Resa till Thailand

Varning
Tempelområdena "Khaoi Pra Viharn" och "Ta Moan"

Detta är ett riskområde, begränsningar kan förekomma i försäkringsskyddet.


Södra provinserna Songkhla, Pattani, Yala och Narathiwat

Detta är ett riskområde, begränsningar kan förekomma i försäkringsskyddet.

Fakta

Landskod
TH
Huvudstad
Bangkok
Befolkning
67 089 500
Statsskick
Monarki
Religion
Buddhism
Valutakod
Baht (THB)
Köp THB 1
SEK 0,2622
Valutakurser från FOREX Bank

Så reser du säkert:

Thailand är ett relativt säkert land att resa i. Se upp för ficktjuvar, de är bland annat vanliga på bussar och marknader.

Trafiken är livlig och trafikolyckor är vanliga. Motorcykelolyckor är väldigt vanliga och särskilt hög risk att råka ut för MC-olyckor är det i Bangkok, Pattaya, Phuket och Koh Samui.

Vi rekommenderar att du undviker att hyra motorcykel i Thailand med tanke på trafiken.

Tänk på att undervattensströmmarna är starka vid Phuket, Koh Samui, Pattaya, Rayong och i vattnen kring Cha-am och Hua Hin.

Innan resan

Vaccinering

Råd om vaccinationer är personliga och kan variera beroende på individuellt hälsoläge, allergier, kroniska sjukdomar, ålder och tidigare vaccinationer etc. Konsultera medicinsk expertis för professionella råd före avresa. Se även 1177 – Vaccinationsråd.

Obligatorisk vaccinering: Ingen obligatorisk vaccination krävs om man anländer från Sverige. 
 

Visum

Vid inresa över landgräns beviljas visering för 15 dagar. Vid inresa via internationell flygplats beviljas visering för 30 dagar. Frågor om viseringar och uppehållstillstånd i Thailand besvaras av Thailands ambassad i Stockholm. Dess konsulära avdelning lämnar även information på denna sida http://www.thaiembassy.se/en/visa  

Närmaste servicekontor

Euro-Center Bangkok

Telefon:
+66 (0)26 96 36 26 /-27
Fax:
+66 (0)26 96 36 28
E-postadress
bangkok@euro-center.com
Adress
318 Phyathai Road, Ratchathevi, 10400 Bangkok

Svenska ambassader & konsultat

Svenska ambassaden i Bangkok

Adress:
20 våningen, One Pacific Place 140 Sukhumvit Road, mellan soi 4 och soi 6
10112 Bangkok
Telefon:
+66 (0)2 263 72 00
E-post:
ambassaden.bangkok@gov.se

Sveriges konsulat i Chiang Mai

Adress:
186/48 Green Valley Moo 5, Mae Sa Mae Rim
50180 Chiang Mai
Öppettider:
måndag, onsdag och fredag kl. 09.00-12.00
Telefon:
+66 (0)53 29 86 32
E-post:
swedconsulcm@yahoo.com

Sveriges konsulat i Phuket

Adress:
25/50 Mae Luan Road Thumbon Talad-Nua Amphur Muang
83000 Phuket
Öppettider:
måndag – fredag kl. 09.00-12.00
Telefon:
+66 (0)76 380 000
E-post:
info@swedishconsulatephuket.org

Sveriges konsulat i Pattaya

Adress:
Sugar Hut Resort, 391/18 Moo 10, Tabphaya Road, Nongprue, Banglamung, Chonburi
 Pattaya
Öppettider:
måndag – fredag kl 09.00-15.00
Telefon:
+66 (0)38 364 485
E-post:
sugarhut@sugar-hut.com

Försäkringsinformation

När du ska ut och resa är det viktigt att du är rätt försäkrad. Utan försäkring kan det bli väldigt dyrt om du råkar ut för något. Europeiska ERV har reseförsäkringar för både privat- och tjänsteresor. Så oavsett om du reser på charterresa, backpackar dig runt i världen, pluggar utomlands eller ska åka på tjänsteresa, så kan vi hjälpa dig att hitta den rätta försäkringen för just dig. Läs mer om våra försäkringar här. 

Tänk på att vissa försäkringar inte gäller vid resa till riskområden som Utrikesdepartementet avråder från.

Köp försäkring (Privatperson)

Karta

 • Euro-Center Bangkok

  Tel: +66 (0)26 96 36 26 /-27
  Fax: +66 (0)26 96 36 28
  E-post: bangkok@euro-center.com
  Adress: 318 Phyathai Road, Ratchathevi, 10400 Bangkok

Riskzoner

Genomsnittstemperatur i Bangkok

Medeltemperatur för årets månader.
jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec
28,4° 29,2° 30,4° 31,4° 30,4° 30,1° 29,8° 29,6° 29,3° 29,3° 28,9° 27,8°

Säkerhet

 • Övergripande

  Risknivå 3

  Vanligtvis genomförs de flesta resor utan problem. Ficktjuvar är dock vanliga på bussar och på marknader. Bedrägerier med kontokort och med guld och juveler är vanliga. Ett ökande antal våldsbrott gentemot utlänningar, inklusive våldtäkter, rån och mord, har skett under de senaste åren. Buteljerat vatten rekommenderas.  Trafikstockningar, fortkörning, alkohol- och drogpåverkan resulterar i en relativt hög olycksfrekvens. En lång rad infektionssjukdomar finns. Översvämningar och jordskred förekommer under regnperioden juni-oktober. Undervattenströmmar är starka vid Phuket, Koh Samui, Pattaya, Rayong, samt i vattnen utanför Cha-am och Hua Hin. Vid Phuket är drunkning den vanligaste dödsorsaken bland turister. Dödliga kubmaneter (Box Jelly fish, irukandji) siktas sporadiskt vid Koh Phangan, Phuket, Krabi, Koh Lanta och Koh Phi Phi-islands.

  Thailand har en mycket hård narkotikalagstiftning där även dödsstraff finns med i straffskalan. Dödsstraff kan även utdömas för grova brott såsom t.ex. mord, mordförsök, våldtäkt, brott mot staten m.fl.

  Man måste, som utlänning, hela tiden bära med sig sitt pass under sin vistelse i landet. Att ej kunna uppvisa giltigt pass vid begäran kan resultera i att man arresteras.

  Det är olagligt att göra kritiska uttalanden eller komma med nedsättande kommentera kungen eller andra medlemmar av den thailändska kungliga familjen (s.k. Leše Majesté). Brott mot detta kan resultera i fängelsestraff på 15 år eller längre. I detta ingår även att förstöra sedlar där kungen finns avbildad.  

