Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Australien

Reseförsäkring Australien

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Visa mer Visa mindre

Om du vill stanna en längre tid i Australien för att t.ex. backpacka så finns det huvudsakligen tre olika typer av visum du bör känna till:

  • eVisitor-visum - för resor på 1-3 månader
  • Visitor Visa Subclass 600 - för resor på 1-12 månader
  • Working Holiday Visa - för resa och jobb på 1-12 månader

Köp försäkring här

Översikt

Australien är en utvecklad ekonomi med modern turisminfrastruktur. Allvarliga säkerhetshot utgör inte någon omedelbar oro, även om landet upplevde ett flertal religiösa extremister som var emot dess beslut att bistå USA och Storbritannien i invasionen av Irak 2003 och nyligen den USA-ledda internationella koalitionen mot Islamiska Staten (IS) i Irak och Syrien.

Det finns allmänna mikro-säkerhetshot som behöver beaktas när du reser till Australien, vilka till största delen är jämförbara med andra utvecklade länder. Australien är dock känt för sin stora vildmark och förödande väderförhållanden, vilka har lett till fall av torka, extrem värme, skogsbränder och översvämningar.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer uppmanas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen om vaccinationer, minst ca 4-8 veckor innan avresa.

Specifika vaccinationer som rekommenderas för resor i Australien som inkluderar specifika områden eller aktiviteter inkluderar:

Hepatit B - Rekommenderas för alla ovaccinerade personer som kan komma att utsättas för blod eller kroppsvätskor, ha sexuell kontakt med lokalbefolkningen, eller exponeras genom medicinsk behandling i fall av olycka, även i utvecklade länder, samt för alla vuxna som vill ha skydd från HBV-infektion.

Japansk encefalit - Rekommenderas om du besöker Torres Strait och nordligaste Australien.

Rabiesvaccination - rekommenderas endast för resenärer som deltar i någon verksamhet som kan involvera direkt kontakt med fladdermöss. Dessa resenärer omfattar vildmarkspersonal, forskare, veterinärer, eller äventyrsresande som ska besöka områden där fladdermöss är vanligt förekommande.

Även då gula febern inte är en sjukdomsrisk i Australien kräver regeringen att resenärer som anländer från länder där gula febern är närvarande presenterer bevis på gula febern-vaccination.

Under februari och mars 2020 har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Australien, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Internationellt resande är och förväntas vara fortsatt påverkat. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel. Reserestriktioner kan komma att införas.

I händelse av olycka eller skada, ring 000 för ambulans dygnet runt.

Sjukvårdstjänster av utmärkt kvalitet är väl tillgängliga. Allvarliga medicinska problem som kräver sjukhusvistelse och/eller medicinsk evakuering kan dock kosta tusentals dollar, och resenärer rekommenderas starkt att teckna heltäckande rese- och sjukförsäkring. 

 

Pass

Det finns inga bestämmelser angående giltighetstid för inresandes pass, men resenärer bör notera att om de planerar att resa vidare till tredje land föreligger risk att detta nekas.

Visum

Majoriteten av resenärer, med undantag för nya zeeländska medborgare, behöver ett giltigt visum för att resa till Australien.

Ytterligare information kan finnas på hemsidan för myndigheten för immigration och gränsskydd: http://www.border.gov.au/

Resenärer från EU, Nordamerika och vissa andra länder behöver inneha ett Elektroniskt Resetillstånd (ETA) eller eVisitor ETA (EU). Detta är ett elektroniskt utfärdat och verifierat visum som inte markeras i passet. ETA:er ges ut till resenärer som besöker Australien för turism eller affärer. Ett turist-ETA är giltigt i tre månader, medan affärs-ETA är giltiga i 12 månader och möjliggör vistelser i upp till tre månader per besök. För att få mer information om ETA, besök www.eta.immi.gov.au

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

Australien
  • Huvudstad: Canberra
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: GMT +8 till +10

Landets nödnummer

  • Polis: 000
  • Brandkår: 000
  • Ambulans: 000

Generell riskbedömning

Low

Landet är säkert att resa till. Generellt sett mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Sydney

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language