5 icke-tips på vinterresor till solen

21 november

Är du redan trött på mörkret och kylan här i vårt avlånga land? Jul- och nyårshelgerna brukar vara ett utmärkt tillfälle att åka på en solig vinterresa för att fylla på D-vitaminförrådet och ladda upp batterierna inför det nya året. Om du drömmer om en riktig solresa i vinter är det viktigt att välja rätt destination. Vore det inte snopet att stå där i regn, blåst och fuktig kyla? Riktigt säker på att få sol kan man så klart aldrig vara, men det finns vissa destinationer som är mindre solsäkra under det svenska vinterhalvåret. Vi listar fem icke-tips på vinterresor till solen (och ett par solsäkra tips, såklart!)

5 icke-tips för den som är på jakt efter sol under vintern

Vinterresa till Spanien
Vårt annars så populära resmål Spanien kan inte garantera dig sol och värme under december och januari. Det är inte en självklarhet att temperaturen orkar upp över 20 grader, inte ens på sol(!)kusten. Nattetid sjunker temperaturen ofta ner under 10-graderstrecket. Oddsen för sol och värme är lite bättre på Kanarieöarna, då genomsnittstemperaturen ligger mellan 20-22 grader. Ta dock med i beräkningen att december är årets mest regnfyllda månad…

Vinterresa till Alperna
Fantiserar du om en krispig, solig skidresa till Alperna över nyår? Tänk igen. Krispigt blir det minst sagt, men med största sannolikhet lyser solen med sin frånvaro. På de populära skidorterna omkring Genève och Zürich i Schweiz utgör soltimmarna omkring 15-20 procent av dygnets samtliga timmar i december och januari. Kom tillbaka under de första vårmånaderna, då får du ut maximalt av de vackra alptopparna!

Vinterresa till Kroatien
Vackra Kroatien precis lika vackert i verkligheten som på vykorten med sina karga, klippiga ölandskap, steniga stränder och kristallklara vatten. På sommaren. Vi är ganska säkra på att 14 grader och regn inte matchar dina förväntningar… Split får i genomsnitt 127 mm regn under december och Dubrovnik i södra Kroatien hela 167 mm. Återkom under sommarmånaderna för att uppleva det bästa av Kroatien!

Vinterresa till New York
The Big Apple - staden där allt är möjligt! Även underkylt regn, snöstorm och/eller snålblåst… i alla fall i december och januari månad. New York är fantastiskt på många sätt, men är du en frusen själ och vill göra staden rättvisa besöker du den under sommarhalvåret. OBS! Regn eller ej så är julgransupptändningen och skridskobanan vid Rockefeller Center magisk, oavsett årstid. Men räkna inte med solsken i New York vintertid, då soltimmarna utgör ungefär 50 procent att dygnets timmar.

Vinterresa till Kina eller Japan
De kinesiska storstäderna Peking och Shanghai är drömresmål för många, likaså Japanska Tokyo. Eftersom att resan är lång kan det kännas lockande att åka hit på en vinterresa, men om du samtidigt är sugen på sol och värme vill vi ändå avråda dig. Här kommer inte mycket regn, men Tokyo och Shanghai bjuder på en medeltemperatur omkring 12 grader dagtid i december och Peking är ännu värre med sina ynka 3 grader(!) i snitt. Å andra sidan är temperaturen på dessa platser olidligt åt andra hållet under sommarmånaderna, så vill du ha ett behagligt väder är de bästa månaderna att resa hit under april och september, då medeltemperaturen ligger omkring 20 grader.

Vart ska du då resa på vintern?

Självklart beror det helt på vad du vill ha ut av resan, men om det är en riktig solsemester under palmerna du önskar dig så finns det vissa destinationer som är mer solsäkra än andra under vinterhalvåret.

3 tips på vinterresor till solen - riktigt varmt (+30 grader)

3 tips på vinterresor till solen – lagom varmt (+22 grader)

  • Dubai
  • Egypten, t.ex. Sharm el Sheik & Hurghada
  • Mexico

OBS! Orkaner bildas vanligtvis i banden 10-30°S och 10-30°N (längs med ekvatorn, en bit ovanför samt en bit under, reds. anm.) I dessa områden inkluderas bland annat södra Asien, det vill säga Thailand, Kambodja och Vietnam.
>> Läs mer i expertguiden: Vad händer med vädret i världen? Om naturkatastrofer, klimatförändring och global uppvärmning.

Varför är det bra med en reseförsäkring?

En reseförsäkring ersätter tyvärr inte dåligt väder på semestern, men den har många andra bra funktioner! Visste du till exempel att du som tecknar vår Reseförsäkring Plus, kan få ersättning för förstörda semesterdagar? Det kan handla om att du blir försenad i mer än 12 timmar, evakuerad från resmålet på grund av naturkatastrof eller sängliggande på grund av sjukdom under mer än 50% av den totala reseperioden.


Kom ihåg reseförsäkringen!

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

 

Se alla våra reseförsäkringar

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Du kanske också gillar:

Strand

5 oväntade lagar i Thailand som kan ge böter eller fängelse

Varje år besöker hundratusentals svenskar Thailand. De flesta lagarna som finns i Sverige finns även i Thailand, men givetvis finns det undantag som k...

Teaser

Vad ska man göra om man förlorar passet utomlands?

När man reser krävs en del dokumentation i from av resehandlingar, pass och biljetter. Vad gör du om du skulle förlora dessa viktiga dokument när du ä...

Teaser

USA: ett dyrt land att bli sjuk i

Vare sig du planerar att studera i USA eller åka dit som turist så är det viktigt att se över hur du är försäkrad, framför allt eftersom sjukvården är...