Brand

Skogsbranden Tomas - nödläge i Kalifornien

07 december

Det brinner våldsamt i södra Kalifornien, vilket skapat stor förödelse i Los Angeles-regionen. Den högsta och mest allvarliga varningsnivån Lila har utlysts av myndigheterna i Kalifornien (nödläge), en varningsnivå som aldrig tidigare utfärdats. Detta på grund av brandens explosionsartade spridning, vilket beror på vindar upp emot 36 meter per sekund, vilket klassas som orkanstyrka.

Branden, som kallas ”Thomas” bröt ut under måndagen den 4/12 och har spridit sig över drygt 32 000 hektar. Nu har branden alltså nått kusten i Los Angeles. I nuläget är branden värst i det exklusiva området Bel Air i västra delen av LA.

Hundratusentals är evakuerade

Över 4 000 brandmän arbetar för närvarande med släckningsarbetet. Chefen för Kaliforniens myndighet för brandskydd har uttalat att branden i nuläget ” är väldigt farlig och sprider sig snabbt. Var redo att fly på ett ögonblick”.  Över 230 000 människor har tvingats fly i och runt Los Angeles och Ventura på grund av branden. Minst en person har omkommit. Samtidigt härjar ytterligare en brand, Creek-branden, i San Fernando Valley norr om LA, där omkring 2500 personer också har evakuerats.

Torra skogar, låga vattennivåer och en extra torr sommar, är några av anledningarna till varför sådana enligt professor Johan Rockström.

Befinner du dig i Kalifornien?

Om du befinner dig i Kalifornien eller andra naturkatastrofdrabbade regioner, rekommenderar vi att du följer myndigheternas råd och riktlinjer kring evakuering. För dig som har en reseförsäkring hos oss på ERV kan du kontakta ditt närmaste Euro-Center för att få stöd och rådgivning i hur du ska hantera situationen.

Kontaktuppgifter Euro-Center USA (New York)

Tel: +1 212 265 8522

E-post: newyork@euro-center.com

Öppettider: Måndag - fredag, 9.30 - 17.30

Läs också: USA – ett dyrt land att bli sjuk i


Kom ihåg reseförsäkringen!

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

 

Se alla våra reseförsäkringar

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Du kanske också gillar:

Orkanen Florence - så gäller din försäkring

Orkanen Florence väntas nå USA i veckan. Orkanen är en kategori 4-orkan, vilket är näst högst på en femgradig skala. I USA bedömer man att Florence är...

Dina rättigheter som resenär vid ett vulkanutbrott

Varningsnivån för vulkanaska från vulkanen Bárdarbunga har nu sjunkit till ”orange” efter att ha varit uppe i ”röd” under söndagen. Men alla som minns...

Teaser

Denguefeber ökar, lär dig hur du undviker och identifierar den

Denguefeber är en beryktad influensaliknande febersjukdom. Den orsakas av ett virus som sprids via myggor och finns i de flesta länder i tropikerna, s...