Island på mountainbike

Äventyraren Fredrik Schenholm har besökt Island många gånger tidigare, både på skidor och med vandringsskor. Det här är dock första gången han färdas längs den isländska naturen sittandes på en mountainbike, vilket gav upphov till en helt unik upplevelse.

Jag kan inte sluta fascineras av Island. Ön har jag besökt ett flertal gånger tidigare med både skidor och vandringsskor. Men aldrig med Mtb-cykeln, förrän nu i augusti. Som jag hade längtat att få trampa fram på stigarna i detta sanslöst vackra land. Och det var precis lika bra som jag hade förväntat mig. Vi cyklade bredvid djupa raviner och höga vulkaner. Förbi dånande vattenfall och färgsprakande bergssidor. Ibland hade vi havsutsikt och ibland glaciärer framför oss. Som grädden på moset avslutade vi en av cykeldagarna i en varm källa mitt ute i det isländska landskapet. Det var just kombinationen av den magiska naturen med de fina stigarna som gjorde upplevelsen helt unik.

 

Jag är helt säker på att alla blir hänförda av Island. Själv har jag en geologiexamen i bagaget, vilket gör det hela ännu mer intressant för mig. Ön ligger mitt på den Mittatlantiska havsryggen och började stiga upp ur havet för 16 miljoner år sedan. Idag finns det 30 aktiva vulkaner med i snitt ett utbrott var femte år. Jag besökte Island för att titta på de senaste utbrotten. Ejyafjallajökull år 2010 och Grimsvötn året efter. Men denna gång var det ingen action på vulkanerna.

Förra veckan avslutade jag cyklingen för min och Helena Sjödahls kommande bok om mountainbike kring Göteborg. Nu är det bildredigering och skrivande som gäller. Sen tar förlaget över med att formgiva och rita kartor. I april ska boken vara i handeln. Ser så mycket fram emot det!

Nu vankas det vinter och planeringen är i full gång. Ser ut att bli en del Norge. Som vanligt. Jag har två favoritländer. Island är det ena. Norge är det andra.

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language