  Det är olagligt att importera mer än 200 cigaretter per person in till Thailand. All form av hasardspel är, med vissa undantag, förbjudna i landet.

 • Politisk risk

  Risknivå 3

  Den 21:a mars 2014 ogiltigförklarades det parlamentsval som genomfördes den 2:a februari 2014. Anledningen var att blockerade vallokaler samt valbojkott från oppositionen medförde att valet inte följde de författningsmässiga kraven på valdeltagande.

  Den 2 februari 2014 genomfördes ett parlamentsval i Thailand. Den sittande premiärministern Yingluck Shinawatra och hennes parti Pheu Thai, förväntas vinna stort, då oppositionen, främst Demokraterna eller People's Democratic Reform Committee (PDRC), motsätter sig valet och deras anhängare försökt att stoppa valet och förhindra dess genomförande. Shinawatras anhängare refereras ibland till som rödskjortor medan oppositionen kallas gulskjortor. Dock är den distinktionen kvar sedan tidigare demonstrationer mellan Shinawatras anhängare, först Thaksin som avsattes 2006 och sedan lämnade landet 2008 på grund av han riskerade fängelse för oegentligheter under sin regeringsperiod. Oppositionen leds främst av Suthep Thausuban från PDRC. 

  Valet kunde genomföras i 89 % av distrikten, men oppositionen lyckades blockera vallokaler i södra delarna av landet samt på sina håll i själva Bangkok. Provinserna där valet inte genomfördes var: Songkhla, Trang, Phatthalung, Phuket, Surat Thani, Ranong, Krabi, Chomphon and Phangnga. Trots det spända läget mellan oppositionsanhängare och regeringstrogna så rapporterades inga större incidenter under själva valdagen. Ett fordon blev beskjutet på Thai-japanska bron, men kopplingen till valet är oklar. Den ända större incidenten skedde den 1:a februari då skottlossning utbröt i Laksi distriktet i närheten av IT torget. Både Sutheps PDRC och Shinawatra-anhängarna pekar ut varandra som ansvariga. Bangkok och delar av närliggande provinser (Nonthaburi, Pathum Thani and Samut Prakan) befinner sig under undantagstillstånd. Dock påverkar det inte turister i annan utsträckning än att det kan vara besvärligt med trafiken och resor till och från flygplats och hotell kan bli krångligare och mer tidskrävande, men ofarliga. Resenärer uppmanas att undvika samlingsplatserna för demonstrationer. De platser som främst berör turister är: Phathumwan (MBK), Ratchaprasong (CentralWorld), Asoke (Terminal 21) och Lumpini (Silom). Lumpini protestplatsen har numera kommit att kallas Tambon Silom.

  Fredssamtal mellan regeringen och de muslimska grupper som verkar i södra Thailand har inletts i april 2013. Mer än 5300 personer har dödats i södra Thailand sedan oroligheterna inleddes för ungefär tio år sedan.

 • Säkerhetsläget

  Risknivå 3

  Avrådan från att bevista protestplatser eller att ens befinna sig i närheten av dem återbetonas efter dåden den 22:a och 23:e februari 2014. Brittiska UD avråder från allt resande till Preah Vihear (Khaoi Pra Viharn in Thai) tempelområdetsamt  Ta Krabey/Ta Moan tempelområdet vid Thai-Kambodjanska gränsen, på grund av truppnärvaro i området samt hög risk för stridigheter. Med anledning av säkerhetsläget i södra Thailand avråder svenska UD från alla icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla vid gränsen mot Malaysia. På grund av pågående konflikt mellan lokala muslimska grupper och thailändska regeringen finns terrorhot mot regeringsbyggnader, skolor och buddhistiska tempel i region.

  - 9 juni 2014: Med anledning av Fullmånefesten upphävdes utegångsförbudet för perioden mellan den 9 och den 13 juni i staden Haad Rin på sydöstra delen av Koh Phangan-ön. - 28 maj 2014: Utegångsförbudet gäller nu mellan midnatt och kl. 04.00 i hela landet. Undantag är personer som ska till flygplatsen, dock måste resenärerna ha tillgång till biljett och pass. Rekommendationen är att alltid ha med identifikation samt att följa myndigheternas råd.

  - 22 maj 2014: Utegångsförbud har införts i hela landet mellan klockan 22.00 och 05.00. Undantag gäller för personer som jobbar natt samt för de som måste till sjukhus eller flygplats. Viktigt att komma ihåg är att alltid ha med pass under vistelsen. Vid resa till flygplats måste personen ha med biljett och ifall en person ska jobba måste han eller hon visa ett arbetsbevis. Demonstrationer sker på Ratchadamnoen Avenue, Chaeng Wattana och Aksa Road. Tät trafik i Bangkok så planera resvägen i förväg. Vid resa till flygplatserna Suvarnabhumi och Don Mueang är rekommendationen att resa tre till fyra timmar innan flygets avgång. Undvik folkmassor och följ lokala media samt myndigheternas råd. Viktiga telefonnummer: De thailändska myndigheternas hotline, tel.nr. lokalt: 11 11. Information om flygtrafiken och situationen vid flygplatserna, tel.nr lokalt: 1722. Thai Airways internationella hotline: +66 (0) 2356 1111 Trafikpolisens hotline, tel.nr. lokalt: 1197

  - 20 maj 2014: Militär har utlyst undantagstillstånd i Thailand. Detta innebär att militären får befogenheter som överstiger de civila myndigheters rättigheter vad gäller upprätthållandet av den civila säkerheten. Regeringen är dock inte avsatt. All lokaltrafik fungerar som vanligt, dock har några av infarterna till Bangkok vägkontroller. Militärer poserar vid ett flertal officiella byggnader samt ett antal TV-kanaler. Demonstranter finns fortfarande på olika platser i huvudstader, bl.a. utmed Ratchadamnoen Road, kring regeringshögkvarteret, Government House, parlamentet och FN-kontoret. Demonstationerna är fredliga men våld kan utbryta. Undvik demonstrationer, folkmassor och platser med militär närvaro. Följ den lokala myndighetens råd och media.

  - 13 maj 2014: Militären har flyttat sitt huvudkvarter till ett tillfälligt kontor på Vibhavadi Rangsit vägen. Samtidigt som PDRC, Peoples Democratic Reform, har flyttat deras mot-regeringen protest till Ratchadamnoen avenue. Lumpini parken är stängd 12 och 13 maj för säkerhetsskäl. Vid vistelse så undvik stora massor och iaktta försiktighet.

