Resa till Turkiet

Varning
Hakkari och Sirnak

Detta är ett riskområde, begränsningar kan förekomma i försäkringsskyddet.


Provinserna Hatay, Gazientep, Kilis, Mardin, Sanilurfa och Siirt

Detta är ett riskområde, begränsningar kan förekomma i försäkringsskyddet.


Gränsområdet till Syrien

Detta är ett riskområde, begränsningar kan förekomma i försäkringsskyddet.


Tuncelli och Bingöl

Detta är ett riskområde, begränsningar kan förekomma i försäkringsskyddet.


Van

Detta är ett riskområde, begränsningar kan förekomma i försäkringsskyddet.

Fakta

Landskod
TR
Huvudstad
Ankara
Befolkning
77 804 122
Statsskick
Republik
Religion
Islam
Valutakod
Lira (TRY)
Köp TRY 1
SEK 3,0747
Valutakurser från FOREX Bank

Så reser du säkert:

Turkiet är ett relativt säkert land att resa i och kriminaliteten förhållandevis låg. Väskryckning, ficktjuvar, rån och överfall har rapporterats, framför allt vid Taksimtorget, Sultanahmet och de stora bazarerna i Istanbul.

Trafikkulturen skiljer sig från den svenska och trafikolyckor är nästan tre gånger så vanliga som i Sverige.

Var försiktig och ta det lugnt i trafiken. Vägarnas kvalitet är bra i de större städerna men sämre på landsbygden.

Sjukvårdens standard varierar mellan städer och landsbygd och mellan offentliga och privata sjukhus.

Tänk på att privata sjukhus kräver oftast kontant betalning eller betalningsgaranti från ett försäkringsbolag innan någon vård kan påbörjas.

Innan resan

Vaccinering

Råd om vaccinationer är personliga och kan variera beroende på individuellt hälsoläge, allergier, kroniska sjukdomar, ålder och tidigare vaccinationer etc. Konsultera medicinsk expertis för professionella råd före avresa. Se 1177 – Vaccinationsråd

Obligatorisk vaccinering: Ingen obligatorisk vaccination krävs om man anländer från Sverige.  

Visum

Visum behövs ej för svenska, dansk, finska eller isländska medborgare för vistelser i Turkiet på upp till 90 dagar.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Istanbul

Telefon:
+90 212 315 4000
Fax:
+90 212 315 4040
E-postadress
istanbul@euro-center.com
Adress
Sahkulu Mah.Iik Belediye Cad. Vural Arikan Apt.No5 D:3, 3442 Beyoglu, Istanbul

Svenska ambassader & konsultat

Sveriges ambassad i Turkiet

Adress:
Katip Celebi Sokak 7 Kavaklidere
06692 Ankara
Telefon:
+90-(0)312-455 41 00
E-post:
ambassaden.ankara@gov.se

Försäkringsinformation

När du ska ut och resa är det viktigt att du är rätt försäkrad. Utan försäkring kan det bli väldigt dyrt om du råkar ut för något. Europeiska ERV har reseförsäkringar för både privat- och tjänsteresor. Så oavsett om du reser på charterresa, backpackar dig runt i världen, pluggar utomlands eller ska åka på tjänsteresa, så kan vi hjälpa dig att hitta den rätta försäkringen för just dig. Läs mer om våra försäkringar här. 

Tänk på att vissa försäkringar inte gäller vid resa till riskområden som Utrikesdepartementet avråder från.

Köp försäkring (Privatperson)

Karta

 • Euro-Center Istanbul

  Tel: +90 212 315 4000
  Fax: +90 212 315 4040
  E-post: istanbul@euro-center.com
  Adress: Sahkulu Mah.Iik Belediye Cad. Vural Arikan Apt.No5 D:3, 3442 Beyoglu, Istanbul

Riskzoner

Genomsnittstemperatur i TEKIRDAG

Medeltemperatur för årets månader.
jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec
5,9° 6,2° 9,1° 12,7° 17,0° 21,7° 24,5° 24,8° 20,5° 16,8° 11,7° 7,1°

Säkerhet

 • Övergripande

  Risknivå 3

  Det råder visserligen risk för terrorattentat, men dessa är ej frekventa. Internationella och inhemska grupper har under en följd av år utfört sådana dåd i bland annat Ankara, Istanbul, Izmir, Marmaris, Antalya (2006), Mersin, Kusadasi, Cesme, Mugla, Manavgat och Adana. Söndagen den 31 oktober 2010 på morgonen inträffade ett dåd i centrala Istanbul. 

