Resa till Peru

Varning
Gränsen mot Colombia

Detta är ett riskområde, begränsningar kan förekomma i försäkringsskyddet.


Områdena kring Ene, Apurimac och Huallaga-floderna

Detta är ett riskområde, begränsningar kan förekomma i försäkringsskyddet.

Fakta

Landskod
PE
Huvudstad
Lima
Befolkning
29 907 003
Statsskick
Republik
Religion
Kristendom
Valutakod
Nuevo sol (PEN)

Så reser du säkert:

 De flesta resor till Peru genomförs utan problem. Undvik gränstrakterna mot Colombia som är mycket farliga på grund av narkotikasmuggling i området.

Vi rekommenderar dig som ska vandra på Inkaleden att göra det i en grupp med guide eftersom det förekommit överfall på leden.

För att skydda naturresurserna på Inkaleden har myndigheterna i Peru infört begränsningar i antalet vandrare på leden. De tar också ut en avgift för vandring.

Ett tips: Var försiktig i trafiken. Vägarna i Peru är av varierande kvalitet och antalet bilolyckor är ungefär fyra gånger högre än i Sverige.

 

Innan resan

Vaccinering

Råd om vaccinationer är personliga och kan variera beroende på individuellt hälsoläge, allergier, kroniska sjukdomar, ålder och tidigare vaccinationer etc. Konsultera medicinsk expertis för professionella råd före avresa. Se även 1177 – Vaccinationsråd

Obligatorisk vaccinering: Inga obligatoriska vaccinationer krävs för inresa från Sverige.  

Visum

Svenska turister behöver inget visum till Peru för vistelse i upp till 90 dagar. Förlängning av visum kan ske på plats. Vid affärsresa fordras visum.  

Närmaste servicekontor

Euro-Center São Paulo

Telefon:
+55 11 3208-6085
Fax:
E-postadress
latinamerica@euro-center.com
Adress
Rua Pires da Mota, 647 – Térreo CEP: 01529-001 Aclimação São Paulo

Svenska ambassader & konsultat

Sveriges honorära generalkonsulat i Lima

Adress:
La Santa María 130, cuadra 6 Av Conquistadores, San Isidro
27  Lima
Öppettider:
måndag - fredag: 10:00-12:00
Telefon:
+51 1 442 8905
E-post:
konslima@speedy.com.pe

Försäkringsinformation

När du ska ut och resa är det viktigt att du är rätt försäkrad. Utan försäkring kan det bli väldigt dyrt om du råkar ut för något. Europeiska ERV har reseförsäkringar för både privat- och tjänsteresor. Så oavsett om du reser på charterresa, backpackar dig runt i världen, pluggar utomlands eller ska åka på tjänsteresa, så kan vi hjälpa dig att hitta den rätta försäkringen för just dig. Läs mer om våra försäkringar här. 

Tänk på att vissa försäkringar inte gäller vid resa till riskområden som Utrikesdepartementet avråder från.

Köp försäkring (Privatperson)

Karta

 • Euro-Center São Paulo

  Tel: +55 11 3208-6085
  Fax:
  E-post: latinamerica@euro-center.com
  Adress: Rua Pires da Mota, 647 – Térreo CEP: 01529-001 Aclimação São Paulo

Riskzoner

Genomsnittstemperatur i YURIMAGUAS

Medeltemperatur för årets månader.
jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec
26,5° 26,7° 25,7° 25,9° 25,4° 25,9° 25,3° 26,1° 26,7° 26,7° 26,5° 26,7°

Säkerhet

 • Övergripande

  Risknivå 4

  Gängkrig och narkotikasyndikat utgör stora problem. Politiska demonstrationer kan äga rum i städer över hela landet och hindrar ibland trafiken under långa perioder. Hela gränsområdet mot Colombia är mycket farligt på grund av narkotikasmuggling. Kriminaliteten är omfattande i Lima, Cuzco, Arequipa, Trujillo och andra större städer. Ett säkerhetsmedvetet uppträdande betyder mycket för att problem ska kunna undvikas.  Vägarnas standard är i allmänhet låg. Varje år dör i genomsnitt drygt fyra gånger så många människor per 100 000 invånare i trafikolyckor, som i Sverige. Vatten- och insektsburna sjukdomar utgör under regnperioden en ökad risk. Regnperioden varar från november till maj i den Peruanska delen av Anderna. Förhöjd risk råder för höjdsjuka i höglänt terräng, skyfall, starka undervattensströmmar, översvämningar och jordskred. Bad i floder och sjöar i regnskogsområdena innebär ökad risk att drabbas av parasiter, farliga insekter eller angrepp från rovdjur och ormar.

