Terrorism

Terrorism - Är Rio förberett?

Terrorattacker har tyvärr blivit en allt för vanlig företeelse under de senaste åren. Internationell terrorism är ett växande hot och att större sammankomster som t.ex. idrottsevenemang är riskutsatta visade inte minst bombdådet vid Boston Maraton (2013) och explosionerna i närheten av Frankrikes nationalarena Stade de France under terrorattacken mot Paris (2015).

Riskläget

Generellt sett så bedöms inte risken för ett terrorattentat i Brasilien vara särskilt stor, vilket även gäller historiskt sett om man jämför med andra länder. De kommande olympiska spelen innebär dock att landet sannolikt kommer bli ett mer attraktivt mål för terrorister. Överallt där stora folkmassor planerar att samlas utgör en förhöjd risk. Trots detta bör inte riskerna överdrivas, och det bör definitivt inte stoppa någon från att åka iväg och uppleva evenemanget på plats.   

I kölvattnet av rädslorna för ett terrordåd så är pressen på att värdlandet Brasilien ska lyckas hålla idrottsdeltagarna och besökare säkra enorm, säkerheten kommer därför vara väldigt hög.  

Man planerar bl.a. att spendera ca 200 miljoner dollar på bara säkerhetspersonal. Vissa har dock lyft frågan om Brasilien verkligen klarar av att hantera ett så pass omfattande evenemang som de olympiska spelen faktiskt är.

Internationellt sett har det uttryckts oro över huruvida de Brasilianska myndigheterna har tillräckligt bra rutiner och beredskap när det kommer till att förhindra eventuella terrordåd. Avsaknaden av gränskontroller har också gett upphov till oro. Flygplatsansvariga är ofta korrumperade och undersökningar pekar på att det ofta är väldigt lätt att smuggla in föremål i landet. Risken att terrorister utnyttjar situationen kan dessvärre inte avfärdas.

Om en terrorattack skulle äga rum finns det åtgärder man kan vidta för att minimera riskerna så mycket som möjligt.

Om en terrorattack inträffar:

  • Försök att hålla dig lugn.
  • Följ säkerhetspersonalens instruktioner.
  • Håll dig uppdaterad via de lokala nyhetssändningarna.

Evakuering under en terrorattack:

  • Följ eventuella utrymningsinstruktioner från säkerhetspersonalen utan omsvep.
  • Försök att skapa avstånd från det drabbade området om möjligheten finns; lämna det drabbade området tyst och snabbt och ge dig tillkänna för polis och räddningspersonal.
  • Använd de resvägar som rekommenderas av de lokala myndigheterna. Undvik alternativa resvägar eftersom de kan vara avstängda, vara en del av en terrorbekämpningsoperation eller måltavla för ytterligare terrorattacker.

Glöm inte reseförsäkringen

Glöm inte att se över ditt försäkringsskydd innan din resa till OS i Rio de Janeiro. Läs mer om våra reseförsäkringar för att hitta en försäkring som passar just dig och din plånbok.

 

Läs mer