  Generellt är kriminaliteten låg. Rån, överfall, ficktjuveri och väskryckning rapporteras emellertid ha förekommit vid Taksimtorget samt vid Sultanahmet (den gamla stadskärnan), den stora basaren och kryddbasaren i Istanbul. 

  Malaria förekommer i den sydöstra delen av landet samt på slättlandet vid Amikova och Cukurova. Ingen malariarisk föreligger i turistområdena i västra och sydvästra Turkiet. Standarden på sjukvårdsinrättningar varierar stort, mellan stad och landsbygd och mellan privat och offentlig vård. Turkiet ligger i en aktiv seismisk region, med återkommande jordskalv, vissa mycket allvarliga. Intervallet mellan svåra jordskalv har under de senaste cirka hundra åren varit i genomsnitt 4-7 år. Jordskred förekommer, särskilt längs kusten mot Svarta havet. Svår torka kan drabba delar av landet, och orsaka färskvattenbrist, inklusive i vissa städer. Busk- och skogsbränder är vanliga mellan juni och september. Vintertid kan stormar och hög trafik skada framför allt kustvägarna, inklusive dem som leder till de välbesökta krigsmonumenten vid Gallipoli. 

  Vissa aktiviteter för religiös omvändelse kan resultera i straffrättsliga påföljder i enlighet med turkiska lagar som reglerar uttryck och religiösa möten trots att det inte finns någon specifik lag som kriminaliserar denna aktivitet. Offentlig uppvisning av kärleks- och ömhetshandlingar (t.ex. kyssas) kan resultera i åtal för förargelseväckande beteende. Det är brottsligt att, ur Turkiet, föra ut antika föremål. Påföljden för brott mot denna regel är vanligtvis fängelsestraff. Då begreppet ”antikvitet” är används brett i Turkiet bör man ta reda på vilka objekt som omfattas om man är osäker på vilka objekt som omfattas. Det är förbjudet att använda metalldetektorer för att leta efter historiska föremål. Det är förbjudet att vanställa eller förstöra turkisk valuta.

  Det är olagligt att inte bära med sig fotolegitimation i Turkiet varför det är rekommenderat att man gör en kopia av sitt pass som man hela tiden bär med sig så länge man vistas i landet. Såväl det turkiska rättsväsendet som samhället ser allvarligt på beteenden eller uttalanden som kan betraktas som skymf mot den turkiska nationen, mot dess flagga, dess säkerhetsstyrkor samt dess grundare Mustafa Kemal Atatürk varför man bör respektera dessa nationalsymboler samt den tysta minut, på årsdagen för Atatürks död (10 november 1938), vilken hålls årligen klockan 9 på morgonen.
   

 • Politisk risk

  Risknivå 3

  Sedan Turkiet fick sina moderna gränser som sekulär republik erkända efter första världskriget, har dess försvarsmakt agerat garant för konstitutionen. Spänningar mellan den folkvalda regeringen och krigsmakten har tidvis varit betydande. En process pågår sedan flera år, genom vilken det demokratiska genomslaget tenderar att vinna politisk mark, och militären successivt har måst se sin makt kringskuren.

  - 29 mars 2015: Efter att man hittills tillämpat en relativt öppen politik gentemot grannlandet Syrien under den fyraåriga konflikten har Turkiet nu beslutat sig för att stänga de två återstående gränsövergångarna, Oncupinar och Cilvegozu i Hatayprovinsen, mellan länderna för att stänga ute syriska flyktingar.

  - 12 augusti 2014:    Ett presidentval för landets första direktvalda statschef skedde den 10 augusti 2014. Den sittande premiärministern Recep Tayyip Erdogan från Rättvise- och utvecklingspartiet (Adalet ve Kalkinma Partisi – AKP) fick omkring 52 procent av rösterna och vann presidentvalet. Detta innebär att det inte behöver bli någon andra valomgång. 

   - 7 mars 2014: I en TV intervju den 6:e mars 2014, uttalade sig Premiärinister Erdogan om sin syn på sociala medier såsom Youtube och Facebook, då de har använts flitigt av hans politiska motståndare. Han svarade då att han tänker handla med kraft och inte utesluter att blockera sajterna helt. En sådan blockering skulle bli aktuell efter kommunalvalen den 30: mars 2014.  

