker. Vattenbrist råder. Buteljerat dricksvatten rekommenderas. Inga elavbrott av betydelse för turistnäringen har nyligen inrapporterats.

 • Trafik

  Risknivå 3

  Trafiken bedöms utgöra den främsta faran för den enskilde resenären på Cypern. Utbildningsnivån på fordonsförare bedöms många gånger vara otillräcklig. Nonchalans av trafikregler är vanliga olycksorsaker. 7,6 dödsfall per 100 000 invånare inträffade 2012 (WHO:s statistik) i samband med trafikolyckor, vilket är drygt dubbelt så mycket som i Sverige. Vänstertrafik råder.

 • Epidemiologi

  Risknivå 2

  Det finns bekräftade fall av A (H1 N1) på Cypern. Hepatit A och B samt tuberkulos förekommer. Ett fall av fågelinfluensa registrerades på norra Cypern i januari 2006. Standarden på den offentliga cypriotiska vården är som regel god och sjukhusen relativt många. Den privata vården erbjuder högre kvalitet men kan också vara mycket dyr. Den vårdsökande bör försäkra sig om vilken typ av vårdinrättning han eller hon anlänt till. Vårdinrättningarna på norra Cypern, den del som kontrolleras av den självutnämnda Turkiska cypriotiska republiken, är i allmänhet av lägre standard.

 • Natur

  Risknivå 2

  - 9 september 2015: Kraftiga sandstormar har drabbat Cypern. Vid vistelse rekommenderas att stanna inomhus samt använda sig utav andningsmask tills stormen har avtagit. Flygtrafik är omdirigerad på grund av sikten, så vid resa se över resplaner.

  Cypern ligger i den subtropiska klimatzonen och i en seismiskt aktiv region. Medelhavsklimat råder. Jordskalv av nästan undantagslöst milt slag drabbar då och då Cypern, utan att anställa materiella eller personella skador. Seismiska risker av betydande slag vilar dock under havsbottnen i östra Medelhavet. Uppmärksamhet bör iakttas när det gäller kraftiga underströmmar vid badplatserna.