Resebarometern - ett samarbete mellan Vagabond och Europeiska ERV

Sedan 2016 har Europeiska ERV varit med och tagit fram Resebarometern tillsammans med Vagabond. Resebarometern är Sveriges enda oberoende undersökning av svenskarnas resevanor och har funnits sedan 2010. På den här sidan kan du läsa de upplagorna Europeiska ERV varit inbladade i sedan vi startade vårt samarbete.

Resebarometern 2024 - Fler reser utomlands, trots lågkonjunktur

Även om Covid-19 inte längre klassas som en pandemi enligt WHO, står de ressugna svenskarna nu inför andra dilemman som står i vägen för att resandet ska komma tillbaka till nivåerna innan pandemin. Men utlandsresandet ökar trots detta.

Här kan du läsa Resebarometern 2024 i sin helhet.

Resebarometern 2023 - Ett ökat utlandsresande

Pandemirestriktionerna släpptes i Sverige under första halvåret 2022 och vårt resande ökade, fast vi har en bit kvar innan vi är tillbaka på tidigare nivåer (12 miljoner, 2019).

Här kan du läsa Resebarometern 2023 i sin helhet.

Resebarometern 2022 - Reslusten som kom tillbaka

Ett år höll vi oss hemma på grund av pandemin. 2021, det andra coronaåret, tog utlandsresandet fart igen. Men det är långt kvar innan vi reser så mycket som vi gjorde innan viruset slog till.

Här kan du läsa Resebarometern 2022 i sin helhet.

Resebarometern 2021 - Utlandsresandet tvärnitade

2020 blev året då utlandsresandet tvärnitade. Men det betyder inte att svenskarna stannade hemma. För samtidigt som få korsade en nationsgräns gjorde svenskarna i snitt tio fritidsresor inom landets gränser.

Här kan du läsa Resebarometern 2021 i sin helhet.

Resebarometern 2020

Ingen PDF skapades av Resebarometern 2020, men du kan läsa den online hos Vagabond här >

Resebarometern 2019 - Därför reste vi mindre 2018

"2018 blev året då den mångåriga trenden med ökat utlandsresande bröts. Flygskam, valutaras och värmebölja fick färre att resa."

Här kan du läsa Resebarometern 2019 i sin helhet.
-Tillhörande tabeller

Resebarometern 2018 - Thailand tappar, Trump avskräcker

"När vi åker på semester utomlands håller vi oss helst till Europa. Reser vi längre bort väljer vi först och främst Nordamerika, även om nästan en av tio resenärer säger att de väljer bort USA på grund av landets politiska styre."

Här kan du läsa Resebarometern 2018 i sin helhet.

Resebarometern 2017 - Turiket och USA förlorare, Grekland och Spanien vinnare

"Turkiet är förloraren och Grekland vinnaren i slaget om de svenska resenärerna. Årets upplaga av Resebarometern visar också att president Trump fått en del svenskar att skippa USA och åka någon annanstans, exempelvis närliggande Tyskland, Polen - och Norge."

Här kan du läsa Resebarometern 2017 sin helhet.

Resebarometern 2016 - Svenskarna inte lättskrämda

"Terrorattentat verkar inte skrämma svenskarna från att resa utomlands. Känns det osäkert på en plats så reser vi till en annan. Det visar Vagabonds och Europeiska ERVs Resebarometer, som också berättar att Tyskland seglat upp som svenskarnas näst populäraste semesterdestination efter Spanien."

Här kan du läsa Resebarometern 2016 i sin helhet.

 

Illustration: Angelica Zander     Resebarometern görs tillsammans med Sveriges största resemagasin Vagabond. De erbjuder inspiration och information om resor till världens alla hörn. Besök Vagabonds webbplats här >