 • Säkerhetsläget

  Risknivå 4

  Risk för terrordåd råder, även om sådana ej är frekventa. Internationella och inhemska grupper har under en följd av år utfört sådana dåd i bland annat i Ankara, Istanbul, Izmir, Marmaris, Antalya (2006), Mersin, Kusadasi, Cesme, Mugla, Manavgat och Adana.

  Relationen till grannlandet Syrien har varit mycket spänd sedan de inhemska oroligheterna i Syrien trappats upp och efter att ett turkiskt flygplan skjutits ner av den syrka försvarsmakten. Detta, samt det faktum att många terrorister rör sig i området kring gränsen mot Syrien, gör att säkerhetsläget i gränstrakterna är mycket osäkra och man rekommenderas att helt undvika dessa. I november 2012 hade sammanlagt 100 000 syriska flyktingar tagit sig till Turkiet. Ett bombdåd i staden Reyhanli nära den syriska gränsen har ytterligare förstärkt motsättningarna.

  Internationella terroristgrupper, inklusive al-Qaida, och inhemska nätverk som inspirerats av religiös extremism har attackerat specifikt västerländska intressen i Turkiet. Extremister har också vid några tillfällen attackerat kristna mål.

  Konflikten mellan den turkiska staten och PKK-gerillan har under 2011 intensifierats efter en turkisk offensiv mot PKK som även stundvis sträckt sig in i norra Irak. 

  Flygkapningar har under senare år i några fall skett av passagerarplan från Turkiet. Demonstrationer har en tendens att urarta i våldsamheter, bland annat första majdemonstrationerna vid Taksimtorget i Istanbul och i samband med det persiska nyåret (20-21 mars), som firas av landets kurdiska befolkning. 

  Efter Israels offensiv i Gaza i december 2008 förekom antisemitiskt klotter och uttalanden av privatpersoner. Omfattningen av antisemitiska känslor är fortfarande betydande, även om ledande turkiska tjänstemän uttryckligen undantagit det judiska folket från deras hårda kritik mot Israels regering efter attacken mot Gazakonvojen i maj 2010. Den israeliska regeringen har utfärdat en varning för attacker mot judiska eller israeliska intressen i Turkiet. 


   

 • Kriminalitet

  Risknivå 2

  Generellt är kriminaliteten låg i Turkiet. Rån, överfall, ficktjuveri och väskryckning rapporteras emellertid ha förekommit vid Taksimtorget samt vid Sultanahmet (den gamla stadskärnan), den stora bazaren och kryddbazaren i Istanbul, frekvensen okänd. Sexuella övergrepp rapporteras ha skett på turistorter.

  I en undersökning genomförd av Uskudar University noterades att antalet brott begångna i landet ökat med 8,5 procent mellan 2010 och 2012. Allra mest ökade brotten i Marmara-regionen, där en 30-procentig ökning noterades.

 • Infrastruktur

  Risknivå 2

  Vägarnas kvalitet i de större städerna samt i deras omedelbara närhet bedöms vara god. Motorvägar, som förbinder de stora städerna bedöms hålla god kvalitet. Det allmänna vägnätet i övrigt, särskilt på landsbygden, bedöms vara i dåligt skick. Offentliga transportmedel bedöms vara osäkra. Frånvaro av säkerhetsanordningar, vägmarkeringar och gatljus gör färder, särskilt efter mörkrets inbrott, riskfyllda. Buteljerat vatten rekommenderas. För närvarande föreligger inga rapporter om omfattande elavbrott.

 • Trafik

  Risknivå 3

  - 31 mars 2015: Omfattande störningar i det turkiska transportsystemet har inträffat under tisdagen den 31 mars till följd av ett rikstäckande strömavbrott. Resenärer som befinner sig i landet rekommenderas att övervaka lokal medierapportering för uppdatering kring situationen.

  - 5 januari 2015: Resenärer i Turkiet rekommenderas att vara försiktiga, speciellt nattetid, om man kör på vägarna i landet. Större motorvägar, speciellt de mellan de större städerna, är i allmänhet i utmärkt skick men ute på landsbygden, och i andra glasbefolkade områden, kan vägarna hålla en mycket dålig standard. Olyckor är vanliga längs vägarna, främst beror dessa på dålig och/eller vårdslös körning. Enligt statistik från landets polismyndighet inträffade 1 207 354 trafikolyckor under 2013. Totalt 3685 personer dog, och 274.829 skadades, i som ett resultat av dessa. 

