Everest Basecamp – en oförglömlig upplevelse

Nyfiken på hur det är att ta sig till Everest Basecamp? Då borde du läsa det här inlägget av Patrik Enlund som med mod och järnvilja i bagaget slutligen gjorde verklighet av sin dröm att ta sig till det mytomspunna berget Mount Everest.

Aptiten är borta, en lätt huvudvärk har etsat sig fast i sidan på huvudet och snön faller ymnigt. Steg för steg närmar vi oss sakta Mount Everest Base Camp. 5 364 meter över havet.

Det är inte vardagsrummet med en kopp te under en mysig filt framför en bra film. Det är ren smärta. Det är plågsamt. En fråga ploppar upp i huvudet: ”Varför gör jag det här?”.

Svaret kommer direkt och är det som ger mig bränsle att fortsätta. Det är känslan att fullfölja en dröm. Känslan att nå ett mål. Känslan att bestiga ett berg av egen kraft, till fots, med min egen kropp, min egen energi och mina egna steg.

Samtidigt som det är smärta och plågsamt är det alldeles, alldeles underbart. När jag kommer fram till stenröset som markerar vår ankomst till Base Camp faller jag ner på knä, sträcker armarna rakt upp i luften och vrålar ”YEEEEEEEES” ända ifrån tårna.

Det snöar för fullt nu. Flingor landar på tungan och på mina stänga ögonlock. Jag blundar för några sekunder och känner hur hela kroppen fylls av en enorm glädje. En enorm lättnad och fullständig fenomenal lycka.

Jag gjorde det. Jag gick hela vägen hit. Det tog mig sju långa, tuffa dagar av vandring på riktigt höga höjder. Genom vackra byar med det lokala Sherpa-folket, förbi häftiga forsar och vattenfall och hela tiden med en bakgrund fylld av snöklädda bergstoppar. Nu efteråt är det svårt att tro att det faktiskt hände. Minnena bleknar redan. Var jag faktiskt där? Det känns overkligt.

Det var värt varenda frusen natt, varenda öm cell i kroppen och vartenda tungt andetag. En dröm jag haft enda sedan barnsben har blivit sann. Det är en känsla omöjlig att beskriva.

Nu har jag redan börjat drömma om nästa mål. Berget Aconcagua i Argentina. Sydamerikas högsta berg. Det högsta berget utanför Himalaya. Ett av bergen som räknas till ”Seven Summits”. Nu är det en dröm. I framtiden min verklighet.

Följ Patriks äventyrliga liv på www.ettannatliv.se

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language