Resa jorden runt

Det är många som drömmer om att resa jorden runt innan de hoppar på högre studier eller ger sig in i arbetslivet på allvar. Andra ser det som ett perfekt sett att göra ett avbrott mitt i arbetslivet eller passar på under pensionen. Oavsett om din jorden runt resa är en s.k. studentresa eller ett projekt du tänkt ge dig på senare i livet så finns det mycket man måste tänka på innan man ger sig av. I det här inlägget har vi samlat en rad matnyttiga tips såväl som försäkringsinformation för dig som ska ge dig ut på ditt livs äventyr.

Tips till dig som ska resa jorden runt:

Boka din resa så tidigt som möjligt

Boka din resa tidigt! Rekommenderat brukar vara så tidigt som tio månader innan tänkt avresa och som absolut senast fyra månader innan. Orsaken till att det är bra att boka så tidigt som möjligt är att biljetterna helt enkelt kommer bli billigare, det ger även utrymme för mer flexibla biljetter än om du är ute i sista minuten.

Ta reda på så mycket som möjligt om destinationerna du ska besöka

Ta reda på så mycket som möjligt om länderna du ska besöka för att få mesta möjligt av din resa. I vår landsguide hittar du information om pass, visum, vaccinationer samt information om säkerhetsläget för populära resmål som t.ex. AustralienThailand och Fiji samt övriga länder i världen.

Passet – en av dina viktigaste värdehandlingar på din resa

Passet är en av dina absolut viktigaste värdehandlingar på din jorden runt resa, därför finns det en hel del att tänka på när det kommer till just passet.

 • Kontrollera passets giltighetstid: Det finns länder som ställer krav på att passet ska vara giltigt minst sex månader framåt (räknat från den dag då du anländer). Det är därför viktigt att få passet förnyat om det är på väg att gå ut. Tänk på att det kan ta sin tid att få ett nytt pass. Det tar bl.a. minst fem arbetsdagar innan passet är klart att hämtas ut och därtill får man räkna med att det kan ta tid innan man får ansöka om passet.
 • Ta kopior av ditt pass: Att ta kopior av dina personuppgifter i ditt pass kan vara bra av flera skäl. Om du t.ex. skulle bli av med passet slipper du en hel del krångel eftersom du då kan visa upp din kopia på svenska ambassaden i landet du befinner dig. Glöm inte att även ta kopior av eventuella visum och inresestämplar om du har möjlighet.
Pengar och bankomatkort

Förvara pengar och bankomatkort säkert: Ett bra tips är att använda ett s.k. penningbälte som du förvarar under kläderna. I plånboken bör du inte ha mer pengar än du behöver använda under dagen med tanke på konsekvenserna om du skulle förlora alla dina pengar p.g.a. ficktjuvar eller rån.

Ta reda på vad din bank har för utgifter vid uttag av pengar i utlandet: Många svenska banker tar ut en avgift på ca 35-40 kronor varje gång du tar ut pengar på en bankomat utomlands. På vissa banker är uttag i utlandet dock helt avgiftsfritt. Om du vill hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt bör du därför välja en bank där uttag i utlandet är gratis

Reseförsäkringar för jorden runt resor

De flesta svenskar har ett reseskydd i sin hemförsäkring som gäller 45 dagar. Om man ska vara borta längre än så, vilket ofta är fallet när det kommer till en konventionell jorden runt resa, så är det ytterst viktigt att se till att man även har försäkring under den resterande tiden man ska vara borta. Vårdkostnader och eventuell hemtransport till Sverige kan uppgå till hundratusentals kronor om man har otur och då är det inte roligt att behöva stå för notan själv. Nedan kan du se vilka av våra reseförsäkringar vi rekommenderar för jorden runt resor:

Försäkringar för dig som är upp till och med 35 år:

Om försäkringarna:

 • Kan tecknas för resor på upp till 365 dagar.
 • Våra billigaste försäkringar för längre resor.
 • Täcker för sjukvårdskostnader och hemtransport m.m.
 • Ger dig dygnet-runt-tillgång till vår larmcentral Europeiska ERV alarm och våra servicekontor.
 • Reseförsäkring Ung kan utökas med tillval, bl.a. omfattande skydd för de ägodelar du har med på resan.

 

Du kan även lägga till vårt avbeställningsskyddFörsäkrar belopp på upp till 200 000 SEK >

Försäkringar utan åldersbegränsning:

Om försäkringarna:

 • Kan tecknas för resor på upp till 365 dagar.
 • Försäkringarna har ingen övre åldersgräns.
 • Täcker för sjukvårdskostnader och hemtransport m.m.
 • Mer omfattande försäkringsskydd än Ung och Backpacker.
 • Ger dig dygnet-runt-tillgång till vår larmcentral Europeiska ERV alarm och våra servicekontor.
 • Försäkringarna kan utökas med tillval, bl.a. ett omfattande skydd för de ägodelar du har med på resan.

 

Du kan även lägga till vårt avbeställningsskyddFörsäkrar belopp på upp till 200 000 SEK >