Resa och flyga gravid

Vanliga frågor och svar om att resa och flyga gravid

Vad gäller när du ska resa under din graviditet? Det finns inga generella rekommendationer kring hur länge man får flyga som gravid, men en del flygbolag tillåter inte att gravida flyger efter en viss vecka. Du bör därför alltid fråga flygbolaget vad som gäller för just din resa. Med en reseförsäkring från Europeiska ERV kan du få ersättning för sjukvårdskostnader om oväntade medicinska graviditetskomplikationer inträffar på resan.

Reseförsäkring gravid

Om du ska resa under graviditeten rekommenderar vi Reseförsäkring UngReseförsäkring Bas eller Reseförsäkring Plus med tillvalet Sjukdom och olycksfall.

Med tillvalet Sjukdom och olycksfall ersätter försäkringen kostnader för oväntade medicinska graviditetskomplikationer som inträffar på resan.

Gällande våra försäkringar och nödlandningskostnader p.g.a. graviditet
Ingen av våra försäkringar täcker för nödlandningskostnader. Det är därför väldigt viktigt att kontrollera hur flygbolagets regler ser ut gällande resor under graviditet. Tänk även på att vissa flygbolag kräver läkarintyg.

Rekommenderade försäkringar:

Skillnaden mellan en reseförsäkring som gäller under graviditeten och en gravidförsäkring

Reseförsäkringarna som nämns ovan gäller när du som gravid är på resande fot och råkar ut för oväntade medicinska graviditetskomplikationer, medan en gravidförsäkring skyddar dig och barnet i magen vid till exempel sjukdom, graviditet- och förlossningskomplikationer samt olycksfall (när du befinner dig i Sverige). En reseförsäkring som gäller under graviditeten ska alltså inte förväxlas med en gravidförsäkring. Vanligtvis gäller en gravidförsäkring mellan graviditetsvecka 23 fram tills att barnet är fött.

Hur sent i graviditeten får man flyga för flygbolagen?

Nedan har vi sammanställt hur sent i graviditeten man får resa när man flyger som gravid för några av de allra största och populäraste flygbolagen när det kommer till kortare respektive längre flygningar. Informationen i tabellerna sammanställdes i september 2021. Vi reserverar oss för eventuella felaktigheter eller framtida ändringar av regler hos flygbolagen. Observera att informationen i tabellerna avser okomplicerade singelgraviditeter.

Sammanställning - så sent i graviditeten får du flyga

Vid kortare flygningar

Flygbolag Till vilken graviditetsvecka får man flyga? Behövs ett medicinskt intyg?
AirFrance

Ingen gräns

Nej, gravida rekommenderas dock att konsultera en läkare.
British Airways

Vecka 36

Nej
Iberia

Vecka 36

Ja, efter vecka 28
KLM

Vecka 36

Nej, gravida rekommenderas dock att konsultera en läkare.
Lufthansa

Vecka 36

Ja, efter vecka 28
Norwegian

Vecka 38

Ja, efter vecka 36
Novair

Vecka 36

Ja, efter vecka 28
Ryanair

Vecka 36

Ja, efter vecka 28
SAS

Vecka 38

Ja, efter vecka 36
TUI Fly Nordic

Vecka 36

Ja, efter vecka 28
Turkish Airlines

Vecka 35

Ja, efter vecka 28

Vid längre flygningar

Flygbolag Till vilken graviditetsvecka får man flyga? Behövs ett medicinskt intyg?
American Airlines

Vecka 36 (möjligt med hela graviditeten om man har specialintyg)

Ja, efter vecka 36
Air Transat

Vecka 39

Ja, efter vecka 35

Delta 

Info finns under fliken "Special concerns"

Ingen gräns

Nej
Emirates

Vecka 36

Ja, efter vecka 28
Etihad

Vecka 36

Ja, efter vecka 29
Finnair

Vecka 36

Ja, efter vecka 28
Qantas

Vecka 36

Ja, efter vecka 28

Thai airways

Info finns under fliken "Contra-indication and advice for sick passengers traveling by plane".

Vecka 34

Ja, efter vecka 28
Virgin Atlantic

Vecka 36

Ja, efter vecka 28

OBS!

  • Vi rekommenderar att du alltid följer länkarna för respektive flygbolag och läser informationen direkt från källan så du kan vara helt säker på vad som gäller för just det flygbolaget du ska resa med. Reglerna kan ha hunnit ändras sedan sammanställningen skrevs.
  • Informationen i tabellerna nedan gäller ej för dem som väntar fler än ett barn eller haft komplikationer under graviditeten. I länkarna för respektive flygbolag kan du läsa vad som gäller under dessa omständigheter.
  • Kontrollera alltid med flygbolaget hur de vill att läkarintyget ska vara utformat då olika regler gäller för olika flygbolag. Även denna information bör stå i länkarna för respektive flygbolag.
  • Se alltid till att eventuellt läkarintyg även täcker in flyget hem.

Varför finns det en gräns för hur sent i graviditeten man får flyga?
När du närmar dig slutet av din graviditet ökar risken för en tidig födelse om du flyger. Skulle detta ske behöver flygplanet göra en nödlandning – en kostnad som du kommer behöva stå för själv. Detta då reseförsäkringar, via såväl hemförsäkringsbolag som specialister som vi, inte ersätter nödlandningar eller om planet behöver ändra färdplanen.
Att flyga sent i graviditeten medför utöver detta en risk för både mamman och barnet

Viktigt att tänka på när du ska resa och flyga gravid

 Innan resan:

  • Kontrollera flygbolagets regler. Ska du flyga under graviditeten bör du i god tid ta reda på vilka regler som gäller för det flygbolag du ska resa med. Olika flygbolag har olika bestämmelser för gravid, vissa kräver läkarintyg.
  • Se över vaccinationer. Planerar du att åka till ett land där det är rekommenderat att du vaccinerar dig, kontakta din barnmorska. Det finns nämligen risk för att vissa vaccinationer kan vara skadliga för fostret.
  • Gör research. Tänk på att en försäkring betalar för sjukvården men inte garanterar att du kommer få tillgång till ett bra sjukhus. Vi rekommenderar därför att du gör lite research om sjukhusen på ditt tilltänka resmål.
  • Ta med viktiga dokument. Din journal från mödravården, EU-kortet om du läser inom EU samt dokument på din reseförsäkring (via hemförsäkringen eller separat köpt) är alltid bra att ha med om någonting skulle uppstå på resan som kräver sjukvård.
  • Välj resmål med omsorg. Om du är, eller planerar att bli gravid inom kort, så bör du tänka över ditt val av resmål när det kommer till de smittor som kan finnas på destinationen. Exempelvis kan en smitta av Zikaviruset generera i fosterskador. Om du känner dig osäker och vill ha råd inför din resa så rekommenderar vi att du pratar med din barnmorska.


Under resans gång:

  • Håll igång blodcirkulationen. Oavsett hur du reser är det viktigt att du rör på dig eftersom risken för blodproppar ökar vid graviditet. Sitt inte still längre än 90 minuter och se till välja platsen närmast gången om du ska flyga eller tar tåget. På så vis har du snabbare tillgång till att promenera i gången vid behov. Om du reser med bil är det bra att planera in pauser för att sträcka på benen. Använd stödstrumpor för att öka blodcirkulationen. 
  • Drick mycket vatten. Att sola och bada går bra, men det är extra viktigt att du får i dig mycket vätska. Tänk också på att pigmentet i huden kan reagera annorlunda av sol när du är gravid.
  • Tänk på hygienen. Tvätta och sprita händerna ofta så att du slipper onödiga sjukdomar under din semester.