Vid stöld, rån och överfall

Här kan du läsa mer om vad du bör göra om du blivit utsatt för en stöld, ett rån eller ett överfall.

Tänk på: det är alltid villkoren som gäller vid eventuella motsägelser, felskrivningar etc.

Vid stöld, rån eller överfall på resan

Kom ihåg att:

  • genast anmäla stöld, rån och överfall till polisen på händelseorten och begär ett intyg
  • uppsöka läkare vid överfall för bedömning av personskada
  • spara alla kvitton på eventuella utlägg i samband med skadan.

Du kan läsa mer om vad som gäller om du behöver uppsöka en läkare här >

Här är några av de knep som tjuven kan ta till, och som du bör vara uppmärksam på:

Avleda din uppmärksamhet
En person avleder din uppmärksamhet, samtidigt som en annan stjäl dina värdesaker. Här är det bara fantasin som sätter gränserna: någon spiller en öl över dig, gatuslagsmål på gatan, någon som låtsas svimma på gatan etc. Allting handlar om att du ska rikta din uppmärksamhet på annat håll, så att en kumpan kan smyga fram och stjäla dina värdesaker.

Så kan du skydda dig: Självklart är det inte lätt att veta när något är ”på riktigt” och när du blir utsatt för ett bedrägeri. Det du dock kan göra är att se till att ha dina värdesaker (till exempel plånboken) på ett ställe som det är svårare för tjuven att komma åt. Ett annat tips är att aldrig ta med dig för mycket kontanter i plånboken.

"Den hjälpsamma chauffören"
Chauffören försöker ta dig till en annan plats än den du bett om. Precis som med alla andra bedrägerier kan scenariot variera. Ofta vill till exempel taxichauffören vara hjälpsam och säger att han till exempel kan köra dig till en annan smyckeshandel än den du bett om, ofta med förevändningen att hans smyckeshandel har bättre priser. Allt som oftast vill inte chauffören annat än att få lite provision från affärerna han kör dig till, men om du har otur kan du bli körd till en plats där du blir rånad.

Så kan du skydda dig: För att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att hålla dig till din ursprungsplan. Om chauffören tjatar så är det bäst att antingen stå på sig eller helt enkelt stiga ut och ta en annan taxibil.

Ett erbjudande som är för bra för att vara sant
Du får ett erbjudande om att köpa ädelstenar eller ädelmetaller till priser långt under den riktiga varans värde. Ofta kan det handla om att någon tipsar dig om en marknad eller annat försäljningsställe som bara gör affärer en gång i veckan. Självklart säger personen att det är väldigt få turister som känner till stället. När du väl anländer ter sig allting seriöst och professionellt och du blir förblindad av de låga priserna. Tråkigt nog slutar det med att du köper värdelösa förfalskningar.

Så kan du skydda dig: Om du inte är en faktisk kännare av det som säljs så rekommenderar vi helt enkelt att du tackar nej till erbjudanden som verkar vara för bra för att vara sanna.

Du får betala för en skada på en vara som du egentligen inte orsakat
Du blir på ett eller annat sätt anklagad för att ha förstört något dyrbart. Scenariot kan inträffa såväl ute på gatan som inne i en affär. Ute på gatan handlar det ofta om att ”du stöter in i någon” som då tappar något värdefullt han har i händerna. När bedrägeriet sker inne i en affär så handlar det oftast om en utställd vara eller prydnad som går sönder så fort du nuddar den. Efterföljden i båda fallen blir (inte helt oväntat) att du ska ersätta ägaren med en massa pengar.

Så kan du skydda dig: Låt dig aldrig bli stressad till en betalning. Om du ska göra upp ekonomiskt så se till att göra det på en polisstation, polisen känner ofta till stans bedragare så bara genom att nämna polisen kan du ofta få bedragaren att backa undan.