Man och kvinna som kramas

Resa och flyga gravid

Vanliga frågor och svar om att resa och flyga gravid

Vad gäller när du ska resa under din graviditet? Det finns inga generella rekommendationer kring hur länge man får flyga som gravid, men de flesta reseförsäkringarna som finns på marknaden täcker inte sjukvårdskostnader i samband med graviditeten efter vecka 28 . Med en kompletterande reseförsäkring från Europeiska ERV har du som är gravid möjlighet att resa ända fram till och med vecka 33+6.

Reseförsäkring gravid

Om du ska resa under graviditeten rekommenderar vi Reseförsäkring Ung, Reseförsäkring Bas eller Reseförsäkring Plus med tillvalet Sjukdom och olycksfall. Om du har tillvalet Sjukdom och olycksfall ersätter försäkringen kostnader för oväntade graviditetskomplikationer (inklusive behandling av för tidigt fött barn) som inträffar innan graviditetsveckan 34 (33+6). Observera att Reseförsäkring Ung har en övre åldersgräns på 35 år. 

Om skillnaden mellan en reseförsäkring som gäller under graviditeten och en gravidförsäkring: Reseförsäkringarna som nämns ovan gäller när du som gravid är på resande fot fram till graviditetsvecka 34, medan en gravidförsäkring skyddar dig och barnet i magen vid tll exempel sjukdom, graviditet- och förlossningskomplikationer samt olycksfall (när du befinner dig i Sverige). En reseförsäkring som gäller under graviditeten ska alltså inte förväxlas med en gravidförsäkring. Vanligtvis gäller en gravidförsäkring mellan graviditetsvecka 23 fram tills att barnet är fött. 

Viktigt att tänka på när du ska resa och flyga gravid

 Innan resan:

  • Kontrollera flygbolagets regler. Ska du flyga under graviditeten bör du i god tid ta reda på vilka regler som gäller för det flygbolag du ska resa med. Olika flygbolag har olika bestämmelser för gravid, vissa kräver läkarintyg.
  • Se över vaccinationer. Planerar du att åka till ett land där det är rekommenderat att du vaccinerar dig, kontakta din barnmorska. Det finns nämligen risk för att vissa vaccinationer kan vara skadliga för fostret.
  • Gör research. Tänk på att en försäkring betalar för sjukvården men inte garanterar att du kommer få tillgång till ett bra sjukhus. Vi rekommenderar därför att du gör lite research om sjukhusen på ditt tilltänka resmål.

Under resans gång:

  • Håll igång blodcirkulationen. Oavsett hur du reser är det viktigt att du rör på dig eftersom risken för blodproppar ökar vid graviditet. Sitt inte still längre än 90 minuter och se till välja platsen närmast gången om du ska flyga. Använd stödstrumpor för att öka blodcirkulationen. 
  • Drick mycket vatten. Att sola och bada går bra, men det är extra viktigt att du får i dig mycket vätska. Tänk också på att pigmentet i huden kan reagera annorlunda av sol när du är gravid.

Hur sent i graviditeten får man flyga för flygbolagen?

Nedan har vi sammanställt hur sent i graviditeten man får resa när man flyger som gravid för några av de allra största och populäraste flygbolagen när det kommer till kortare respektive längre flygningar. Informationen i tabellerna sammanställdes augsti 2018. Vi reserverar oss för eventuella felaktigheter eller framtida ändringar av regler hos flygbolagen. Observera att informationen i tabellerna avser okomplicerade singelgraviditeter.

Sammanställning - så sent i graviditeten får du flyga  

Fler lästips för dig som ska resa under graviditeten

Varför du ska ha stödstrumpor när du flyger >

Resa under graviditeten - 5 tips inför er babymoon >

Zikavirus och graviditet >

Övriga frågor om resor vid graviditet

 

Reseförsäkring Bas/Plus

Resförsäkring Bas och Plus passar för alla typer av resor och åldrar. Ett utmärkt val oavsett resmål. 

 

Läs mer

 

Reseförsäkring Ung

Reseförsäkring Ung är vårt billigaste försäkringsskydd för dig som är upp till 35 år. Försäkringen passar för alla typer av resor.

 

Läs mer