Så kan du jobba inom dykning
Många drömmer om att få jobba med sin favoritaktivitet. Om du drömmer om att få öppna upp dörren till en ny värld för andra människor så är jobbet som divemaster eller dykinstruktör kanske något för dig.
För att lyckas med en karriär inom dykning krävs det att man går igenom olika steg i sin utbildning. Du väljer själv hur många steg du ska ta, beroende på vad du vill ha för ansvar och vilka arbetsuppgifter du vill ha behörighet till.
Steg för att påbörja och utveckla din karriär inom dykning
Börja med Open Water-certifikatet
Först måste du givetvis lära dig att dyka själv, vilket du gör genom att ta Open Water-certifikatet. Det är det första grundcertifikatet som ger dig möjlighet att dyka ner till 18 meter. Du lär dig det viktigaste om hur dykning fungerar, vad som händer i kroppen när man utsätts för tryck m.m. Erfarenhet hinner man inte skaffa sig mycket av under just denna kurs, men om du känner dig säker får du dyka utan instruktör. Men dyk alltid med en parkamrat, aldrig ensam!
Bygg vidare med Advanced Open Water
Vill du bli mer självständig och få mer frihet går du kursen Advanced Open Water. Då lär du dig planera och utforma dina egna dyk. Du får också tillgång till 30 meters djup och gör fem olika dyk med olika teman. Till exempel djupdykning, navigationsdykning, nattdykning, undervattensfotografering, vrakdykning o.s.v.
Dessa två certifikat är de enda du behöver som amatördykare, det vill säga om du har det som hobby eller om du gör bara gör några dyk under semestern. Du kan med Advanced-certifikatet i regel följa med på alla turer som erbjuds utan att vara begränsad.
Lär dig att hjälpa andra med EFR/Rescue
Nästa steg är EFR/Rescue. Här släpper du fokus på dig själv och koncentrerar dig på andra dykare som har problem – både på land och under vattnet. Det gäller allt från mindre skador till livshotande situationer. Du lär dig första hjälpen, samt övar på att ta rätt beslut vid rätt situation. Du får göra en räddningsplan som sedan efterföljs praktiskt. Självklart finns skådespelare på plats för bästa praktiska övningar och du får se till att hålla dig beredd då allt kan hända. Detta är en tuff men otroligt givande och rolig kurs!
Divemaster – Första steget mot en professionell karriär
Det första professionella steget Divemaster kommer efter Rescue-kursen. Med denna titel kan du söka ditt första jobb. Detta är den längsta utbildningen eftersom du här lär dig alla grunder. Du lär dig all dykteori såsom dykfysik, dykfysiologi och dyktabellen. Dykutrustningens alla delar, sökning och upphämtning av objekt ur vattnet, rita upp kartor över dykplatser, praktik och navigering är några mer praktiska ämnen, för att bara nämna en bråkdel. Du gör en hel del slutprov inom respektive ämne och du går på föreläsningar. Divemasterutbildningen innebär mycket praktiskt arbete och du får mycket erfarenhet genom att assistera på riktiga dykutbildningar som hålls av erfaren instruktör. Du agerar här som instruktörens extra ögon. Ditt jobb som färdigutbildad är att guida redan certifierade dykare runt korallreven. Du friskar också upp minnet för dem som inte varit i vattnet på ett tag genom att gå igenom värdefulla övningar. Obs! En färdigutbildad divemaster får inte ta hand om dykare som inte redan har certifikat.
Jobba som dykinstruktör – utbilda och certifiera andra dykare
Om du vill få äran att utbilda och certifiera andra människor från steg ett är intruktörskursen (IDC = Instructor Development Course) något för dig. Med all kunskap du nu har från tidigare utbildningar fördjupar du dig ännu mer. Sedan lär du dig hur man undervisar all teori och alla praktiska övningar. Du lär dig att föreläsa samt hur pedagogiken bakom dykning fungerar. Självfallet lär du dig att lösa problem, vara flexibel samt ta hand om elever som har stött på svårigheter inom vissa moment. Efter utbildningen gör du något som kallas IE, Instructor Examination. Det är ett stort praktiskt och teoretiskt prov som bedöms av högt uppsatta inom PADI’s dykorganisation. Det är som en uppkörning till körkort kan man säga. Som Open Water Scuba Instructor får du ta med dig dina första elever under vattnet och lära dem allt om säker och rolig dykning.
PADI Course Director - den högsta utbildningen inom dykning
Det finns ytterligare steg inom dykningen. Föregående är de vanligaste och mest populära. PADI Course Director är det högsta steget och då har man som uppgift att utbilda upp till instruktörsnivå. Mycket erfarenhet, arbete och en hållbar framtidsplan för titeln krävs för att ansökan skall godtas. Lycka till!
/Sandra Westelindh och Assar Manuswin
Sammanfattning av dykcertifikat:
1. Börja med Open Water-certifikatet
Första steget mot en karriär inom dykning är att ta Open Water-certifikatet. Här lär du dig grunderna i dykning, säkerhet och att dyka ned till 18 meter.
2. Bygg vidare med Advanced Open Water
För att bli en mer självständig dykare och kunna dyka till 30 meters djup är Advanced Open Water-certifikatet nästa steg. Kursen erbjuder specialiserade dyk som nattdykning och vrakdykning.
3. Hjälp andra med EFR/Rescue
För den som vill ta ansvar för andra dykare är EFR/Rescue-certifikatet ett måste. Du lär dig räddningstekniker och första hjälpen både ovan och under vattenytan.
Sammanfattning av dykutbildningar:
4. Divemaster – Första steget mot en professionell karriär
Efter Rescue-certifikatet kan du utbilda dig till Divemaster. Här får du djup kunskap om dykteori och praktik, och börjar samla erfarenhet genom att assistera på dykutbildningar.
5. Dykinstruktör – Utbilda och certifiera andra dykare
För dig som vill undervisa andra är Instructor Development Course (IDC) nästa steg. Kursen ger dig verktygen för att lära ut dykningens teori och praktik samt hantera olika utmaningar hos eleverna.
6. PADI Course Director - Högsta nivån inom dykning
För den som vill nå den allra högsta utbildningsnivån inom dykbranschen finns möjligheten att bli PADI Course Director. Detta kräver lång erfarenhet samtidigt som det öppnar dörrarna för en spännande karriär inom dykning.
Vanliga frågor om dykcertifikat i Thailand:
- Vad är åldersgränsen för dykcertifikat i Thailand?
Minimiåldern är 10 år för juniorcertifikat och 15 år för standardcertifikat, enligt PADI och SSI:s regler. - Får man dyka utan dykcertifikat i Thailand?
Ja, introduktionsdyk erbjuds ofta i Thailand för nybörjare, där man dyker under direkt övervakning av en instruktör. - Vad kostar ett dykcertifikat i Thailand?
Ett Open Water-certifikat kostar vanligtvis mellan 10 000 och 15 000 THB (ca 3 000–4 500 SEK), beroende på dykcenter och plats. - Vad krävs för att ta ett dykcertifikat i Thailand?
Du behöver vara simkunnig, ha god hälsa och genomgå både teori och praktiska moment. Många dykcenter i Thailand erbjuder kurser på svenska eller engelska.
Mer läsning om dykning: - Reseförsäkringar för dykresor
- Patrik Enlund - därför ska du inte dyka djupare än du får
- Risker med dykning på semestern - Intervju med SSDF:s förbundsläkare Hans Örnhagen
- Dykolyckan på Bali – Gästbloggare: Christine Ericson
- Dykinstruktörerna delar med sig av sina bästa dyktips i Thailand
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka