Resa till Paraguay

Fakta

Landskod
PY
Huvudstad
Asuncion
Befolkning
6 375 830
Statsskick
Republik
Religion
Kristendom
Valutakod
Guarani (PYG)

Så reser du säkert:

Turismen är koncentrerad till huvudstaden Asunción. Paraguay är transitland för narkotikasmuggling. Vi rekommenderar därför särskild försiktighet vid resor till de nordöstra provinserna Amambay och Canindeyú.

Undvik, kväll och natt: centrala Asunción, Ciudad del Este och Pedro Juan Caballero (ökad risk för rån och överfall).

Riskfyllt: att resa österut genom regionerna San Pedro och Canindeyú till Salto del Guairá vid gränsen till Brasilien. Bilkapningar, överfall och rån har förekommit. Flera bilkapningar har ägt rum vid vägkorsningen vid Mbutuy i departementet Caaguazú.

Innan resan

Vaccinering

Råd om vaccinationer är personliga och kan variera beroende på individuellt hälsoläge, allergier, kroniska sjukdomar, ålder och tidigare vaccinationer etc. Konsultera medicinsk expertis för professionella råd före avresa. Se även 1177 – Vaccinationsråd 

Obligatorisk vaccinering: Inga obligatoriska vaccinationer krävs för inresa från Sverige.   

Visum

Nej. Innehavare av svenska pass behöver inget visum till Paraguay för vistelse i upp till 90 dagar.

Närmaste servicekontor

Euro-Center São Paulo

Telefon:
+55 11 3208-6085
Fax:
E-postadress
latinamerica@euro-center.com
Adress
Rua Pires da Mota, 647 – Térreo CEP: 01529-001 Aclimação São Paulo

Svenska ambassader & konsultat

Sveriges generalkonsulat i Asunción

Adress:
Casilla de Correo 586
586 Asunción
Telefon:
+595 21 21 51 37
E-post:
erika.domann@rieder.com.py

Försäkringsinformation

När du ska ut och resa är det viktigt att du är rätt försäkrad. Utan försäkring kan det bli väldigt dyrt om du råkar ut för något. Europeiska ERV har reseförsäkringar för både privat- och tjänsteresor. Så oavsett om du reser på charterresa, backpackar dig runt i världen, pluggar utomlands eller ska åka på tjänsteresa, så kan vi hjälpa dig att hitta den rätta försäkringen för just dig. Läs mer om våra försäkringar här. 

Tänk på att vissa försäkringar inte gäller vid resa till riskområden som Utrikesdepartementet avråder från.

Köp försäkring (Privatperson)

Karta

 • Euro-Center São Paulo

  Tel: +55 11 3208-6085
  Fax:
  E-post: latinamerica@euro-center.com
  Adress: Rua Pires da Mota, 647 – Térreo CEP: 01529-001 Aclimação São Paulo

Genomsnittstemperatur i ASUNCION/AEROPUERTO

Medeltemperatur för årets månader.
jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec
28,5° 27,7° 27,6° 24,6° 19,7° 19,5° 18,8° 20,5° 21,9° 25,4° 25,5° 27,4°

Säkerhet

 • Övergripande

  Risknivå 3

  Demonstrationer och upprättande av vägspärrar förekommer sporadiskt i huvudstaden Asunción och längs landsvägarna. Transportsystemet kan påverkas och våldsamma incidenter inträffa. Utegångsförbud kan införas temporärt. Allvarliga våldsbrott, inklusive kidnappning, har minskat i totala siffror under senare tid. Såväl rån som ficktjuveri har dock ökat på offentliga kommunikationsmedel och i områden som frekventeras av utländska besökare. Vapen är lättåtkomliga och bärs av många Paraguayaner. Antalet asfalterade huvudvägar i landet är litet och standarden varierande. Turistnäringen är utvecklad i Asunción, men outvecklad eller obefintlig i övriga delar av landet. Knappt fyra gånger så många människor per 100 000 invånare dör årligen i trafikolyckor jämfört med i Sverige.

 • Politisk risk

  Risknivå 3

  Den vänsterinriktade Fernando Lugo vann presidentvalet den 15 augusti 2008. Därmed bröts Coloradopartiets 60-åriga maktinnehav. I en kuppliknande omröstning i senaten i juni 2012 avsattes dock Lugo. Officiellt fick Lugo avgå pga misstag han gjort i tjänsten såsom den roll han påståtts haft i en sammandrabbning mellan polis och bönder som resulterade i 17 döda. I presidentvalet i april 2013 valdes Horacio Cartes, ledare av det konservativa Coloradopartiet, till ny president med 46 procent av rösterna.    

  När Lugo tillträdde makten förklarade han offentligt krig mot korruption och ojämlikhet och utlovade landreformer, liksom reformer som rör landets näringsliv. De socioekonomiska klyftorna är stora. Lugos parti saknade majoritet i parlamentets båda kamrar.  

 • Säkerhetsläget

  Risknivå 3

  För närvarande råder relativ stabilitet avseende säkerhetsläget. Förhöjd risk råder i gränsområdet Argentina - Brasilien - Paraguay. Våldsamheter till följd av narkotikatrafik förekommer i departementen  Alto Parana, Amambay, Canindeyú, San Pedro och Concepcion.
  Pass skall stämplas vid inresa, samt vara daterade och undertecknade av en tjänsteman vid immigrationsmyndigheten.

 • Kriminalitet

  Risknivå 3

  Allvarliga våldsbrott, inklusive kidnappning, har minskat i totala siffror under senare tid, även om väpnade rån, bilstölder och inbrott sker. Såväl rån som ficktjuveri har dessutom ökat på offentliga kommunikationsmedel och i områden som frekventeras av utländska besökare. Rapporter förekommer om att bedövningsmedlet skopolamin har använts för att söva och råna besökare. Vapen är lättåtkomliga och bärs av många Paraguayaner.

 • Infrastruktur

  Risknivå 4

  Antalet asfalterade huvudvägar i landet är litet och standarden varierande. Ett vägförbättringsprogram är under genomförande, men mindre vägar förblir utan hårdgjord yta och blir oframkomliga vid häftiga regn. Vägarna i Asunción har någon gång stora hål. Turistnäringen är utvecklad i Asunción, men outvecklad eller obefintlig i övriga delar av landet. Mobilnätet har förbättrats avsevärt i städerna, men på landsbygden är täckningen låg till obefintlig. Vägbelysning saknas, kreatur sover på vägarna nattetid och fordonen längs vägarna saknar ofta belysning. Buteljerat vatten rekommenderas.

 • Trafik

  Risknivå 4

  Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s beräkningar (2013) dör 21,4 personer per 100 000 invånare årligen i trafikolyckor, d v s mer än sju gånger så många som i Sverige och strax under den här stipulerade gränsen för hög risk, som går vid 20.

 • Epidemiologi

  Risknivå 3

   Sjukvårdsinrättningar av god kvalitet finns i de större städerna. Kontant betalning i samband med vårdinsats fordras. Utbudet av mediciner är begränsat.

  Cirka 0,6 procent av befolkningen över 15 år beräknas lida av hiv/aids. Denguefeber uppträder särskilt i Asunción och i departementet Central, även om risk föreligger i hela landet. Under sommarsäsongen 2011/2012 dog minst 70 människor av dengue och 2012/2013 har situationen varit lika illa. 

  Ett antal dödsfall har rapporterats av hemorragisk denguefeber. Inga fall av gula febern har rapporterats sedan i februari 2008. Vaccination fordras likväl för besök i landet. Malaria och Leishmaniasis finns i landet.

 • Natur

  Risknivå 3

  Regnperioden varar från december till mars. Kraftiga skyfall påverkar under denna period framkomligheten mellan städerna. Vägarna i de norra delarna av Chacoregionen blir omöjliga att ta sig fram på, utom i de områden som bebos och underhålls av mennoniter.