Kvinna med telefon

Resa och flyga gravid

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren om att resa och flyga gravid

Resa gravid på semester

Alla Europeiska ERVs försäkringar omfattar kostnader för akut vård som uppstår till och med graviditetens 28:e vecka. För dem som vill resa ytterligare finns Reseförsäkring Smart som är giltig till och med vecka 32+0.

 

Övriga frågor om resor vid graviditet

 • Vilken försäkring ska jag teckna om jag ska resa sent i graviditeten?
  Vid resa sent i graviditeten så är det vår Reseförsäkring Smart som du ska teckna. Försäkringen ska tecknas för hela resan; det vill säga från och med utresedatum från Sverige till och med hemkomstdatum till Sverige.
 • För vad täcker Reseförsäkring Smart?
  Reseförsäkring Smart gäller fram till vecka 32+0. Reseförsäkring Smart är en försäkring som ersätter dina vårdkostnader om du blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall även i samband med graviditet (fram till v. 32+0). Försäkringen omfattar därmed nödvändiga och skäliga kostnader för plötsliga oförutsedda och akuta komplikationer i samband med gravidi... Läs mer >
 • Täcker era försäkringar för nödlandningskostnader p.g.a. graviditet?
  Nej. Ingen av våra försäkringar täcker för nödlandningskostnader. Det är därför väldigt viktigt att kontrollera hur flygbolagets regler ser ut gällande resor under graviditet. Tänk även på att vissa flygbolag kräver läkarintyg.

 Viktigt att tänka på när du ska resa och flyga gravid

 Innan resan:

 • Kontrollera flygbolagets regler. Ska du flyga under graviditeten bör du i god tid ta reda på vilka regler som gäller för det flygbolag du ska resa med. Olika flygbolag har olika bestämmelser för gravid, vissa kräver läkarintyg.
 • Se över vaccinationer. Planerar du att åka till ett land där det är rekommenderat att du vaccinerar dig, kontakta din barnmorska. Det finns nämligen risk för att vissa vaccinationer kan vara skadliga för fostret.
 • Gör research. Tänk på att en försäkring betalar för sjukvården men inte garanterar att du kommer få tillgång till ett bra sjukhus. Vi rekommenderar därför att du gör lite researsch på sjukhusen på ditt tilltänka resmål.

Under resans gång:

 • Håll igång blodcirkulationen. Oavsett hur du reser är det viktigt att du rör på dig eftersom risken för blodproppar ökar vid graviditet. Sitt inte still längre än 90 minuter och se till välja platsen närmast gången om du ska flyga. Använd stödstrumpor för att öka blodcirkulationen. 
 • Drick mycket vatten. Att sola och bada går bra, men det är extra viktigt att du får i dig mycket vätska. Tänk också på att pigmentet i huden kan reagera annorlunda av sol när du är gravid.

 

Vill du kontakta oss? 

På sidan kontakta oss hittar du såväl telefonnummer och mejladresser som våra öppettider och besöksadress.

 

 

Kontakta oss