  - 20 mars 2014: Nio personer rapporteras ha omkommit och ytterligare ett okänt antal skadats när ett tåg kolliderade med en minibuss i Mersin, en provins i södra Turkiet. De omkomna rapporteras ha vrit på väg till arbetet i minibussen när kollisionen inträffade. 
   
  Trafikkulturen skiljer sig från den svenska. Ett offensivt körsätt dominerar trafikbilden. Årligen dör 12 personer per 100’ invånare (WHO statistik, 2013), siffran är fyra gånger så hög som i Sverige. Dåliga vägförhållanden förorsakar många olyckor. Enligt turkiska myndigheter skedde 2006 över 585 000 trafikolyckor i landet, med 3 365 dödsfall som följd. Mer än 135 000 människor skadades.

 • Epidemiologi

  Risknivå 2

  - 20 maj 2015: De flesta större turkiska städer har problem med herrelösa hundar som ofta samlas flockvis i bland annat parker. Hundarna uppvisar ofta ett aggressivt beteende och lokala myndigheter brukar vidta åtgärder för att hantera problemet. Resenärer rekommenderas att vidta försiktighet, behålla lugnet samt undvika att närma sig dessa hundar. Om man blir biten ska man snabbt kontakta sjukvården eftersom djurburna sjukdomar som t.ex. rabies förekommer i landet.  

  - 28 juli 2013:  Så många som 38 barn, varav 19 svenska blev magsjuka på Fritidsresors hotell i Alanya. Två svenska barn vårdas fortfarande på sjukhus den 1 augusti. En analys visar att orsaken till utbrottet troligen har varit smittsam avföring i barnpoolen. Föräldrar med barn i blöjålder manas att sätta på sina barn sk. badblöja.

 • Natur

  Risknivå 3

  - 25 augusti 2015: Översvämning och jordskred i provinsen Artvin i nordvästra Turkiet där minst åtta personer har dödats. Område som ofta påverkas av många regnskurar med bidragande kriser. Iaktta försiktghet vid vistelse i området under perioder med nederbörd.

  - 30 juli 2015: En jordbävning, vilken uppmättes till 5,2 på Rickterskalan, har inträffar utanför den turkiska Mersinkusten. Skalvet ska enligt uppgifter ha känts av i de sydturkiska provinserna Mersin, Adana, Hatay och Osmaniye men inga människor uppges ha skadats men många flydde sina hem och tog sin tillflykt till gator och parker som försiktighetsåtgärd.

  - 18 februari 2015:   Turkiet har under de senaste dagarna drabbats av flera snöstormar vilka resulterat i att hundratals flygningar, och båttrafiken i Bosporen, tvingats ställa in. Minst 13 tankfartyg ska ha tvingats vänta då de inte kunnat passera den viktiga sjöleden vilken skiljer Mindre Asien och Europa. Samtidigt har Istanbuls största flygplats, Ataturk Airport, tvingats till en tillfällig stängning. 

  - 30 juli 2013: En jordbävning med en magnitud på 5,3 inträffade i Egeiska havet, 50 km väster om Canakkale (Gallipoli)

  - Den 23 oktober 2011 kvart i två lokal tid inträffade en jordbävning i Van-provinsen i östra Turkiet som mätte 7,2 på Richterskalan. Städerna Van och Ercis drabbades värst, med omkring 300 döda. Dödssiffran kan dock komma att stiga då många människor begravts under rasmassor. Räddningsarbetet har försvårats av dålig elförsörjning och brist på utrustning.
   
  - År 1999 drabbades området öster om Istanbul av ett skalv som mätte 7,7 på Richterskalan, varvid cirka 20 000 människor omkom. Den 19 maj 2011 inträffade en jordbävning i staden Simav i västra Turkiet. Skalvet uppgick till en styrka av 6,0 på Richterskalan och tre personer rapporteras avled i samband med incidenten. Jordskred förekommer, inklusive längs landets kust mot Svarta havet. Minst tolv människor dog i jordskred som den 27 augusti 2010 framkallats av störtregn i staden Gundogdu i Rizeprovinsen i detta område. Dussintals människor evakuerades.

  -  I september 2009 dödades cirka 30 personer i översvämningar i Istanbul till följd av kraftiga regn.