Kulturskatter och elfenben – Vet du vad det är du köper som turist?

När man är utomlands vill man gärna köpa med sig souvenirer, dessvärre kan det vara svårt att som turist veta om det man köper är lagligt eller inte. Det kan handla om allt från antikviteter till föremål tillverkade av utrotningshotade djur. Även om du är ovetandes om att det du köper är illegalt kan det leda till både böter och fängelsestraff.

Många har säkert läst skriverierna i tidningarna om det sverigebosatta paret från Island som köpte en sten på en marknad i Turkiet. När de turkiska tulltjänstemännen till parets förvåning upptäckte att stenen var antik så slutade det dessvärre inte med champagne och gratulationer på Antikrundan, det slutade med turkiskt häkte och hot om fängelse i upp till tio år.

Undvik att köpa föremål vars ursprung du är osäker på

Om man vill göra det enkelt för sig skulle man kunna säga: köp inte föremål vars ursprung du inte känner till, och det är tråkigt nog det bästa tipset jag kan ge när det kommer till föremål av typen ”antik sten”. Det krävs helt enkelt en expert (inom det föremål det rör sig om) för att kunna avgöra om föremålet är okej att köpa eller inte. Alltså, om du inte är en expert eller hundra procent säker på din sak, undvik att köpa föremålet om det verkar röra sig om en antikvitet. Svaret kanske kan verka otillräckligt, men att lista ALLA föremål som är att betrakta som illegala går helt enkelt inte. Du måste helt enkelt lita till ditt sunda förnuft.

Handel med utrotningshotade djur vanlig

Däremot finns ett stående tips; undvik helt produkter och föremål som är tillverkade av djur. Om du köper ett föremål som visar sig vara tillverkat eller innehålla delar av ett utrotningshotat djur så gör du dig skyldig till artskyddsbrott. Dessvärre är den här typen av handel vanlig. I Thailand förekommer till exempel öppen handel med elfenben från tjuvskjutna elefanter, ofta i form av smycken och prydnadssaker, och i Kina blir olika delar av utrotningshotade djur komponenter i mediciner som säljs, listan kan göras lång.

Den illegala handeln bidrar till att stödja tjuvjakt och att utarma länders kulturarv

Om det inte vore för att det gick att tjäna pengar på handeln så skulle den upphöra. Den internationella handeln betraktas som det näst största hotet mot alla världens djur och växter. Att vara en del av den handeln, ens om det gäller en liten prydnadssak av elfenben, är att bidra till det hotet. Genom Cites-konventionen – vars syfte är att sätta stopp för olaglig handel med växter och djur – gör dock myndigheter världen över sitt bästa för att få stopp på den illegala handeln med djur. Konventionen är i nuläget undertecknad av fler än 170 länder.

Slutsats

Att köpa illegala föremål innebär inte bara en risk för resenärer på ett personligt plan utan innebär även ett hot mot världen i stort. Det betyder att det är viktigt att vi som turister är vakna och ifrågasättande beträffande det vi köper. Genom att iaktta försiktighet kan vi både hjälpas åt att skapa en trevligare värld, men även se till att undvika situationer som den med den antika stenen från Turkiet.

Källor: Aftonbladet, Vagabond, WWF

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language