Sju vanliga resemyter
1. Du kommer spara pengar om du bokar din biljett långt i förväg
Det må ha varit sant på 70-talet när flygresor var ovanligare än idag. På den tiden steg priserna i takt med att avresedatumet närmade sig, eftersom utbudet oftast var begränsat. Idag är utbudet till de populäraste destinationerna väldigt omfattande, vilket innebär att efterfrågan är mer utplanad. Eftersom flygbolagen vill fylla ut tomma platser så är chansen stor att du få ett ”sista minuten erbjudande” med kraftigt reducerat pris om du vänter. Studier har visat att det är bäst att boka biljetter sex till sju veckor innan din resa. Med andra ord; ur en ekonomisk aspekt finns det alltså ingen poäng med att boka din resa ett halvår i förväg.
2. Lita alltid på den lokala expertisen
Hur många hotell har du bott på i din egen hemstad? Precis som du troligen inte vet allt för mycket om vad din egen hemstads turistindustri har att erbjuda är det lika otroligt att en boende i en utländsk stad kan svara på en turists alla frågor. Vid frågor om hotell och sightseeing är det oftast bättre att fråga andra turister, antingen direkt eller via internet. Å andra sidan är det desto troligare att lokalbor kommer kunna ge dig bra tips på bra restauranger, för vem gillar inte att äta gott?
3. Att handla Taxfree är alltid en bra affär
Lockelsen med att köpa varor skattefritt har otvivelaktigt fått många resenärer att öppna sina plånböcker. Sanningen är dessvärre ofta att det du handlar Taxfree är lika dyrt som i en vanlig affär. Att du inte behöver betala skatt på varorna är sant, men grundpriset för sådant som lyxparfymer och solglasögon på en flygplats är ofta högre än normalt. Detta gäller dock inte högt beskattade varor som cigaretter och sprit. På varor som dessa kan du givetvis spara en peng, men om du är ute efter att göra en bra deal på en stor flaska Chanel No.5 så kommer du troligen bli besviken.
4. Du hittar alltid de bästa hotellpriserna på resesidor
Populäriteten hos sidor som Priceline och Expedia har lett till att många tror att det enda sättet att göra en bra affär på ett hotellrum är genom tredjeparts bokningsagenter. Faktum är dock att dock att många hotellkedjor erbjuder rabatter och andra förmåner som tredjeparts bokningsagenter inte har tillgång till. Dessutom är det lättare att ha att göra med hotellet direkt än via en bokningsagent.
5. Du kan inte bära med dig dina pengar som vanligt
Hur ofta har du sett en lokalbo bära sina pengar i en magväska när du är utomlands? Svaret är troligen: aldrig. De använder plånbok precis som alla andra. När man är utomlands ökar ofta känslan av att alla vill stjäla dina pengar, men risken är ofta minst lika stor hemma. Om du är orolig för att bli bestulen på din plånbok så är det bättre att inte ta med dig mer kontanter än du behöver när du går ut och att lämna kort som du inte behöver (t.ex. ditt svenska gymkort) på hotellet. För den sakens skull ska du givetvis inte utmana ödet. Det är alltid bättre att ha plånboken i framfickan än bakfickan, precis som hemma.
6. Flygplansluft gör dig sjuk
Flygplansluft må suga åt sig varje droppe av fukt från din hud, men den gör dig inte sjuk. Vanliga passagerarflygplan har oftast luftkonditioneringssystem för att hålla luften fräsch, dessutom går luften genom mikrofilter som renar luften från bakterier. Så varför blir vissa sjuka på flygplan? Svaret ligger troligen i att man tar i saker som brickbord, toalettdörrhandtag etc. som varit i kontakt med tidigare passagerare som kanske slarvat med den personliga hygienen. Om du vill undvika att bli sjuk på flygplan kan det därför vara en god idé att ta med dig handsprit.
7. Jetlag beror på sömnbrist
Om du tror att du kommer vara piggare när du landar efter en tolvtimmars-flight för att du tagit en sömntablett och sovit dig genom resan så tror du fel. Jet lag beror inte på utmattning eller sömnbrist. Jetlag beror på att dygnsrytmen förskjuts när man flyger över tidszoner. Kroppens dygnsrytm, som reglerar när du äter och sover, styrs av dag och natt. När du reser långa sträckor åt öst eller väst så hamnar din kropps dygnsrytm ur fas. Och det är kroppens försök att återställa sig själv till din destinations dag- och nattcykel som leder till känslan av jetlag. Att sova på planet hjälper alltså enbart om det är natt på destinationen du reser till.
Reseförsäkring
Se till att du får en så säker resa som möjligt. På Europeiska ERV erbjuder vi flera olika reseförsäkringar för att du ska kunna hitta en som möter dina behov.
Mer läsning som kanske kan intressera dig:
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka