Resa till Kroatien

Fakta

Landskod
HR
Huvudstad
Zagreb
Befolkning
4 491 000
Statsskick
Republik
Religion
Kristendom
Valutakod
Kuna (HRK)
Köp HRK 1
SEK 1,3067
Valutakurser från FOREX Bank

Så reser du säkert:

Kroatien är ett relativt säkert land att vistas i. Under turistsäsongen finns ändå viss risk för väskryckningar och ficktjuvar. Var även vaksam när du tar ut pengar i bankomat och betalar med kort eftersom det blivit allt vanligare med så kallad "skimming".

Det är också ganska vanligt med trafikolyckor så var vaksam i trafiken.

Fästingar är vanligt. Hepatit A samt TBC förekommer också så vi rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd innan avresa.

Innan resan

Vaccinering

Råd om vaccinationer är personliga och kan variera beroende på individuellt hälsoläge, allergier, kroniska sjukdomar, ålder och tidigare vaccinationer etc. Konsultera medicinsk expertis för professionella råd före avresa. Se även 1177 – Vaccinationsråd 

Obligatorisk vaccinering: Inga obligatoriska vaccinationer krävs för inresa från Sverige.  

Visum

Nej. Innehavare av svenska pass behöver inget visum till Kroatien för vistelse i upp till 90 dagar.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Larnaca

Telefon:
+357 24 65 9860
Fax:
+357 24 65 9861
E-postadress
cyprus@euro-center.com
Adress
Grigori Afxentiou, Larnaca, Cypern

Svenska ambassader & konsultat

Sveriges konsulat i Rijeka

Adress:
Riva 20
51 000  RIJEKA
Öppettider:
tisdag och torsdag: 13:30-15:30
Telefon:
Tfn +385-51-212 287
E-post:
skanex@ri.t-com.hr

Sveriges konsulat i Split

Adress:
Držiceva 8
21 000  Split
Öppettider:
måndag - fredag: 10:00-12:00
Telefon:
+385-21-338 234
E-post:
slobodan.anicic@marsh.com

Sveriges ambassad i Kroatien

Adress:
Frankopanska 22
10 001  Zagreb
Öppettider:
måndag - fredag: 10:00-12:00
Telefon:
+385-(0)1-49 25 100
E-post:
ambassaden.zagreb@gov.se

Försäkringsinformation

När du ska ut och resa är det viktigt att du är rätt försäkrad. Utan försäkring kan det bli väldigt dyrt om du råkar ut för något. Europeiska ERV har reseförsäkringar för både privat- och tjänsteresor. Så oavsett om du reser på charterresa, backpackar dig runt i världen, pluggar utomlands eller ska åka på tjänsteresa, så kan vi hjälpa dig att hitta den rätta försäkringen för just dig. Läs mer om våra försäkringar här. 

Tänk på att vissa försäkringar inte gäller vid resa till riskområden som Utrikesdepartementet avråder från.

Köp försäkring (Privatperson)

Karta

 • Euro-Center Larnaca

  Tel: +357 24 65 9860
  Fax: +357 24 65 9861
  E-post: cyprus@euro-center.com
  Adress: Grigori Afxentiou, Larnaca, Cypern

Genomsnittstemperatur i DARUVAR

Medeltemperatur för årets månader.
jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec
1,0° 3,2° 7,4° 12,0° 16,8° 20,3° 21,7° 21,3° 16,3° 12,8° 7,1° 1,9°

Säkerhet

 • Övergripande

  Risknivå 2

  - 26 maj 2014: Undantagstillstånd har införts i de områden som är översvämmade på grund av hälsorisken, speciellt beroende på myggen. Det är hög risk för smittosamma sjukdomar med en potentiell risk att skapa epidemi. Sök läkarens råd innan resa till Vukovar-Srijem, Lipik, Pleternica, Kostajnica och Dvor na Uni. Resenärer bör iaktta försiktighet med bra hygien och skydd för myggor och följa den lokala myndighetens råd.

  Låg risk bedöms i allmänhet råda för resenären att drabbas av kriminella handlingar, även om småbrott av typen ficktjuveri och väskryckningar förekommer, särskilt under turistsäsongen.  Bär alltid ditt pass med dig då detta är det enda officiellt erkända formen av identifikation i Kroatien. Behåll en fotostatkopia av passet på en säker plats samt uppgifter om dina närmaste anhöriga. Om du förlorar ditt pass kan detta underlätta ansökan om nytt pass. Våldsbrott gentemot utländska besökare är ovanligt. Inrättningar där spel och prostitution förekommer drabbas inte sällan av väpnade rån. Det förekommer att turister har fått bar- och krognotor på motsvarande tiotusentals kronor. Våld eller hot om våld förekommer för att avtvinga den motsträvige kunden dessa pengar. Bankomater som ligger vid isolerade platser är inte sällan manipulerade.  Trafikolyckor är relativt vanliga. Fästingar förekommer och kan bära på smitta för TBE. Adekvat sjukvård ges i större städer. På landsbygden och på öarna i den adriatiska arkipelagen är sjukvårdsresurserna begränsade till mycket begränsade. Mindre skalv förekommer som orsakar skakningar. Störtskurar förekommer, främst under sommarmånaderna, och kan orsaka översvämningar.

