Undvik att bränna dig i solen

Under sommaren vill de allra flesta ”få lite sol” för att bli brunare och se piggare ut. Att sola för mycket och fel kan dock vara skadligt. Därför har vi valt att samla några tips på hur du kan göra din tid i solen lite säkrare.

Vilka är riskerna med att bränna sig i solen, och hur skyddar man sig?

Att bränna sig i solen är att betrakta som en lindrig brännskada. Även om huden är bra på att reparera sig från det allra mesta så glömmer den aldrig en brännskada. När man väl har bränt sig så ökar riskerna för att drabbas av hudcancer senare i livet. Dessutom får exponering av solen huden att åldras snabbare. Men om man nu är orolig för solen skadeverkningar men ändå vill få en snygg bränna så finns det saker man kan tänka på för att undvika de allra värsta riskerna.

  • Den som är orolig för att bränna sig i solen bör vara extra försiktig mellan 11 och 15 på dagen, då solen är som starkast.
  • Försök att vänja kroppen sakta vid solens strålar. Detta gäller speciellt om du vet med dig att du inte har vistats i solen på länge. Huden är nämligen väldigt känslig om det var längesen man exponerades för stark sol. Tänk på att ta det försiktigt även om du inte tycker att du bränner dig i solen för stunden. Det kan nämligen dröja upp till 8 – 24 timmar innan huden blir röd och man upptäcker att man bränt sig.
  • Om du bränt dig: låt huden vila från solen tills den återhämtat sig.
  • Använd alltid solskyddsmedel med hög faktor, och smörj med tjocka lager när du vistas i solen. Men glöm inte bort att kläder är det bästa sättet att skydda sig från solen. Om du har bränt dig sedan tidigare så är det att rekommendera att täcka den brända huden med kläder.
  • Använd alltid solglasögon eftersom solen kan skada ögats lins.
  • Tänk på att barn är extra känsliga för sol. Barn under ett års ålder bör inte exponeras för solen överhuvudtaget.

Solkräm innebär inte hundraprocentig säkerhet

Även om det självklart är bättre att skydda sig med solkräm när man vistas i solen så varnar nu strålskyddsmyndigheten för att det kan invagga människor i en falsk trygghet. Kort sagt handlar det om att solkrämen inte ger ett absolut skydd, vilket många verkar tro. För att ge människor bättre möjligheter att skydda sig mot solen har myndigheten valt att lansera en mobilapp. I mobilappen kan du bland annat fylla i vilken hudtyp du har, var i världen man befinner du befinner dig och vad klockan. Appen berättar hur länge du vågar vara i solen utan att skada dig utifrån de uppgifter du fyllt i. Du kan läsa mer om appen här.

Att det går att förbereda huden för solen genom att sola solarium är bara en myt

Att det finns ett samband mellan att sola solarium och hudcancer har varit känt en längre tid nu. Solariestrålning har bland annat klassats som cancerframkallande av världshälsoorganisationen (WHO). Att det går att vänja huden vid solen genom att sola solarium är bara en myt. Färgen man får i solarier är ytlig och döljer den hudrodnad man får i solen. Detta kan lätt leda till att man bränner sig i solen ännu värre, eftersom det inte går att se att man börjat bränna huden för ens det är för sent. Personer under 18 år, de med många födelsemärken och de som har ljus och känslig hud bör helt undvika att sola i solarium. Man bör inte heller glömma att solarium inte ger kroppen något D-vitamin, vilket solen gör.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Language