Vad ska man göra om man förlorar passet utomlands?

När man reser krävs en del dokumentation i from av resehandlingar, pass och biljetter. Vad gör du om du skulle förlora dessa viktiga dokument när du är utomlands?

Bra att veta om du förlorar viktiga handlingar

Vi har tidigare tipsat om hur man som turist ska undvika att bli rånad, men om nu detta ändå skulle hända och du blir rånad på pass, pengar, biljetter eller andra viktiga resedokument har vi några råd att dela med oss av:

Anmäl stölden eller förlusten till den lokala polisstationen. När du förlorat pass eller id-kort är det viktigt att du även anmäler till svenska polisen så att dessa kan spärras. Detta görs, med uppgifter från polisens hemsida, på nummer +46 77 114 14 00.

Besök din ambassad. Ambassader och konsulat är de institutioner som hjälper dig på plats om du förlorar viktiga id-handlingar. Att i förväg veta var ambassaden finns eller har för kontaktuppgifter kan spara tid. Här hittar du alla ambassader runt om i världen: http://embassyinformation.com/.

Gör kopior. Det är bra att ha bra kopior på sina id-handlingar. För att vara på den säkra sidan, gör inte bara papperskopior utan scanna in och förvara även kopior digitalt på en plats där du enkelt kommer åt dem. Exempelvis på mailen.

Ha mer än ett id. Ett annat alternativ är att ha mer än ett id med dig. Förutom pass och legitimation, ta med körkort eller hälsokort. Ha inte allt på samma plats så att du, om du blir bestulen, inte förlorar allt på en gång. Så länge du kan identifiera dig är det lättare för ambassaden att hjälpa dig.

Teckna försäkring med egendomsskydd. De försäkringar du kan teckna hos oss på ERV för att få hjälp med merkostnader i situationer när pass och resehandlingar försvinner är de med egendomsskydd. Dessa är bland andra Weekend samt Reseförsäkring Ung och Reseförsäkring Bas/Plus om du väljer tillvalet Bagageskydd. Du kan förutom för de försvunna handlingarnas faktiska värde bland annat få hjälp med tolkkostnader och resekostnader för polisanmälan beroende på vilken reseförsäkring du har tecknat.

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language