Ute på öppet hav

23 januari

Att segla och fota samtidigt kan vara klurigare än man tror, även om man är en van fotograf. Följ med Fredrik på en äventyrlig seglats till Västindien.

På kort varsel fick jag ett intressant jobberbjudande. Uppgiften. Att fotografera en segling över Atlanten! Efter några dagars planerande och övervägande blev svaret ja. Övervägandet handlade mycket om att vara just på sjön. Jag har en historik om att vara tämligen sjösjuk. Alla mina tidigare erfarenheter av segling (arbetat som fiskare i Nordnorge, seglat genom delar av Ishavet m.m.) har inkluderat en hel del oönskade känslor i kroppen...

Dags att kasta loss

Den 25:e november startade seglingen från Las Palmas på Kanarieöarna. Vår båt, en 60 fots katamaran, stod på startlinjen i årets Atlantic Rally for Cruisers (ARC). Det är en årlig regatta där båtar seglar över Atlanten till St Lucia i Västindien. Närmaste vägen är cirka 2700 sjömil och tar allt mellan 10 dagar till en månad beroende på vad man seglar för båt. I år var det med 200 båtar.

Sjösjukan gör sig påmind

Jag har en förmåga att tränga bort dåliga erfarenheter (kanske en av anledningarna till att jag sa ja till jobbet) men jag blev snabbt påmind av dessa redan under första dygnet på båten. Ahhh, skulle det vara så här i två veckor nu? Många säger att sjösjuka går över efter 72 timmar, men jag har tidigare varit på sjön längre än så utan att det gått över. Men denna gång gick det bra, nästan på klockslaget försvann den dåliga känslan efter 72 timmar!

Bildfångst

Det var en utmaning att fota. Ytan att röra sig på var begränsad, möjligheten till olika vinklar ganska så få (min drönare la jag tidigt i Atlanten, så där försvann många vinklar...) och vädret relativt stabilt. Men det jag hade med mig var det föränderliga ljuset, havet och himmeln. Dagar, nätter, fullmånen, nymånen, stjärnfall, delfiner, valar, flygfiskar, trasiga segel, fastnade fiskenät. Ja, det kändes som att det hände saker och ting hela tiden.

Storm och squalls

När vi närmade oss tropikerna och St Lucia blev vädret mer intressant. De relativt stabila Passadvindarna och den blå himmeln byttes mot mer moln och squalls (väderceller med storm/regn-byar). Squallsen var vackra. Dom bildades på minuter och tornade upp sig som svarta väggar ute på havet. Mitt i dom var det kraftigt regn, men det varade sällan mer än 10 minuter.

Äntligen i hamn

Efter 13 dygn och 18 timmar kom vi till St Lucia, på plats 12 av 200 båtar. Glada och trötta klev vi av båten och firade med en pizza! Det var en enormt lärorik, spännande och intressant erfarenhet. Nu är det slut på den varma solen. Snart börjar vintersäsongen. Det snöar i Alperna och Norge. Hoppas det blir en bra vinter!

Du kanske också gillar:

Patrik Enlund - Drömmen om Nya Zeeland

I det här inlägget får vi följa med äventyraren Patrik Enlund till Nya Zeeland som han jämför med sagan Bröderna Lejonhjärtas Nangijala.

Så kan du jobba inom dykning

Våra gästbloggare Sandra och Assar är dykinstruktörer på ön Koh Tao i Thailand. De skriver för oss varje månad om allt som har med dykning, Thailand o...

Dykinstruktörerna delar med sig av sina bästa dyktips i Thailand

Våra gästbloggare Sandra och Assar är dykinstruktörer på ön Koh Tao i Thailand. De fortsätter berätta om allt som har med dykning, Thailand och resesä...