  - 12 maj 2014: Den 9 maj hölls den första uppsamlingen av individer som är för regeringen sen premiärministern blev avsatt. Samlingarna skedde i provinserna Sukhothai, Lampang, Nan, Pathum Thani, Ayutthaya och Nakhon Ratchasima. Mellan 100 och 200 anhängare till Yingluck Shinawatra befann sig på varje demonstrations plats. Ytterligare protester kan förekomma. Resenärer uppmanas att vara allmänt vaksamma och iaktta försiktighet, undvika stora massor och följa lokala myndigheters råd.

  - 7 maj 2014: Premiärministern Yingluck Shinawatra måste enligt domstolen säga ifrån sig sin plats som premiärminister på grund av överbrukad makt. Shinawatras anhängare ”rödskjortorna” troligtvis kommer starta protester över det nya beslutet. Resenärer uppmanas att vara allmänt vaksamma och iaktta försiktighet. Det rekommenderas att följa lokala media och undvika stora massor.

  - 11 april 2014: Australiensiska myndigheter varnade den 10 april 2014 om en förhöjd risk för terroristattacker mot västerlänningar i södra Thailand. Förhöjd risk råder vid landets gränser mot Malaysia. Resenärer bör undvika alla resor till de södra provinserna Pattani, Yala, Narathiwat och Songkhla.

  - 8 april 2014: Protesterna både för och mot regeringen har fortsatt under helgen. De så kallade Rödskjortor som är för regeringen hade en uppsamling på Aksa Road i Thawi Watthana distriktet där flera tiotusentals individer samlades. Denna samling började i lördags den 5 april och hölls på till måndag den 7 april. Protesterna för de som är mot regeringen fortsätter att vara i Bangkoks centala Lumpini park. Premiärministern är anklagad för flera brott, bland annat missbruk av makt, och kan bli fråntagen sin plats inom ett par veckor. De individer som är för regeringen och premiärministern säger att ifall hon blir borttagen kan det leda till inbördeskrig. Trafiken fungerar som vanligt inom Bangkok även fast vissa delar är blokerade av protestanter. Demostrationerna är nu inte lika stora, men fortfarande förkommande i dessa delar: Lumpini Park: De regeringskritiska demonstranternas nuvarande bas i Bangkok; Chaeng Watthana (vid Government Complex): Demonstranter blockerar gatan och därmed också de flesta kontoren inne i förvaltningskvarteret Government Complex; Phan Fa Bridge: Bron blockerad av demonstranter; Chamay Maruchet Bridge: Bron blockerad av demonstranter; Makkawan Bridge: Bron blockerad av demonstranter; Ratchadamnoen Road: Gatan stängd för biltrafik pga. demonstranter; Inrikesministeriet: Ministeriet blockerat av demonstranter; Government House: Regeringshögkvarteret blockerat av demonstranter.

  - 3 april 2014: På lördag den 5 april kommer det samlas upp mot 200 000 individer som är för regeringen förutspås UDD. De kommer vara en ihop samling på Aksa Road i Bangkok's Phuthamonthon området, Anuwat Tinarat för att visa att de är fler än de individer som protesterar mot regeringen. Varje provins kommer även skicka 300 till 400 säkerhetsvakter och läkarpersonal för att höja säkerheten för de individer som ska samlas. Rekommendationen är att undvika Aksa Road i Bangkok's Phuthamonthon området i helgen, fredag den 4 april till söndagen den 6 april.

  - 18 mars 2014: Thailändska myndigheter har beslutat att häva det undantagstillstånd som infördes i januari 2014 i Bangkok med omnejd. Anledningen är att hotbilden bedöms som lägre, hävandet träder i kraft onsdagen den 19:e mars 2014. Dock fortgår protester och hotbilden mot protestplateser och demonstrationer kvarstår, varför det bestämt avråds från att bevista sådana. Under tisdagsmorgonen den 18:e mars 2014 fann lokal polis en granat vid Ton Son Tower i Lumpini distriktet i Bangkok. Strinten var urtagen men granaten hade lyckligtvis inte briserat varför inga kom till skada.

  - 13 mars 2014: Lördagen den 16:e mars kommer att Shinawatras anhängare att samlas till massmöte i staden Ayutthaya i Ayutthaya-provinsen norr om Bangkok. Demonstranter kommer att ta sig till platsen via land såväl som med båt. De båtburna kommer att fördas från Chao Phraya floden omborstigning vid Wat Kasattrathirat piren sedan via Pasak  och disembarkera vid Chandrakasem piren. Resenärer bör undvika alla demonstrationer och folksamlingar på grund av våldsrisken, oavsett vilken sida som demonstrerar.

  - 11 mars 2014: Ett flertal attacker har skett vid PDRC´s protestplats Lumpini Park under de första veckorna av mars 2014. Bland annat har platsen beskjutits med granater, varför resenärer avråds från att överhuvudtaget befinna sig i närheten av området. Den senaste attacken skedde under morgonen den 11: mars, då Gate 4 vid parken besköts med granat som skadade en person allvarligt och ytterligare några personer lindrigt. Bara några timmar tidigare besköts en poliskontrollplats vid Wattana Rd med en granat, lyckligtvis skadades ingen. Området vid Lumpini Park förses med ett säkerhets nät för att skydda från inkommande granater samt polis och PDRC ska enligt talesperson för PDRC samarbeta med gemensamma säkerhetsstationer. Detta för att få slut på rykten att endera sidan kan vara skyldiga till attacker mot den andra.

  - 7 mars 2014: Två skadade vid skottlossning mot demonstranter vid Lumpini Park. Resenärer bör undvika protestplatser i allmänhet och Lumpini Park i synnerhet, eftersom protesterna har varit mål för att flertal attacker. Eftersom attackerna innefattat sprängdåd och skottlossning mot folksamlingar förligger en stor risk för åskådare och förbipasserande att drabbats.Andra protestområden är Ratchadamnoen (från Phan Fah till Royal Plaza), de offentliga byggnaderna vid Chaeng Watthana, regeringsbyggnaden samt inrikesministeriet. Antalet döda sedan sammandrabbningarna vid Ramkhamhaeng Universitetet den 30 november 2013 uppgår till 20 personer medan 728 har skadats och 15 personer vårdas på sjukhus

  .- 24 februari 2014: En attack med bombdåd genomfördes följt av beskjutning vid Ying Charoenmarknaden i tambon Saen Tung delen av Khao Saming distriktet, Trat-provinsen den 22 februari. Två människor omkom båda småbarn till en lokal nudelförsäljare och inte delaktiga i PDRC’s  (People's Democratic Reform Council) möte i närheten. Den lokale guvernören, Benjawan Anpruang, benämnde området terroriserad zon. Den 23 februari skedde en explosion vid Big C varuhuset vid Ratchaprasong-korsningen i Bangkok. Tre personer omkom och 21 skadades. Paradorn Pattanatabut, chef för det nationella säkerhetsrådet (NSC), ansåg att dåden var kopplade till varadra då de båda verkade rikta sig mot PDRC-anhängare. Enligt Erawan centre of the Bangkok Metropolitan Administration's Medical Department uppgick den totala dödssiffran i politiskt våld sedan den 30 november 2013  till 20 personer samt 717 skadade.

