Svalbard

Fredrik Schenholm - Nyopererad och med siktet inställt på Svalbard

03 november

I det här inlägget berättar Fredrik Schenholm om sitt nyligen opererade knä och den rehabilitering som väntar, men framför allt om hur prövningen får det att pocka extra mycket på äventyrslustan inför hans kommande resa till Svalbard.

Nyopererad

Jag har nog aldrig varit så glad över att vara skadad. Eller snarare nyopererad. Förra veckan var det dags för ortopeden att sätta sina verktyg i kroppen min. Resultatet är ett högerknä med en hel del mindre brosk och menisk än innan. Och nu är det superfokus på rehab och sjukgymnastik. Jag är sådär löjligt härligt motiverad. Fokus är en grym känsla!

Eftersom jag äntligen fått operationen utförd och att jag nu ser att vintersäsongen är inom räckhåll så har planeringen börjat så smått. Utav de arbetsresor som för tillfället är inbokade så är det en som sticker ut. Det handlar som vanligt om att fotografera skidåkning. Men det speciella är platsen – Svalbard. 

Svalbard

Jag varit på Svalbard ett par gånger förut och det är en speciell plats. Här finns precis som i övriga Norge både fjordar, hav och berg. Men skillnaden är, att när vi lämnar Longyearbyen med vår båt, så finns det bara just det. Inga hus, inga vägar, inga människor. Bara vildmark. Och isbjörnar.

Möte med isbjörn

Jag har faktiskt träffat på en isbjörn på Svalbard. Det var första gången jag besökte ön. Efter en vecka i tält med skidåkning och toppturande på agendan, långt ute i Svalbards vildmark, så var det dags att bege sig tillbaka till Longyearbyen. Transportsättet tillbaka bestod av snöskotrar, tack och lov. För halvvägs tillbaka hoppade det fram en isbjörn cirka 50-70 meter framför oss. Vi stannade snöskotrarna (men de var fortfarande påslagna). Mina kompisar tog fram sina gevär. Jag tog fram kameran. Allt för bilden såklart! Isbjörnen stod och tittade på oss i vad som kändes som flera minuter, men mest troligt var det någon sekund, innan han vände sig om och sprang iväg. Det var lite läskigt faktiskt.

Det blir spännande att se vad Svalbard bjuder på denna gång!

/Fredrik


Kom ihåg reseförsäkringen!

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

 

Se alla våra reseförsäkringar

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Du kanske också gillar:

Om miljöproblemen och korallreven i Thailand

Våra gästbloggare Sandra och Assar är dykinstruktörer på ön Koh Tao i Thailand. De fortsätter berätta om allt som har med dykning, Thailand och resesä...

Teaser

Fem frukter vi inte visste fanns

Nu är det dags för ett nytt inlägg av den bloggande seglarfamiljen Hammarberg. Den här gången presenterar familjen en rad exotiska frukter som du förm...

Dykinstruktörerna delar med sig av sina bästa dyktips i Thailand

Våra gästbloggare Sandra och Assar är dykinstruktörer på ön Koh Tao i Thailand. De fortsätter berätta om allt som har med dykning, Thailand och resesä...