Norge - mer än bara vackra berg och fjordar

15 april

Läs vår äventyrare Fredriks häftiga upplevelse när han korsade bergsområdet Jotunheimen!

Det är många resor till Norge för tillfället. Men det är bra i många avseenden. Där finns berg. Där finns fjordar. Där finns fantastisk skidåkning. Och det är nära!

Efter att ha varit en hel månad i norska Stranda tillsammans med familjen så bar det åter iväg till Norge. Denna gång var målet att korsa bergsområdet Jotunheimen längs något som kallas för ”Jotunheimen Haute Route” eller på norska ”Høyruta”. Den börjar i öster i Gjendesheim och avslutas i väster i Krossbu. Totalt är det nästan 80 kilometer och lite över 7000 höjdmeter. Jotunheimen har massor med toppar över 2000 meter och det ligger inte längre än 35 mil från Oslo. Riktigt häftigt med så stora berg så nära den norska huvudstaden.

 

Jag fotograferade denna korsning för en reseoperatör. Vi var nio när vi började och det var sex som orkade ta sig igenom hela sträckan. Eller orkade och orkade, vissa fick bekymmer med fötter och liknande som ställde till det. Vi hade dock riktigt tuffa förhållanden. Medan det var sol och 15 grader i Göteborg, hade vi minus 20 och stormbyar uppe på 2000 meters höjd. Tröttsamt men mäktigt. Att fotografera i tuffa förhållanden är nåt jag verkligen gillar!

Men den här resan hade en dimension till, utöver toppturande och skidåkning. Det var ett kollektivt bidrag till att minimera koldioxidutsläppen för en skidresa. Alla åkte tåg till Oslo där utsläppen i stort sett är försumbara. Från Oslo tur och retur Jotunheimen åkte vi en minibuss vilket totalt landade på cirka 800 kilometer. Detta genererade cirka 18 kilogram koldioxidutsläpp per person. Det totala transportutsläppet per person för ett oförglömligt äventyr i Jotunheimen landade alltså på under 20 kilogram per person. Det kan jämföras med en flygresa till Alperna som landar på ungefär 400 kilogram.

Hur man än vrider och vänder på det så är sättet man reser på det mest effektiva sättet att minska sina koldioxidutsläpp (givet att man faktiskt ”måste” resa”). Summa summarum. Stora äventyr kan genomföras på ett klimatsnällare sätt.