  - 20 februari 2014: Thailändska risbönder närmar sig Bangkok för att demonstrera, störningar i trafiken förväntas att öka nära Suvarnabuhmi International Airport

  .- 18 februari 2014: Polis har försökt riva protestlägren i Bangkok vid protestplatsen vid Pan Fah bron, där en grupp som hetter Dhamma armén höll till utbröt skottlossning och explosioner. En polis och en civil dödades samt minst 60 personer såväl poliser som demonstranter skadades. Det är i nuläget fortfarande oklart vilka som låg bakom skottlossningen. Resenärer uppmanas till största försiktighet vid vistelse i drabbade områden.  

  - 17 februari 2014: Thailändska Centre for Maintaining Peace and Order (CMPO) har gått ut med att de kommer att skingra protestplatserna vid Inrikesministeriet, Energiministeriet, Phan Fah bron, Ratchadamnoen Vägen, Regeringsbyggnaden samt Regeringskomplexet vid Wattana vägen. Aktionen är planlagd till att inledas kl 8 på morgonen lokal tid, den 18:e februari, Allt kommer att direktsändas i statlig TV, som även uppmanar andra mediebolag att följa exemplet, för att öka transparensen och minska riskerna för våldsamheter. Dock kan trafiken i staden drabbas.

  - 14 februari 2014: Thailandska myndigheter har annonserat att de tänker försöka skingra demonstranterna i staden genom att avvisa dem från de protestplatser som upprättats. I samband med detta kan det bli större störningar på trafiken i staden. Våldsammheter är inte väntade, men kan inte heller uteslutas.

  - 11 februari 2014: Den thailändska valkomissionen (EC) har fastställt den 20:e april som datum för förtidsröstning och den 27:e april för allmänt omval. I samband med detta kan oroligheter och protester uppstå.

  - 10 februari 2014: En explosion har skett vid Phan Fah-bron på Ratchadamnoen Klang i närheten av Pom Mahakan Fort. Explosionen inträffade när gatuarbetare städade området, som tidigare hade varit mötesplats för Pefot (People's Democratic Force to Overthrow Thaksinism). Två gatuarbetare, en man och en kvinna skadades allvarligt, ytterligare fyra fick lindrigare skador. - 6 februari 2014: En granatattack genomfördes mot protestplatsen Chaeng Wattana där ingen skadades. Resenärer uppmanas att hålla sig borta från protesterna, främst: Ratchadamnoen och Chaeng Wattana. Även Phathumwan, Ratchaprasong, Asoke och Sala Daeng kan drabbas.

  - 31 januari 2014: Allmänna val kommer att ske i Thailand den 2 februari 2014. I samband med detta förväntas oroligheter och protester i Bangkok. Det har kommit in flera rapporter om att motståndare mot den valda regeringen ska försöka blockera människor från att ta sig till vallokaler och rösta den 2 februari. Protestledaren Suthep Thaugsuban uppmanade sina anhängare att till varje pris hindra valet från att genomföras. Thailändska myndigheter har förstärkt säkerheten i Bangkok runt valet med en 10 000 personer stark säkerhetsdetalj. Resenärer till Bangkok uppmanas att trafiken i staden kan påverkats av oroligheterna och man bör iaktta försiktighet vid besök i staden. Resenär bör undvika demonstrationer, folksamlingar och de platser som omfattas av protesterna samt att följa utvecklingen genom lokala myndigheter och i media. Resenärer bör också räkna med längre restid för att ta sig ut till flygplatsen i Bangkok. Inga störningar rapporteras från vägarna som leder från flygplatsen österut mot Pattaya/Rayong eller västerut mot Hua Hin. För passagerare som drabbas av problem som en följd av situationen i Bangkok har servicecenter – Airport Operation Center (AOPC) – inrättats vid Suvarnabhumi Airport. Detta servicecenter är beläget i avgångshallen (bakom incheckningsdisk C) och har öppet dygnet runt. Centret kan nås lokalt på 02 132 9950.

  - 21 januari 2014: Thailands regering inför undantagstillstånd i 60 dagar med anledning av massprotesterna mot premiärministern Yingluck Shinawatra. Undantagstillstånd gäller från och med den 21 januari 2014 i Bangkok och de tre kringliggande provinserna Nonthburi, Pathum Thani och Samut Prakan. Sedan den 13 januari demonstranterna i Bangkok har försökt att "stänga" ned staden. Målet med protesterna är att stjälpa premiärministern och att stoppa nyvalet den 2 februari. Infrastrukturen i staden har påverkats av oroligheterna och man bör iaktta stor försiktighet vid besök i Bangkok. Militären står i huvudsak på Shinawatra-familjens sida, men en eventuell militärkupp kan inte uteslutas.

  - 10 januari 2014: Oppositionspartierna har meddelat att stora protester planeras i Bangkok på Rachadamnoen vid Demokratimonumentet från och med den 13 januari. Protesterna förväntas påverka trafiken i hela innerstaden. Följ lokalnyheterna för senaste nytt och undvik att delta i stora folksamlingar som kan urarta i våldsamheter.

  - 29 december 2013: Minst åtta personer dödades och 300 skadades i Bangkoks protester sedan början av november 2013. Protesterna mot regeringen förväntas att fortsätta i närheten av statliga byggnader i stadens centrum. Trafiken i Bangkok har också påverkats av oroligheterna och man bör iaktta försiktighet vid besök i staden samt undvika stora folksamlingar.