 • Säkerhetsläget

  Risknivå 4

  Gerillagrupperna Sendero Luminoso och Tupac Amaru är till största delen utplånade (ledaren för Sendero Luminoso, Comrade Artemio greps i februari 2012), men gängkrig och narkotikasyndikat utgör alltjämt stora problem. Det sista dåd stadsterrorister utförde var en bilbomb nära den amerikanska ambassaden i Lima i mars 2002. Strejker och demonstrationer kan förekomma över hela landet och urarta i kravaller. Armén och polisen har utstationerats över landet för att söka stävja den sociala oron. Vägspärrar finns upprättade på många håll, inklusive på de stora vägarna, och kan innebära trafikproblem. Utegångsförbud kan införas med kort varsel och flygtrafiken ställas in.  Likväl genomförs de flesta resor till Peru utan betydande problem. Ett säkerhetsmedvetet uppträdande betyder mycket för att dessa ska kunna helt undvikas.

 • Kriminalitet

  Risknivå 4

  Kriminaliteten är omfattande i Lima, Cuzco, Arequipa, Trujillo och andra större städer. Bilkapningar, väpnade rån och misshandel är vanliga. Angrepp och rån förekommer längs vägen från Limas flygplats (Jorge Chavez International Airport) och till och med vid ankomst till hotellen. För ökad säkerhet vid transporter från Limas flygplats, se Lima Airport Partners hemsida 
  Ett säkerhetsmedvetet uppträdande betyder mycket för att problem ska kunna undvikas.

 • Kriminalitet

  Risknivå 4

  Den ekonomiska, sociala och politiska skiktningen i Peru är stark. Merparten av de miljoner medborgare som lever i fattigdom utgörs av ättlingar till ursprungsbefolkningen. Korruptionen är omfattande, infrastrukturen eftersatt. Politiska spänningar, narkotikakarteller, gerillaverksamhet och hög kriminalitet har påverkat det allmänna säkerhetsläget. Många potentiella utländska investerare har på grund av det interna säkerhetsläget under lång tid varit försiktiga i sina relationer med  Peru. I ett mycket jämnt presidentval den 5 juni 2011 mellan högerkandidaten Keiko Fujimori och den vänsterinriktade Ollanta Humala vann den senare med 51,6 procent mot Fujimoris 48,4 procent. Humala förespråkar en utveckling åt det brasilianska hållet med en mild vänsterprofil. Humala har haft en tuff första period vid makten. Två gånger har han  tvingats byta ut ministrarna i sin regering, b l a gruv- och miljöministrarna som ett direkt resultat av konflikten rörande guldgruvan i regionen Cajamarca. Det amerikanska bolaget Newmont vill investera i gruvan vilket lokala grupper motsätter sig då man riskerar vattentillgången i regionen och omfattande miljöförstöring.

 • Infrastruktur

  Risknivå 4

  - 31 oktober 2013: Ett antal flygolyckor med dödlig utgång har rapporterats om flyg från Maria Reiche flygplatsen som flyger över Nascalinjerna i södra Peru. Dessa flyg uppfyller ofta inte den internationella civila luftfartsorganisationens normer. Besökare till området som tänker flyga över Nascalinjerna bör hålla sig uppdaterade om säkerhetsstandarder innan man reser med ett lokalt flygbolag.

  Vägarnas standard är i allmänhet låg. Trafikljus och skyltning saknas ofta. Bergsvägar kan utgöra särskilda risker. Inkaleden stängs i februari varje år för reparation och underhåll. I oktober 2012 har den peruanska regeringen annonserat att man kommer investera i ett flertal stora infrastrukturprojekt framöver. Utöver förbättringar i väg- och tågtrafiken vill man även bygga ut landets bredbandsnät.  

  Långfärdsbussar bedöms ofta vara dåligt underhållna och utgöra trafikrisker. Taxi ska förbokas på hotellet. Priset ska avtalas för avfärd. Betalning ska ske sedan resan fullbordats. Olyckor med små trafikplan och helikoptrar har förekommit i uppseendeväckande omfattning. Endast buteljerat vatten ska drickas. Demonstrationer och strejker kan leda till större avbrott i trafiken.

 • Trafik

  Risknivå 5

  Varje år dör enligt Världshälsoorganisationens statistik (2013) i genomsnitt 15,9 personer per 100 000 invånare i trafikolyckor, d v s drygt fem gånger så många som i Sverige.

