Brottslighet

Brottslighet - Hur farligt är det i Rio de Janeiro?

Rio de Janeiro har ett rykte om sig att vara en farlig stad med hög brottslighet. Men trots att brottsligheten har ökat sedan 2015 så har läget förbättrats under de senaste åren och våldsbrott drabbar sällan turister, på sin höjd brukar brottsligheten mot turister begränsa sig till stöld. De allra flesta turistresorna till Rio de Janeiro är emellertid helt utan incidenter så länge man är försiktig och använder sitt sunda förnuft.

Stöld och rån

Under 2015 skedde en ökning av gatuvåld, stöld och rån i Rio de Janeriro, särskilt kring Ipanemas och Copacabanas strandområden. Rapporter om s.k. massrån (arrastões) på överbefolkade stränder och andra områden som besöks av turister har inkommit. Det rekommenderas därför att man tar med sig så lite tillhörigheter och kontanter som möjligt när man besöker Rio de Janeiros strandområden. Ett annat användbart tips är att fördela kontanterna man tar med sig i flera fickor, det kan även vara bra att förvara en mindre mängd kontanter i en plånbok som man sedan kan ge ifrån sig vid eventuellt rån.

Enligt rapporter riskerar turister att bli måltavla för brottslingar på grund av att de upplevs som rika. Risken att som turist bli föremål för stöld eller rån anses vara högre nära stränder, barer, nattklubbar, hotellområden och gator med få människor, särskilt kring kvälls- och nattid.  Turister rekommenderas även att undvika att resa ensamma nattetid, även på bussar. Risken att utsättas för brott är även förhöjd före och under Rio Karnevalen och andra festivaler.

Det finns även uppgifter om att olika former av bedrägerier förekommer som en metod för att råna turister. Ofta handlar det om s.k. goda samariter som ger sken av att vilja hjälpa till för att sedan stjäla värdesaker eller väskor. Rapporter om tjuvar som utgett sig för att vara poliser förekommer också, bedragarna har i dessa fall agerat kring flygplatser där de rånat sina offer efter det att de har eskorterat dem ut ur terminalen.

Som turist bör man vara extra försiktig när man tar ut pengar vid bankomater p.g.a. av risken för s.k. quicknappings (översatt: snabbkidnappning). Förfarandet bygger på att beväpnade brottslingar kidnappar människor vid bankomater för att sedan tvinga dem att ta ut pengar vid fler bankomater så de får ut så mycket pengar som möjligt från rånet. Även om det inte finns något som tyder på att brottslingarna inriktar sig specifikt på turister för att utföra den här typen av brott bör man vara medveten om att man som turist ändå stor i riskzonen. Om man ska ta ut pengar ur en bankomat bör man därför ha koll på hur riskprofilen ser ut i just det området där man befinner sig. Om möjligheten finns är det rekommenderat att hålla sig till de bankomater som finns på hotell, välbesökta varuhus eller på bankkontor.  

Om man planerar att köra bil i Rio bör man vara medveten om att rån även inträffar på vägarna. Rånarna kan t.ex. ge sig på bilar som står stilla vid korsningar eller någon annanstans. Var extra vaksam vid stoppljus och om du fastnar i trafiken, speciellt under nattetid. Du bör alltid hålla bilen i rörelse om möjligheten finns. Det kan till och med i vissa fall vara acceptabelt att köra mot rött ljus om du misstänker att du är på väg att bli rånad, men i dessa fall måste ha eventuell mötande trafik i åtanke. Två gator är speciellt ansatta när det kommer till bilrån: Avenida Brasil, som ligger alldeles intill Mare favelan och Linha Vermelha.

Mordfrekvensen i Rio de Janeiro är relativt hög (men är samtidigt lägre än i många andra Sydamerikanska länder), det dödliga våldet drabbar dock ytterst sällan turister.

Favelaområdena

De senaste årens framsteg med minskad brottslighet tillskrivs till stora delar satsningen på s.k. pacificerande polisenheter (förkortade: UPP) i favelområdena. Närvaron av organiserade kriminella grupper och större gäng är högst märkbar i vissa delar av Rio de Janeiro. Dessa grupper har även stor makt inom sina respektive områden. Dessa slumområden kallas ofta favelas och förekommer i flera Brasilianska städer. Ursprunget till dessa områden står att finna i den omfattande urbaniseringen under 1970-talet, eftersom många av de människor som flyttade från landsbygden och in i städerna inte hade råd med bostäder i de redan etablerade områdena i städerna. Enligt statistik från 2010 bor cirka sex procent av landets befolkning i favelaområden.

Satsningen med de pacificerande polisenheterna (UPP) har pågått sedan 2008. Satsningen har inneburit att man satt in specialutbildade lokala polisstyrkor i olika favelas. Några av de största och mest ökända favelorna har bl.a. varit i fokus för satsningen. Delar av favelan Complexo do Alemão i norra Rio säkrades 2010 och Rocinha favela förklarades pacificerad 2011. Och inför fotbolls-VM 2014 satte man in stora resurser mot Maré favela, som kontrollerades av knarkgäng under en längre tid, i syfte att få kontroll över området.  

Efter fotbolls-VM lämnade dock UPP Maré favela. Och även om kriminaliteten har minskat i många favelas så har brottsligheten kommit tillbaka i många andra efter att de kriminella omgrupperat och tagit tillbaka kontrollen. T.ex. så anses det återigen ytterst farligt att besöka Maré och Rochina favela. UPP har närvaro i de allra flesta favelas i Copacabana-området och i favelorna som ligger nära Maracanã Stadium, med undantag för Complexo de Maré. Men eftersom det inte är så lång tid kvar tills de Olympiska spelen börjar förutspår analytikerna att UPP kommer återupprätta en närvaro i just Complexo de Maré.

Narkotikabrott och våld utgör fortfarande ett problem i dess områden, men våldet har flyttats bort från gatorna och andelen gäng med tillgång till militärklassade vapen har minskat avsevärt. Observera dock att det fortfarande anses väldigt farligt att besöka dessa områden, och du bör aldrig gå in i en favela ensam. Innan du besöker områden utanför de centrala stadsdelarna är det rekommenderat att höra sig för hos hotellpersonal eller lokala kontakter angående hur säkerhetsläget på de platser du planerar att besöka.

Glöm inte reseförsäkringen

Glöm inte att se över ditt försäkringsskydd innan din resa till OS i Rio de Janeiro. Läs mer om våra reseförsäkringar för att hitta en försäkring som passar just dig och din plånbok.

 

Läs mer