  - 9 december 2013: Thailändska premiärministern Yingluck Shinawatra meddelade att hon upplöser parlamentet och kallar till nyval. Protesterna i Bangkok mot regeringen som i flera veckor krävt Shinawatras avgång förväntas fortsätta. Demonstranterna har redan tidigare sagt att de inte nöjer sig med nyval. De kräver en allmän ändring av den traditionella thailändska politiken och ett bekämpande av korruption. Resenärer till Bangkok bör undvika stora folksamlingar som kan bli våldsamma och följa de lokala nyheterna om den senaste utvecklingen. Framkomligheten i staden har tidigare påverkats av oroligheterna och man bör fortfarande iaktta stor försiktighet vid besök i staden.

  - 13 november 2013: Flera demonstrationer har ägt rum i Bangkok sedan i början av november. Ytterligare protesterna kan förekomma med kort eller inget varsel, framförallt på Ratchadamnoen vid Demokratimonumentet. Thailändska myndigheter har ökat närvaron av polisen mellan i Bangkoks distrikt Dusit, Pom Prab, och Phra Nakorn vilket har påverkat trafiken i området. Resenärer till staden bör iaktta försiktighet och undvika alla stora folksamlingar.

 • Säkerhetsläget

  Risknivå 3

  Avrådan från att bevista protestplatser eller att ens befinna sig i närheten av dem återbetonas efter dåden den 22:a och 23:e februari 2014. Brittiska UD avråder från allt resande till Preah Vihear (Khaoi Pra Viharn in Thai) tempelområdetsamt  Ta Krabey/Ta Moan tempelområdet vid Thai-Kambodjanska gränsen, på grund av truppnärvaro i området samt hög risk för stridigheter. Med anledning av säkerhetsläget i södra Thailand avråder svenska UD från alla icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla vid gränsen mot Malaysia. På grund av pågående konflikt mellan lokala muslimska grupper och thailändska regeringen finns terrorhot mot regeringsbyggnader, skolor och buddhistiska tempel i regionen.

  - 30 augusti 2015:Den thailändska polisen har gripit en 28-årig man misstänkt för inblandning i det blodiga bombdådet i Bangkok under måndagen den 17 augusti. Den misstänkte mannen uppges tillhöra en människosmugglarliga och bombdådet ska, enligt uppgifter från thailändsk media, ha varit en hämnd mot den thailändska polisens skärpta åtgärder mot människosmuggling.  

  - 17 augusti 2015: Minst 19 personer dödades, och cirka 120 skadades, i samband med att en kraftig bomb exploderade i den thailändska huvudstaden Bankoks centrala delar under måndagen den 17 augusti. Situationen strax efter explosionen beskrevs, av vittnen på plats, som ”kaosartad” och förödelsen som ”massiv”. Enligt ett tidigt uttalande från de thailändska myndigheterna ska minst fyra av de dödade vara utlänningar. I området där explosionen inträffade ligger bland annat det stora shoppingcentret Central World samt det hinduiska templet Erawan.

  - 11 april 2015: Enligt uppgifter ska sju personer, varav en utländsk turist, ha skadats i samband med att en bilbomb exploderade i ett parkeringsgarage tillhörande ett köpcentrum i staden Bho Phut på den thailändska ön Koh Samui. Resenärer rekommenderas att iaktta särskild vaksamhet och hålla sig uppdaterad gällande lokal säkerhetsrådgivning samt medierapporter.  

  - 1 april 2015: Det undantagstillstånd som trädde ikraft i maj 2014, i samband med att militären tog kontroll över regeringen, hävdes i hela Thailand, utom i de södra provinserna Pattani, Yala, Narathiwat samt Sadaodistriktet i Songkhlaprovinsen, under onsdagen den 1 april.  

  - 2 februari 2015: Under söndagskvällen den 1 februari inträffade två explosioner vid Skytrainstationen Siam, i närheten av ingången till köpcentret Siam Paragon, i Bangkok. Enligt den lokala polisen ska det ha varit två improviserade sprängladdningar som detonerade.   Resenärer bör iakttaga extra vaksamhet och hålla sig uppdaterade genom lokal medierapportering.   

  - 15 augusti 2014: Tre personer skadades när en bomb exploderade vid Tak Bai–Narathiwat-vägen i Muang-distriktet i Narathiwat-provinsen, södra Thailand. Sedan september 2006 avråder svenska UD från alla icke nödvändiga resor till regionen. 

  - 13 juni 2014: Den thailändska militärregeringen har hävt det rikstäckande utegångsförbudet med anledning av den förbättrade situationen i landet. 

  - 3 juni 2014: Utegångsförbudet upphävdes den 3 juni i turistorterna Pattaya, Koh Samui och Phuket. I resterande städer är det fortfarande utegångsförbud mellan midnatt och 04.00, men undantagstillstånd för resande till flygplats vid visande av pass och flygbiljett. Följ den lokala myndighetens råd och information. 

  - 28 maj 2014: Utegångsförbudet gäller nu mellan midnatt och kl. 04.00 i hela landet. Undantag är personer som ska till flygplatsen, dock måste resenärerna ha tillgång till biljett och pass. Rekommendationen är att alltid ha med identifikation samt att följa myndigheternas råd.

  - 22 maj 2014: Utegångsförbud har införts i hela landet mellan klockan 22.00 och 05.00. Undantag gäller för personer som jobbar natt samt för de som måste till sjukhus eller flygplats. Viktigt att komma ihåg är att alltid ha med pass under vistelsen. Vid resa till flygplats måste personen ha med biljett och ifall en person ska jobba måste han eller hon visa ett arbetsbevis. Demonstrationer sker på Ratchadamnoen Avenue, Chaeng Wattana och Aksa Road. Tät trafik i Bangkok så planera resvägen i förväg. Vid resa till flygplatserna Suvarnabhumi och Don Mueang är rekommendationen att resa tre till fyra timmar innan flygets avgång. Undvik folkmassor och följ lokala media samt myndigheternas råd. Viktiga telefonnummer: 

  De thailändska myndigheternas hotline, tel.nr. lokalt: 11 11. 

  Information om flygtrafiken och situationen vid flygplatserna, tel.nr lokalt: 1722. 
  Thai Airways internationella hotline: +66 (0) 2356 1111 

  Trafikpolisens hotline, tel.nr. lokalt: 1197 

  - 20 maj 2014: Militär har utlyst undantagstillstånd i Thailand. Detta innebär att militären får befogenheter som överstiger de civila myndigheters rättigheter vad gäller upprätthållandet av den civila säkerheten. Regeringen är dock inte avsatt. All lokaltrafik fungerar som vanligt, dock har några av infarterna till Bangkok vägkontroller. Militärer poserar vid ett flertal officiella byggnader samt ett antal TV-kanaler. Demonstranter finns fortfarande på olika platser i huvudstader, bl.a. utmed Ratchadamnoen Road, kring regeringshögkvarteret, Government House, parlamentet och FN-kontoret. Demonstationerna är fredliga men våld kan utbryta. Undvik demonstrationer, folkmassor och platser med militär närvaro. Följ den lokala myndighetens råd och media. 

