Så vet du om du fått bedbugs

Bedbugs är en obehaglig ohyra som du ogärna vill ha med att göra. Men hur vet du om det är bedbugs du fått, och inte myggbett, eller kanske sandloppor? Vi reder ut skillnaderna och hjälper dig avgöra om du drabbats av bedbugs.

Vad är bedbugs?

Bedbugs är det engelska ordet för vägglöss, som har blivit vedertaget även i svenskan. Bedbugs är en blodsugande lus som lever i sängar eller gamla möbler under dagtid, och kryper fram för att suga människoblod på natten. Bettet från en bedbug orsakar klåda och rodnad som påminner om myggbett. Lössen är inte farliga, men likväl obehagliga och besvärliga!

Hur ser bedbugs ut?

Lössen är pyttesmå, ungefär 5 mm långa, och kan vara svåra att upptäcka med blotta ögat. Vanligtvis upptäcker man bedbugs genom dess spillning, som lämnar prickar på madrassen. Krypen är ovala och platta och har en brun/gul färg (innan de sugit blod, då de blir mörkröda).

Hur får man bedbugs?

Bedbugs har blivit vanligare i Sverige på grund av att vi reser mycket och får med oss dem hem i resväskan, men vanligtvis får man bedbugs när man reser utomlands. Lössen är vanliga på vandrarhem och hostels, så om du till exempel backpackar bör du vara extra uppmärksam och inspektera sängarna noggrant. Ett tips är att alltid ha med dig en egen sovsäck eller sidenlakan och strunta i att sova i hotellets lakan.

Hur blir man av med bedbugs?

Om du har fått bedbugs hemma, måste du kontakta en skadedjurssanerare - du kan tyvärr inte bli av med de små rackarna själv. Se istället till att förebygga bedbugs genom att tvätta alla kläder i minst 50 grader när du kommer hem från resan.

Källa bild: By OH-BugMan (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language