Resa med små barn – 6 tips inför flygresan

27 februari

Som förälder kan det ofta vara stressigt när man ska flyga med små barn, speciellt om det är första gången. Därför har vi valt att sammanställa några tips på vad som kan vara bra att tänka på inför flygresan.

Om du har möjlighet – försök hitta ett flyg som är ”barnvänligt”

Vad som definieras som ett ”barnvänligt flyg” kan skifta beroende på vem det är du pratar med. Det viktiga är dock att flygbolaget kan tillgodose dina behov som förälder. Du kan till exempel ta reda på om flyget erbjuder familjer med små barn förtur vid bordning, om de erbjuder barnmat och blöjor, om det finns en barnmeny etc.

Ansök om pass i god tid

Tekniskt sett behövs inget pass så länge man reser till ett Schengenland, men eftersom passet oftast är det enda sättet för barnet att legitimera sig så behövs det ändå i praktiken. Giltigheten på barnpass är kortare än på pass för vuxna, så det gäller att vara uppmärksam på om ditt barns pass verkligen är giltigt. Dessutom kräver vissa resmål att passet är giltigt upp till ett halvår efter det att ni anlänt till destinationen.

Kontrollera vilka regler ditt flygbolag har för packning och handbagage

De allra flesta är medvetna om att flygbolagen nu mer är väldigt nitiska när det kommer till att kontrollera vikten på bagaget. Desto färre – speciellt nyblivna föräldrar – har troligen koll på att många flygbolag har speciella regler när det kommer till bagage för barn som är yngre än två år. Barn under två år får till exempel ofta inte ha med sig eget handbagage. Se därför alltid till att ta reda på vilka regler som gäller innan du packar.

Packa inte alla dina barns kläder i samma väska

Att packa alla dina barns kläder i samma väska kan bli besvärligt om väskan kommer bort på flygplatsen eller blir försenad. Försök istället blanda upp familjens kläder på flera väskor, på så sätt behöver ingen stå med rumpan bar om oturen skulle vara framme.

Försök se till att ditt barn inte sover innan flygresan

Ja egentligen är det här tipset faktiskt mest till för din skull. När man väl sätter sig på planet kan det vara riktigt skönt att få varva ner och slippa underhålla ett piggt barn, eller trösta ett ledset.

Se till att barnen besöker toaletten innan ni stiger ombord på planet

Det är inte helt ovanligt att toaletterna på flygplan snabbt får långa köer och barn gillar oftast inte att vänta i köer, speciellt inte om de behöver gå på toaletten. Så gör det enda kloka, ta med ditt barn på toaletten innan ni går på planet. Detta gäller självklart inte om ditt barn bär blöja.

Källa, Källa


Kom ihåg reseförsäkringen!

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

 

Se alla våra reseförsäkringar

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Du kanske också gillar:

Teaser

Tips till dig som reser med medicin

Narkotikasmuggling har länge varit ett internationellt problem med hårda straff som följd. På senare år har säkerhetsåtgärderna mot smugglingen blivit...

Karta Tyskland

Leva och bo i Tyskland: Det här behöver du veta

Strax söder om Danmark ligger Europas mest folkrika land: Tyskland. Här bor hela 82 miljoner människor från många olika kulturer, där ibland ungefär 2...

Strand

5 oväntade lagar i Thailand som kan ge böter eller fängelse

Varje år besöker hundratusentals svenskar Thailand. De flesta lagarna som finns i Sverige finns även i Thailand, men givetvis finns det undantag som k...