  - 13 maj 2014: Militären har flyttat sitt huvudkvarter till ett tillfälligt kontor på Vibhavadi Rangsit vägen. Samtidigt som PDRC, Peoples Democratic Reform, har flyttat deras mot-regeringen protest till Ratchadamnoen avenue. Lumpini parken är stängd 12 och 13 maj för säkerhetsskäl. Vid vistelse så undvik stora massor och iaktta försiktighet.

  - 12 maj 2014: Den 9 maj hölls den första uppsamlingen av individer som är för regeringen sen premiärministern blev avsatt. Samlingarna skedde i provinserna Sukhothai, Lampang, Nan, Pathum Thani, Ayutthaya och Nakhon Ratchasima. Mellan 100 och 200 anhängare till Yingluck Shinawatra befann sig på varje demonstrations plats. Ytterligare protester kan förekomma. Resenärer uppmanas att vara allmänt vaksamma och iaktta försiktighet, undvika stora massor och följa lokala myndigheters råd.

  - 7 maj 2014: Premiärministern Yingluck Shinawatra måste enligt domstolen säga ifrån sig sin plats som premiärminister på grund av överbrukad makt. Shinawatras anhängare ”rödskjortorna” troligtvis kommer starta protester över det nya beslutet. Resenärer uppmanas att vara allmänt vaksamma och iaktta försiktighet. Det rekommenderas att följa lokala media och undvika stora massor.

  - 11 april 2014: Australiensiska myndigheter varnade den 10 april 2014 om en förhöjd risk för terroristattacker mot västerlänningar i södra Thailand. Förhöjd risk råder vid landets gränser mot Malaysia. Resenärer bör undvika alla resor till de södra provinserna Pattani, Yala, Narathiwat och Songkhla. 

  - 8 april 2014: Protesterna både för och mot regeringen har fortsatt under helgen. De så kallade Rödskjortor som är för regeringen hade en uppsamling på Aksa Road i Thawi Watthana distriktet där flera tiotusentals individer samlades. Denna samling började i lördags den 5 april och hölls på till måndag den 7 april. Protesterna för de som är mot regeringen fortsätter att vara i Bangkoks centala Lumpini park. Premiärministern är anklagad för flera brott, bland annat missbruk av makt, och kan bli fråntagen sin plats inom ett par veckor. De individer som är för regeringen och premiärministern säger att ifall hon blir borttagen kan det leda till inbördeskrig. Trafiken fungerar som vanligt inom Bangkok även fast vissa delar är blokerade av protestanter. Demostrationerna är nu inte lika stora, men fortfarande förkommande i dessa delar: Lumpini Park: De regeringskritiska demonstranternas nuvarande bas i Bangkok; Chaeng Watthana (vid Government Complex): Demonstranter blockerar gatan och därmed också de flesta kontoren inne i förvaltningskvarteret Government Complex; Phan Fa Bridge: Bron blockerad av demonstranter; Chamay Maruchet Bridge: Bron blockerad av demonstranter; Makkawan Bridge: Bron blockerad av demonstranter; Ratchadamnoen Road: Gatan stängd för biltrafik pga. demonstranter; Inrikesministeriet: Ministeriet blockerat av demonstranter; Government House: Regeringshögkvarteret blockerat av demonstranter. 

  - 3 april 2014: På lördag den 5 april kommer det samlas upp mot 200 000 individer som är för regeringen förutspås UDD. De kommer vara en ihop samling på Aksa Road i Bangkok's Phuthamonthon området, Anuwat Tinarat för att visa att de är fler än de individer som protesterar mot regeringen. Varje provins kommer även skicka 300 till 400 säkerhetsvakter och läkarpersonal för att höja säkerheten för de individer som ska samlas. Rekommendationen är att undvika Aksa Road i Bangkok's Phuthamonthon området i helgen, fredag den 4 april till söndagen den 6 april.

  - 18 mars 2014: Thailändska myndigheter har beslutat att häva det undantagstillstånd som infördes i januari 2014 i Bangkok med omnejd. Anledningen är att hotbilden bedöms som lägre, hävandet träder i kraft onsdagen den 19:e mars 2014. Dock fortgår protester och hotbilden mot protestplateser och demonstrationer kvarstår, varför det bestämt avråds från att bevista sådana. Under tisdagsmorgonen den 18:e mars 2014 fann lokal polis en granat vid Ton Son Tower i Lumpini distriktet i Bangkok. Strinten var urtagen men granaten hade lyckligtvis inte briserat varför inga kom till skada. 

  - 13 mars 2014: Lördagen den 16:e mars kommer att Shinawatras anhängare att samlas till massmöte i staden Ayutthaya i Ayutthaya-provinsen norr om Bangkok. Demonstranter kommer att ta sig till platsen via land såväl som med båt. De båtburna kommer att fördas från Chao Phraya floden omborstigning vid Wat Kasattrathirat piren sedan via Pasak  och disembarkera vid Chandrakasem piren. Resenärer bör undvika alla demonstrationer och folksamlingar på grund av våldsrisken, oavsett vilken sida som demonstrerar. 

  - 11 mars 2014: Ett flertal attacker har skett vid PDRC´s protestplats Lumpini Park under de första veckorna av mars 2014. Bland annat har platsen beskjutits med granater, varför resenärer avråds från att överhuvudtaget befinna sig i närheten av området. Den senaste attacken skedde under morgonen den 11: mars, då Gate 4 vid parken besköts med granat som skadade en person allvarligt och ytterligare några personer lindrigt. Bara några timmar tidigare besköts en poliskontrollplats vid Wattana Rd med en granat, lyckligtvis skadades ingen. Området vid Lumpini Park förses med ett säkerhets nät för att skydda från inkommande granater samt polis och PDRC ska enligt talesperson för PDRC samarbeta med gemensamma säkerhetsstationer. Detta för att få slut på rykten att endera sidan kan vara skyldiga till attacker mot den andra.

