Håll dig säker på sommarens festivaler!

25 februari

Att åka på festival under sommaren har blivit allt mer populärt i Sverige, både bland ungdomar och vuxna. Även om festivaler handlar om att ha roligt och vara fri från krav i största allmänhet så skadar det faktiskt inte att förbereda sig lite. I det här blogginlägget har vi samlat lite tips som vi tror kan vara den typiske festivalbesökaren till nytta.

Innan resan

Låt oss nu börja vid rätt ände; packningen. Vad du packar i din ryggsäck kommer i högsta grad påverka hur du trivs under din vistelse. Därför har vi val att sätta ihop en kortare lista på vad vi anser är absoluta måsten i ryggsäcken:

  • Packa kläder för alla väder. Dessvärre går det aldrig att helt säkert veta om det blir bra eller dåligt väder på festivalen du ska besöka. Vi råder därför till att du packar kläder för såväl sol som regn, och faktiskt även för kyla. Många tänker inte på att det kan bli väldigt kallt på nätterna, även om det är stekhett på dagarna. Glöm därför inte att tjocktröjan är minst lika viktig att packa ner som de obligatoriska gummistövlarna.
  • Hygienartiklar. Att hålla sig fräsch på en smutsig festivalcamping är inte det lättaste när solen gassar, men det är ingen ursäkt för att strunta i att packa ner så basala saker som en deodorant och en tandborste. Du kommer förmodligen tacka dig själv när du får lust att prata med den där killen eller tjejen du spanat in i tältet bredvid.
  • Ficklampa, silvertejp och öronproppar. Det är bra att ha en ficklampa tillhands när det är mörkt, och på festivaler blir det riktigt mörkt på campingen och inne i tältet, nog sagt. Men varför silvertejp? Saker går lätt sönder på festivaler; solstolar, tältpinnar etc. då är det bra att ha kraftig tejp att laga det med. Öronproppar brukar finnas på Sveriges allra flesta festivaler, men om man vill vara helt säker så är det bäst att packa ner ett par själv.

På campingen

Den som någon gång bott på en festivalcamping vet att det ofta kan vara stökigt. Men det finns saker man kan tänka på för att hålla sig så säker som möjligt:

  • Undvik att bränna dig i solen. Dessvärre är det inte helt lätt att skydda sig mot solen när man är på en camping, skuggplatserna brukar kort sagt vara ganska sparsamma. Dessutom är många berusade redan tidigt på dagen, vilket ofta gör att de inte märker att solen bränner. Ta därför alltid på dig rikligt med solkräm, och täck de delar av kroppen som du eventuellt bränt. Och om en vän ”somnar” ute i solen, dra för allt i världen in honom eller henne i tältet igen.
  • Se till så att du alltid kan hitta ditt tält. Om det kommer blir knepigt att hitta till tältet eller inte påverkas givetvis av campingområdets storlek. Men om du planerar på att besöka några av sommarens större festivaler kommer du snabbt upptäcka att det ser ungefär likadant ut överallt på campingen. Se därför till att smycka ut ditt eget tält så att du lätt känner igen det, och memorera riktmärken. På så sätt blir det lättare att hitta tillbaka till ditt tält när du varit ute på konsertområdet och ska återvända när det är mörkt.
  • Ta alltid med dina värdesaker om du lämnar campingområdet. Dessvärre finns det inga bra sätt att skydda sina värdesaker när man bor på en tältcamping. Att sätta hänglås på tältet är givetvis ett alternativ, men glöm inte att den som vill ta sig in kommer ta sig in. Ett tält är inte svårt att komma in i om det finns en vilja. Det bästa alternativet är därför att ta med sig de viktigaste värdesakerna såsom mobil och plånbok när tältet inte är under uppsikt.
  • Drick mycket vatten. Både sol och alkohol gör dig uttorkad, drick därför MYCKET vatten. Jag tror inte vi behöver förklara hur du kommer må om du inte gör det. Dessutom kan det vara väldigt farligt om du blir tillräckligt uttorkad.

På konserten

  • Håll ihop och Kom överens om en samlingsplats. Det ofta hårda publiktrycket på festivalkonserter tillsammans med besökarnas livlighet resulterar i att det finns risk att skada sig. Att hålla ihop med under konserten minskar riskerna. Genom att hålla ihop kan du lätt se om en vän till exempel ramlar, eller mår dåligt. Även om det inte är vanligt finns det extrema fall där människor dött på konserter av att de blivit ihjältrampade. Om ni ändå skulle tappa bort varandra så är det bra om ni redan innan konserten kommit överens om en samlingsplats så att ingen blir borttappad. Som ensam är man extra utsatt, speciellt om man är berusad.
  • Använd öronproppar. Volymen på konserter kan ofta vara väldigt hög vilket kan skada hörseln. Om du planerar att besöka många konserter så ökar risken ytterligare. Bär därför alltid öronproppar eller annat hörselskydd. Att få tinnitus eller få nedsatt hörsel är inte värt det. Öronproppar delas ut på Sveriges allra flesta festivaler. Men om du vill vara helt säker på att ha tillgång till öronproppar så kan det vara bra att packa ner ett par innan du åker iväg.


Kom ihåg reseförsäkringen!

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

 

Se alla våra reseförsäkringar

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Du kanske också gillar:

Karta Tyskland

Leva och bo i Tyskland: Det här behöver du veta

Strax söder om Danmark ligger Europas mest folkrika land: Tyskland. Här bor hela 82 miljoner människor från många olika kulturer, där ibland ungefär 2...

Teaser

Vad ska man göra om man förlorar passet utomlands?

När man reser krävs en del dokumentation i from av resehandlingar, pass och biljetter. Vad gör du om du skulle förlora dessa viktiga dokument när du ä...

Sjukförsäkring utomlands

Sjukförsäkring utomlands

Innan man reser utomlands är det alltid viktigt att se över sitt reseskydd och att vara på det klara med hur olika typer av försäkringar fungerar. Det...