 • Politisk risk

  Risknivå 2

  Vid president- och parlamentsvalen år 2000 framträdde en generation kroatiska politiker med ambitionen att närma sig övriga Europa och med siktet inställt på EU-medlemskap, något som den 24 juni 2011 till slut blev verklighet då förhandlingarna mellan EU och Kroatien resulterade i ett beslut om medlemskap i juli 2013, ett beslut som den 22 januari 2012 även formaliserades genom ett ja i en folkomröstning. Den organiserade kriminaliteten, ofta våldsbenägen, är av sådana dimensioner att den kan utgöra ett problem på politisk nivå även om Kroatien tagit steg för att begränsa dess inflytande. Landets konstitution har förändrats i demokratisk riktning, så att makt har överförts från presidentämbetet till parlamentet. Tusentals demonstranter protesterade i mars 2011 i Zagreb över utbredd korruption och hög arbetslöshet, sannolikt inspirerade av händelserna i Arabvärlden. I parlamentsvalet den 4 december 2011 gjorde den sittande regeringen bestående av Croatian Democratic Union sitt sämsta val sedan partiet bildats och förlorade därmed makten till Socialdemokraterna som fick absolut majoritet med 81 platser av parlamentets totala 151.

 • Säkerhetsläget

  Risknivå 2

  Demonstrationer förekommer tillfälligtvis och genomförts oftast av fackförbund och veterangrupper, som protesterar mot lokala förhållanden. Demonstrationerna genomförs oftast fredligt. Etniska motsättningar uppträder i vissa delar av landet. Inga kända terrornätverk bedriver verksamhet i Kroatien. Landet bedöms inte heller utgöra ett attraktivt mål som uppehållsplats för sådana nätverk.

 • Kriminalitet

  Risknivå 2

  Låg risk bedöms råda för den enskilde att drabbas av kriminella handlingar i Kroatien.

 • Infrastruktur

  Risknivå 2

  Vägnätet bedöms vara i allmänt gott skick. Bussar och spårvagnar bedöms vara säkra och pålitliga. Statistiskt bedöms även taxiverksamheten vara säker, med endast undantagsvisa anmälningar om överkrav för betalning från enskilda chaufförer.

 • Trafik

  Risknivå 3

  Trafikolyckor är relativt vanliga i samband med överträdelser av hastighetsgränserna och alkoholkonsumtion. Frekvensen stiger tydligt i samband med semesterperioden. I genomsnitt dör 8,9 personer per 100 000 invånare och år, vilket kan jämföras med den svenska siffran 3 (2012 statistik).

 • Epidemiologi

  Risknivå 2

  Fästingar förekommer och kan bära på smitta för TBE. Hepatit A och tuberkulos förekommer. Adekvat sjukvård ges i större städer. På landsbygden och på öarna i den adriatiska arkipelagen är sjukvårdsresurserna begränsade till mycket begränsade. Huvudsakligt akutsjukvårdscentrum i Zagreb är "Traumatologija", beläget på Draskoviceva 19, tel 385-1-461-0011.

 • Natur

  Risknivå 2

  Kroatien är beläget i ett aktivt seismiskt område. Mindre skalv förekommer som orsakar skakningar. Det senaste betydande skalvet inträffade 1880. Störtskurar förekommer, främst under sommarmånaderna, och kan orsaka översvämningar.

  - 16 september 20014: Med anledning av den senaste veckans kraftiga regnande har delar av Balkan drabbats av översvämningar. I Kroatien har flera städer översvämmats och många vägar stängts av på grund av detta. En av de värst drabbade städerna är Karlovac där 2000 personer fick lov att evakueras under helgen. 

  - 19 maj 2014: På grund av de kraftiga skyfall som pågått i Balkan är stora områdena runt floderna Sava och Una i sydöstra och sydcentrala Kroatien översvämmat. Minst en person har omkommit, två saknas och 15 000 har evakuerats. Vukovar-Syrmia är den mest drabbade regionen i landet. 
   Resenärer bör undvika alla icke-nödvändiga resor till de mest drabbade områdena. Hör med din researrangör för senaste nytt och följ de lokala nyheterna om utvecklingen.