  - 7 mars 2014: Två skadade vid skottlossning mot demonstranter vid Lumpini Park. Resenärer bör undvika protestplatser i allmänhet och Lumpini Park i synnerhet, eftersom protesterna har varit mål för att flertal attacker. Eftersom attackerna innefattat sprängdåd och skottlossning mot folksamlingar förligger en stor risk för åskådare och förbipasserande att drabbats.Andra protestområden är Ratchadamnoen (från Phan Fah till Royal Plaza), de offentliga byggnaderna vid Chaeng Watthana, regeringsbyggnaden samt inrikesministeriet. Antalet döda sedan sammandrabbningarna vid Ramkhamhaeng Universitetet den 30 november 2013 uppgår till 20 personer medan 728 har skadats och 15 personer vårdas på sjukhus.

  - 24 februari 2014: En attack med bombdåd genomfördes följt av beskjutning vid Ying Charoenmarknaden i tambon Saen Tung delen av Khao Saming distriktet, Trat-provinsen den 22 februari. Två människor omkom båda småbarn till en lokal nudelförsäljare och inte delaktiga i PDRC’s  (People's Democratic Reform Council) möte i närheten. Den lokale guvernören, Benjawan Anpruang, benämnde området terroriserad zon. Den 23 februari skedde en explosion vid Big C varuhuset vid Ratchaprasong-korsningen i Bangkok. Tre personer omkom och 21 skadades. Paradorn Pattanatabut, chef för det nationella säkerhetsrådet (NSC), ansåg att dåden var kopplade till varadra då de båda verkade rikta sig mot PDRC-anhängare. Enligt Erawan centre of the Bangkok Metropolitan Administration's Medical Department uppgick den totala dödssiffran i politiskt våld sedan den 30 november 2013  till 20 personer samt 717 skadade. 

  - 18 februari 2014: Polis har försökt riva protestlägren i Bangkok vid protestplatsen vid Pan Fah bron, där en grupp som hetter Dhamma armén höll till utbröt skottlossning och explosioner. En polis och en civil dödades samt minst 60 personer såväl poliser som demonstranter skadades. Det är i nuläget fortfarande oklart vilka som låg bakom skottlossningen. Resenärer uppmanas till största försiktighet vid vistelse i drabbade områden.  

  - 17 februari 2014: Thailändska Centre for Maintaining Peace and Order (CMPO) har gått ut med att de kommer att skingra protestplatserna vid Inrikesministeriet, Energiministeriet, Phan Fah bron, Ratchadamnoen Vägen, Regeringsbyggnaden samt Regeringskomplexet vid Wattana vägen. Aktionen är planlagd till att inledas kl 8 på morgonen lokal tid, den 18:e februari, Allt kommer att direktsändas i statlig TV, som även uppmanar andra mediebolag att följa exemplet, för att öka transparensen och minska riskerna för våldsamheter. Dock kan trafiken i staden drabbas.

  - 10 februari 2014: En explosion har skett vid Phan Fah-bron på Ratchadamnoen Klang i närheten av Pom Mahakan Fort. Explosionen inträffade när gatuarbetare städade området, som tidigare hade varit mötesplats för Pefot (People's Democratic Force to Overthrow Thaksinism). Två gatuarbetare, en man och en kvinna skadades allvarligt, ytterligare fyra fick lindrigare skador. 

  - 6 februari 2014: En granatattack genomfördes mot protestplatsen Chaeng Wattana där ingen skadades. Resenärer uppmanas att hålla sig borta från protesterna, främst: Ratchadamnoen och Chaeng Wattana. Även Phathumwan, Ratchaprasong, Asoke och Sala Daeng kan drabbas. 

  - 31 januari 2014: Allmänna val kommer att ske i Thailand den 2 februari 2014. I samband med detta förväntas oroligheter och protester i Bangkok. Det har kommit in flera rapporter om att motståndare mot den valda regeringen ska försöka blockera människor från att ta sig till vallokaler och rösta den 2 februari. Protestledaren Suthep Thaugsuban uppmanade sina anhängare att till varje pris hindra valet från att genomföras. Thailändska myndigheter har förstärkt säkerheten i Bangkok runt valet med en 10 000 personer stark säkerhetsdetalj. Resenärer till Bangkok uppmanas att trafiken i staden kan påverkats av oroligheterna och man bör iaktta försiktighet vid besök i staden. Resenär bör undvika demonstrationer, folksamlingar och de platser som omfattas av protesterna samt att följa utvecklingen genom lokala myndigheter och i media. Resenärer bör också räkna med längre restid för att ta sig ut till flygplatsen i Bangkok. Inga störningar rapporteras från vägarna som leder från flygplatsen österut mot Pattaya/Rayong eller västerut mot Hua Hin. För passagerare som drabbas av problem som en följd av situationen i Bangkok har servicecenter – Airport Operation Center (AOPC) – inrättats vid Suvarnabhumi Airport. Detta servicecenter är beläget i avgångshallen (bakom incheckningsdisk C) och har öppet dygnet runt. Centret kan nås lokalt på 02 132 9950.  

  - 21 januari 2014: Thailands regering inför undantagstillstånd i 60 dagar med anledning av massprotesterna mot premiärministern Yingluck Shinawatra. Undantagstillstånd gäller från och med den 21 januari 2014 i Bangkok och de tre kringliggande provinserna Nonthburi, Pathum Thani och Samut Prakan. Sedan den 13 januari demonstranterna i Bangkok har försökt att "stänga" ned staden. Målet med protesterna är att stjälpa premiärministern och att stoppa nyvalet den 2 februari. Infrastrukturen i staden har påverkats av oroligheterna och man bör iaktta stor försiktighet vid besök i Bangkok. Militären står i huvudsak på Shinawatra-familjens sida, men en eventuell militärkupp kan inte uteslutas. 

  - 29 december 2013: Minst åtta personer dödades och 300 skadades i Bangkoks protester sedan början av november 2013. Protesterna mot regeringen förväntas att fortsätta i närheten av statliga byggnader i stadens centrum. Trafiken i Bangkok har också påverkats av oroligheterna och man bör iaktta försiktighet vid besök i staden samt undvika stora folksamlingar. 

  - 9 december 2013: Thailändska premiärministern Yingluck Shinawatra meddelade att hon upplöser parlamentet och kallar till nyval. Protesterna i Bangkok mot regeringen som i flera veckor krävt Shinawatras avgång förväntas fortsätta. Demonstranterna har redan tidigare sagt att de inte nöjer sig med nyval. De kräver en allmän ändring av den traditionella thailändska politiken och ett bekämpande av korruption. Resenärer till Bangkok bör undvika stora folksamlingar som kan bli våldsamma och följa de lokala nyheterna om den senaste utvecklingen. Framkomligheten i staden har tidigare påverkats av oroligheterna och man bör fortfarande iaktta stor försiktighet vid besök i staden.