 • Epidemiologi

  Risknivå 3

  Cirka 0,5 procent av befolkningen över 15 år bedöms lida av hiv/aids. Myndigheterna skannar anländande passagerare för att skydda landet mot influensapandemin H1N1. Vatten- och insektsburna sjukdomar utgör under regnperioden en ökad risk. Gula febern, denguefeber och malaria förekommer i vissa delar av landet, malaria särskilt i departementen Loreto, Madre de Dios, Ucayali, San Martín, Junin, Tumbes och Piura. Perus hälsomyndighet varnar för den mycket aggressiva varianten av denguefeber som spridits via de brasilianska delarna av Amazonas vidare in i Perus norra region. Epidemin har drabbat tio av landets 26 regioner: Loreto, Ucayali, Cajamarca och Piura har rapporterat de flesta fallen. Det är en kombination av den asiatiska och amerikanska typen av dengue och har hittills lett till 13 000 insjuknade varav 1 600 vårdas på sjukhus och 14 avlidit sedan början av 2011. Hälften av de omkomna var barn för vilka sjukdomen är särskilt allvarlig. Det finns inget vaccin mot denguefeber, det säkraste sättet att skydda sig är att undvika att bli myggbiten. Under 2010 dog nära 1 200 personer i Sydamerika till följd av den ökade spridningen.  Ökad risk för gula febern har av landets hälsovårdsmyndigheter bedömts råda längs Andernas östra sluttningar. Cuzco och Machu Picchu räknas ej till riskområdet. Privata sjukhus och kliniker i de större städerna erbjuder bättre vård än de allmänna sjukhusen. På landsbygden är resurserna små.

 • Natur

  Risknivå 3

  - 18 maj 2015: De peruanska myndigheterna har utlyst ett undantagstillstånd i norra delarna av landet sedan ett intensivt regnande orsakat omfattande sprickbildning i marken i och runt det lilla samhället Socosbamba. Sprickorna har förvärrats betydligt under den senaste tiden i Ancashregionen och gjort en del hus obeboeliga. Undantagstillståndet förväntas pågå under 60 dagar och under vilka de lokala myndigheterna ska försöka åtgärda problemen.

  - 24 mars 2015: Omfattande jordskred i området Chosica, Lima, har orsakat kraftiga störningar i Carretera Central (Central Highway). Den peruanska staten har utlyst ett 60-dagars katastroftillstånd för att återställa de områden som drabbats av jordskred.  

  - 2 mars 2015: Den peruanska regnperioden pågår mellan november och april. Det kan regn regna kraftigt ibland annat Anderna. I samband med den kraftiga nederbörden, under perioden, kan sten och jordskred förekomma vilka kan orsaka störningar i väg- och järnvägstrafiknätet samt i vandringsleder i landets bergs- och djungelområden, bland annat Cusco, vägarna till Machu Picchu, vägen till Manu (i Cusco och Madre de Dios) samt i norra Peru.

  Resenärer rekommenderas att iaktta försiktighet vid resor i de aktuella områdena, under regnperioden, samt kontrollera med sin researrangör hur förhållandena ser ut innan man ger sig av. Man bör även bevaka lokala medier för uppdateringar samt reseinformation.  

  Peru  är beläget i den tropiska klimatzonen och i en seismiskt aktiv region. Regnperioden varar från november till maj i den Peruanska delen av Anderna. De naturgeografiska  riskerna är betydande, men mildras dels av den relativt låga frekvensen (jordbävningar) och regelbundenheten i skyfallen och därtill kopplade jordskred. De senare har dock i januari 2010 varit de värsta sedan 1990.

  - 14 november 2014: Under fredagen den 14 november inträffade en jordbävning ute till havs strax sydost om den peruanska huvudstaden Lima. Enligt det amerikanska geologiska institutet (USGS) hade skalvet en magnitud på 5,6 på Richterskalan. 

  - 29 september 2014: Under lördagsmorgonen den 27 september inträffade en jordbävning i sydöstra Peru. Enligt tidiga rapporter ska minst åtta personer ha dött och sex personer skadats i samband med skalvet som, enligt det amerikanska geologiska institutet USGS, hade en magnitud på 4,9. Samtliga offer var från samhäller Mica där också 90 procent av byggnaderna rasade.

  Framkomligheten försvårades då vägarna in till staden förstördes i skalvet. Detta resulterade i att det dröjde lång tid innan räddningspersonal kunde ta sig till de värst drabbade platserna. 

  - 18 april 2014: Ubinas vulkanen, söder i landet, 756 km söder om huvudstaden Lima, är aktiv och skickar ut 4 km högt askmoln. 4000 människor och deras djur har fått evakuera och har flyttats 20 km bort från vulkanen. 30 000 djur ska även evakueras. Regeringen förklarade att krisläge råder under 60 dagar i de samhällen som omger Ubinas, speciellt byn Querapi och vissa delar av staden Ubinas. Resenärer rekommenderas att undvika det drabbade området.  

  - 2 april 2014: Den 1 april kl 20:46 lokal tid drabbades regioner Tarapaca, Arica och Parinacota i norra Chile av en jordbävning där skalvet mättes till 8.2 på Richterskalan. Efter jordbävningen skickades en varning för tsunami ut och evakuering började ta vid längst hela kusten i Chile. Tsunamivarningar utfärdades även för Peru, Ecuador, Colombia och Panama. Följ Pacific Tsunami Warning Center för mer uppdaterad information.

  - 2 juli 2013: Högt tidvatten har rapporterats efter ett jordskalv

  - Skyfall under regnperioden 2012/2013 har orsakat mycket förödelse, särskilt i Arequipa-regionen. 31 människor har avlidit och 11 000 byggnader har skadats.