Flygplan

Air Berlin i konkurs - tips & råd

24 oktober

Flygbolaget Air Berlin gick nyligen i konkurs. De som drabbats av konkursen är givetvis oroliga. Vi har därför sammanställt information om vad du som konsument kan förvänta dig och hur du kan gå tillväga för att försöka få tillbaka eventuella pengar du lagt ut.

Europeiska ERVs försäkringar gäller inte vid konkurs. Det finns dock möjligheter att få pengar tillbaka på annat sätt. Nedan kan du läsa information från Konsumentverket om hur du kan gå tillväga för att eventuellt få pengar tillbaka.

Detta gäller om flygbolaget går i konkurs

  • Om flygresan ingår i ett paket eller är en charterresa så kan du få pengar tillbaka via resegarantin. Vänd dig till företaget där du köpte din resa.
  • Har du köpt en reguljär flygresa så är det svårare att få pengar tillbaka.
  • Reseförsäkringar och hemförsäkringar brukar inte täcka konkurs.
  • Om resan är betald med kreditkort kan du försöka få tillbaka pengar från kreditgivaren, d.v.s. banken. 
  • De flesta betalkort har undantag vid konkurs. Kortföretaget kan dock ha olika regler. Kontrollera med din bank.  
  • Sist men inte minst kan man pröva att vända sig till konkursförvaltaren med sitt krav. Din begäran blir dock en s.k. oprioriterad fordran.
  • Allmänna reklamationsnämnden prövar inte tvister vid konkurs. 

Vi rekommenderar även att du läser Konsument Europas information om konkursen, där man försöker besvara vanliga frågor från konsumenter. 


Kom ihåg reseförsäkringen!

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

 

Se alla våra reseförsäkringar

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Du kanske också gillar:

Dina rättigheter som resenär vid ett vulkanutbrott

Varningsnivån för vulkanaska från vulkanen Bárdarbunga har nu sjunkit till ”orange” efter att ha varit uppe i ”röd” under söndagen. Men alla som minns...

Flagga Spanien

Terrordådet i Barcelona – så gäller din försäkring

Här kan du läsa mer om hur våra försäkringar gäller i anslutning till det terrordåd som drabbade Barcelona igår, den 17 augusti.

Teaser

Denguefeber ökar, lär dig hur du undviker och identifierar den

Denguefeber är en beryktad influensaliknande febersjukdom. Den orsakas av ett virus som sprids via myggor och finns i de flesta länder i tropikerna, s...