  - 13 november 2013: Flera demonstrationer har ägt rum i Bangkok sedan i början av november. Ytterligare protesterna kan förekomma med kort eller inget varsel, framförallt på Ratchadamnoen vid Demokratimonumentet. Thailändska myndigheter har ökat närvaron av polisen mellan i Bangkoks distrikt Dusit, Pom Prab, och Phra Nakorn vilket har påverkat trafiken i området. Resenärer till staden bör iaktta försiktighet och undvika alla stora folksamlingar. 
    

 • Kriminalitet

  Risknivå 3

  År 2008 reste cirka 364 000 svenskar på semester till Thailand. De flesta resor genomförs utan problem. Småbrott dominerar. Ficktjuvar är vanliga på bussar och på marknader. Bedrägerier med kontokort och med guld och juveler är vanliga. Ett ökande antal våldsbrott gentemot utlänningar, inklusive våldtäkter, rån och mord, har skett under de senaste åren.

 • Infrastruktur

  Risknivå 3

  Asfalterade vägar förbinder de större städerna. Vägarna är som regel endast tvåfiliga. Vägarnas kvalitet ute i landet varierar från god till undermålig. Privata långfärdsbussar av god kvalitet trafikerar städer och turistområden. För närvarande finns inga rapporter om elavbrott. Buteljerat vatten rekommenderas.

 • Trafik

  Risknivå 4

  Trafikstockningar, fortkörning, trafikregler som nonchaleras, alkohol- och drogpåverkan resulterar i en relativt hög olycksfrekvens, 38.1 dödsfall per 100’ invånare (2013 statistik). Vid 20 går gränsen till hög risk. 

  MC-olyckor är vanliga, särskilt i Bangkok, Pattaya, Phuket och på Koh Samui. Sjöolyckor till följd av överfulla passagerarbåtar/färjor förekommer liksom olyckor med jet-skis.

 • Epidemiologi

  Risknivå 3

  - 10 augusti 2015: Den thailändska nationella hälsovårdsmyndigheten har utfärdat varningar för en eventuell spridning av denguefeber under regnperioden. Enligt myndigheten kan ett större utbrott av virussjukdomen komma att ske på grund av återkommande regn vilket gynnar den sjukdomsbärande Aedes-myggan.

  - 18 juni 2015: Enligt uppgifter från den thailändska folkhälsoministern, Rajata Rajatanavin, ska det första fallet av virussjukdomen mers ha bekräftats i landet. Detta innebär att totalt fyra asiatiska länder rapporterat om fall av det dödliga viruset i år. 

  - 13 maj 2015: Under söndagen den 10 maj utfärdade tjänstemän från det thailändska hälsodepartementet en varning i vilken man avråder allmänheten från konsumtion av kokta bombuskott förpackade i plastpåsar eller konservburkar på grund av risken för kontaminering vilket kan orsaka förgiftning vid förtäring.  

  - 26 juni 2013: Mellan mars och april är luften särskilt full av föroreningar vilket resulterar i rökdimma tvärsöver de norra och nordöstra delarna av Thailand. Dimman kan irritera luftvägar och bihålor samt förvärra astma. Håll dig uppdaterad om luftkvaliteten via Singaporean National Environment Agency.

  - 26 juni 2013: Risken att får Denguefeber finns i Thailand. Att undgå att bli myggbiten är bästa skyddet. De smittbärande myggorna Aedes är som hungrigast vid soluppgång och solnedgång.  

 • Natur

  Risknivå 4

  - 31 mars 2014: Stormvarning har utfärdats i följande 37 provinser i Thailand:  Nakhon Ratchasima, Chaiyaphum, Buri Ram, Surin, Khon Kaen, Maha Sarakham, Roi Et, Kalasin, Sakon Nakhon, Nakhon Phanom, Mukdahan, Ubon Ratchathani, Amnat Charoen, Si Sa Ket, Yasothon, Udon Thani, Nong Khai, Loei, Nong Bua Lamphu, Bung Kan, Chiang Rai, Nan, Phayao, Phrae, Lampang, Chiang Mai, Lamphun, Mae Hong Son, Kamphaeng Phet, Phichit, Nakhon Sawan, Uthai Thani, Phitsanulok, Tak, Sukhothai, Phetchabun samt Uttaradit.Stormarna väntas vara som värst den 2-4 april.
   
  - 18 oktober 2013: Pågående översvämningar i östra Thailand förväntas att fortsätta tills stulet av november. Sextioen personer har omkommit i översvämningarna sedan september. Den centrala regeringen har påbörjat arbetet med att leda bort vatten från de mest påverkade områden i provinsen Prachin Buri. Ordförande för Water and Flood Management Commission har meddelat att översvämningar inte förväntas drabba östra Bangkok. Tjugo distrikt i provinsen Nakhon Ratchasima förklarades som katastrofzoner på grund av översvämningarna. Resenärer till Nakhon Ratchasima och Prachin Buri samt andra delar av östra Thailand bör hålla sig uppdaterade om utvecklingen lokalt och undvika resor till de drabbade områdena.

  Den 11 oktober 2011 rapporterades over 700 000 bostäder i Thailand ha förstörts eller skadats på grund av omfattande översvämningar. Stora ansträngningar genomfördes för att skydda Bangkok från hotande vattenmassor vilket dock inte har lyckats helt då delar av staden översvämmats. Regnen förväntas fortsätta en bra bit in i november. Stora delar av slättlandet i norr rapporterades ligga under vatten. Ett av de värst drabbade områdena var Ayutthaya. Minst 270 människor har dött i översvämningar sedan i juli månad. Monsunen har fört med sig stora regnmassor och orsakat översvämningar och jordskred, särskilt i Thailands nordligare delar samt i nordost och i det centralt belägna slättlandet. 58 av landets 77 provinser påverkas av översvämningarna. 30 av dessa uppgavs vara i det närmaste helt översvämmade. I Pathum Thani norr om Bangkok hade en flodbank brustit. Parallellt med översvämningarna visade tidvattenvågor osedvanligt höga nivåer och beräknades under dagarna efter den 11 komma att utöva växande påfrestningar på huvudstaden, som är belägen endast två meter över havsytan. Priset på grödor, främst stapelvaran ris, bedömdes raka i höjden till följd av översvämningarna. Förra årets översvämningar var de mest omfattande på många år. Årets monsun såg den 11 oktober ut att upprepa fjolårets. Regeringen utlyste katastroftillstånd i en tredjedel av landets provinser den 12 oktober.