Säkerhet på resan

Här hittar du en mängd tips på hur du kan göra din resa lite säkrare

Innan du åker >

Under resan >

På hotellet >

Inför hemresan >

Innan du åker

Vad vet du om resmålet

Ju mer du vet om seder, klimat, religion, politik och  brottslighet desto lättare har du att undvika riskabla situationer och klara dig på egen hand. Du får också mer utav din resa.

Vaccinationer/mediciner

Kontakta en vaccinationscentral och ta de vaccinationer som rekommenderas. För att få full effekt måste många vaccinationer tas i god tid innan avresa. Om du lider av någon sjukdom eller regelbundet använder receptbelagd medicin bör du ta med intyg på engelska som visar vilken sjukdom du lider av och vilka mediciner du använder. Intyget kan vara bra att visa upp i tullen och kan dessutom underlätta om du skulle bli sjuk under resan. Checka aldrig in din medicin!

Pass/visum

Kontrollera att ditt pass är giltigt. Ta gärna med en kopia och två extra foton om passet skulle bli stulet. Kontrollera ifall det krävs visum till det land du ska.

Kontokort

Ta kopia av dina kontokort och notera telefonnummer för att kunna spärra dem vid behov. Skriv upp kontokortsnummer och förvara informationen på annat ställe än i plånboken.

Förvara pass/pengar/biljetter

Ha alltid dina resehandlingar lättillgängliga under resan. Använd gärna en säkerhetsficka under kläderna där du förvarar pengar, kreditkort etc som du inte behöver under resdagen. Packa aldrig pengar eller biljetter i bagaget du checkar in.

Välja ressätt

Välj om möjligt flygbolag utanför internationella konflikter. Undvik även mellanlandning om det är möjligt, det är säkrare att flyga direkt.

Välja boende

Välj ett hotell med god säkerhetsstandard. Se till att bo på ett våningsplan dit brandstegarna når (max våning 6) och undvik även bottenvåning om möjligt eftersom inbrottsrisken är större där. Be gärna om ett rum nära hissen så slipper du gå i långa korridorer.

Meddela resplan

Meddela din resplan till dina anhöriga, till hemmakontoret och din kontaktperson i utlandet, innan avresan. Kom ihåg att meddela eventuella ombokningar.

Packa handbagage

Lägg alltid medicin som du är beroende av i ditt handbagage. Stöldbegärlig egendom, t ex kamera, dator, viktiga arbetsdokument eller ömtåliga föremål packar du också i ditt handbagage. Det kan även vara bra att ha ett ombyte kläder i handbagaget ifall ditt incheckade bagage kommer på avvägar. Tänk på att det är förbjudet att förvara vassa föremål i handbagaget, t ex fickkniv, sax eller nagelfil.

Tänk även på att mängden vätska du får ha i ditt handbagage är begränsad och att de måste förpackas i återförslutningsbara genomskinliga 1-literspåsar. Varje enskild behållare med vätska får max innehålla 100 ml (1 dl). Varje passagerare får högst ta med sig en 1-litersplastpåse som innehåller behållare med vätskor och påsen måste gå att stänga utan problem. 

Märka bagage

Använd en neutral dubbbelsidig namnlapp så din adress inte är synlig. Märk ditt bagage med adress och telefonnummer till din vistelseort utomlands. Inuti väskan är det bra att ha en tydlig lapp med namn, hemadress och telefonnummer. Se till att du har ett bra lås på din väska.

Under resan

Var extra vaksam

Tjuvarna passar på när du är upptagen av annat, t ex med att handla på tax-free eller vid incheckning på hotell.

Promenera

Gå inte nära körbanan eftersom rånrisken är större där. Undvik att bära din väska på den sida som är närmast körbanan. Förvara plånboken så att du känner den.

Mat

Var försiktig med glass, majonnäs, skaldjur, rå fisk och rått kött. Undvik kranvatten, juice eller drinkar med vatten/is. Drick mineralvatten eller liknande. I vissa länder är det klokt att borsta tänderna i mineralvatten. Var alltid noga med din hygien under resan.

Biltransport

Använd väletablerade och skyltade taxi- och hotellbilar. Undvik ”svarttaxi”. Gör klart före resan om vilken taxa som gäller. Ring om möjligt och beställ taxi i förväg. Sitt i baksätet.

Använd kända hyrbilsfirmor. Kontrollera att fordonet är ordentligt försäkrat. Se upp för liftare och ”olyckshändelse” vid sidan av vägen. I många länder är det klokt att köra med låsta dörrar och fönster. Håll dig till de stora vägarna och se till att alltid ha halv tank. Parkera bilen på väl belysta parkeringsplatser. Töm själv bilen på värdesaker - annars är risken stor att någon annan gör det.

Underskrifter

Skriv aldrig under papper som du inte förstår - inte ens en polisanmälan på främmande språk.

Uppträd lugnt i nödsituationer, t ex vid rån. Gör som du blir tillsagd, lämna utan protest ifrån dig pengar och andra värdesaker.

Kontanter och kontokort

Bär inte med dig mer pengar än du behöver under dagen. Ha gärna ”reservkontanter” med dig förvarat på ett annat ställe än plånboken.

Lämna helst aldrig ifrån dig ditt kontokort. Ha dina kortnummer nedskrivna tillsammans med telefonnummer för att spärra dem. Förvara listan på annat ställe än i plånboken. Var försiktig vid uttag från automat och låt aldrig någon ”hjälpa” dig vid en krånglande automat. Undvik också att ta ut pengar sent på kvällen och ta gärna med dig en vän som kan hålla uppsikt.

På restaurang/bar

Lämna inga värdesaker i garderoben - inte ens om den är bevakad. Se upp med ”nya trevliga bekanta”.

På hotellet

Värdeförvaring

Använd alltid hotellets säkerhetsbox eller kassafack och lås in dina pengar och värdesaker. Om du förvarar värdesaker på ditt hotellrum, tänk på kravet med s.k. ”dubbel inlåsning”, d.v.s. förvara egendomen i låst väska i låst rum.

Nödsituationer

Memorera närmaste nödutgång och kontrollera att den inte är blockerad/låst. Om säker evakuering saknas, stanna på rummet och stäng fönster och dörrar.

Oväntat besök

Om du inte har beställt roomservice eller väntar annat besök, kontrollera med receptionen innan du öppnar dörren för okända.

Inför hemresan

Vad får du ta med dig hem?

I vissa länder kan du fritt köpa mediciner som i Sverige klassas som narkotika/är receptbelagda. Kontrollera att det är tillåtet att föra in preparatet i Sverige eller be en läkare utfärda ett intyg om du ska ta med medicinerna tillbaka hem.

Packa på samma sätt

Det är lätt att slappna av och ”koppla bort” säkerhetstänkandet när det är dags att åka hem. Men det är lika viktigt nu att packa det du behöver ha tillgängligt på resan.

Viktig information till dig som ska ut och resa

  • Efter 45 dagar (vissa hemförsäkringar har 60 dagar) upphör skyddet från din hemförsäkring.
  • Reseförsäkringen i ditt kort är ett komplement.
  • Kontrollera att du är rätt försäkrad för den typen av resa du ska göra.