OS

Säkerhetsinformation inför OS i Rio de Janeiro

Rio de Janeiro är en av de mest spännande städerna i världen med dess livfulla kultur, vackra landskap och soliga väder. För att du som planerar att vara på plats under de Olympiska spelen ska kunna njuta av din vistelse till fullo har vi satt ihop tips och information om hur du håller dig säker.

Hälso- och sjukvårdsstandarden i Brasilien

Den privata sjukvården i Brasilien är en av de dyraste i hela Latinamerika. Därför är det väldigt viktigt att utländska gäster skaffar en heltäckande reseförsäkring när de besöker landet.

Standarden på de privata sjukvårdsinrättningarna i Rio de Janeiro är generellt sätt hög. Många vårdinrättningar har dessutom speciella avdelningar för internationella patienter där samtliga i personalen pratar Engelska.

Rekommenderade vårdinrättningar

Euro-Center (våra servicekontor) har på senare år kraftigt ökat mängden vårdinrättningar i Rio de Janeiro. Och inför OS har man efter grundliga undersökningar och avtal kunnat knyta till sig de absolut bästa vårdinrättningarna som är belägna i områdena kring de olympiska spelen.

Euro-Center rekommenderar följande privata sjukhus:

Hospital Samaritano

Rua Bambina 98, 108

Botafogo

Hospital Barra D´Or

Av. Ayrton Senna 2541

Barra da Tijuca

Clinica Galdino Campos

Avenida Nossa Sra. de Copacabana, 492

Copacabana

Casa de Saúde São José

Rua Macedo Sobrinho 21

Humaitá

Clinica São Vicente

Rua João Borges, 204

Gávea

Hospital Quinta D'Or

Rua Almirante Baltazar 875

São Cristóvão

Nödnummer:

 • Ambulans – telefonnummer 192.
 • Polis – telefonnummer 190 (OBS! Enbart Portugisiska).
 • Brandkår – telefonnummer 193 (OBS! Enbart Portugisiska).
 • Förgiftning – telefonnummer 0800 722 6001. Erbjuder akut rådgivning kring förgiftningar.

Reseråd

 • Se över standardvaccinationer såsom mässling, påssjuka, röda hund, difteri, stelkramp, kikhosta, vattkoppor, polio och influensa.   
 • Andra rekommenderade vaccinationer inkluderar Hepatit A, Tyfus, Hepatit B, gula febern och rabies.
 • Se till att någon hemma i Sverige har tillgång till din resplan samt en kopia av din kontaktinformation, ditt kreditkort och ditt pass.
 • Om det är möjligt, undvik områden där du inte känner dig trygg och var alltid minst två. Vi rekommenderar att du inte deltar i de guidade turer till Brasiliens kåkstäder (även kallade favelas) som ofta erbjuds.
 • Bär med dig en kopia av ditt pass och inresestämpel. Lämna ditt verkliga pass i säkert förvar på hotellrummet.
 • Att äta förorenad mat eller dricka förorenat vatten kan orsaka sjukdomar såsom hepatit A, tyfus och turistdiarré. Var försiktig med mat från gatuförsäljare, att dricka drycker med is och andra livsmedel som kan vara kontaminerade.
 • Undvik myggbett så gott du kan. Detta kan du göra genom att t.ex. klä dig i långbyxor och långärmat samt använda myggmedel. Sjukdomar som sprids av myggor, såsom Zika,
  malaria, denguefeber och gula febern är vanliga i hela Brasilien.

Rekommendationer till kvinnor som är gravida

 • På grund av zikaviruset rekommenderar vi gravida kvinnor att inte åka till OS i Rio de Janeiro.
 • Om du ändå måste åka till OS rekommenderar vi att du pratar med en läkare. Om du reser bör du strikt följa de rekommendationer och råd som finns om hur du på bästa sätt undviker att bli myggbiten.
 • Om du har en manlig partner som ska åka till OS kan du vara i riskzonen för att smittas av zikaviruset vid samlag. Använd kondom eller undvik sex med din partner helt under graviditeten.

Vidare läsning:

Glöm inte reseförsäkringen

Glöm inte att se över ditt försäkringsskydd innan din resa till OS i Rio de Janeiro. Läs mer om våra reseförsäkringar för att hitta en försäkring som passar just dig och din plånbok.

 

Läs mer