Högst risk att bagaget försvinner vid flightbyte

Flygkommunikationsbolaget SITA gör varje år en bagagerapport som handlar om felhanterat bagage på flygplatser runt om i världen. I den kan vi bland annat lära oss att risken att ett bagage kommer fel ökar om vi gör en mellanlandning på en stor europeisk flygplats.

De flesta har varit med om att deras bagage någon gång har försenats, försvunnit, skadats eller bestulits. Faktum är att det förra året var drygt 26 miljoner väskor världen över som på något sätt inte kom fram som de skulle. Det innebär ungefär 9 väskor per 1000 passagerare.

Mellanlandningar ökar risken

Det är främst vid flightbyten väskor försenas eller kommer bort, det vill säga när väskorna ska flyttas från ett plan till ett annat. Andra anledningar kan vara tekniska problem, feltaggningar, för stort/för tungt bagage eller tullkontroller. Men flygbolagen blir bättre på väskhanteringen, så trots att antalet passagerare har ökat med åren så har andelen misskötta väskor minskat.

Mest problem i Europa

Storleken på flygplats och i vilken världsdel den ligger påverkar risken för att din väska ska försenas, försvinna eller skadas. Bäst på väskhantering är de mindre flygplatserna* i Asien där knappt en väska per 1000 passagerare skadas eller hamnar fel. Störst problem har de stora Europeiska flygplatserna där siffran istället ligger på dryga 10 väskor per 1000 passagerare.

Försäkra dig!

Vår försäkring Weekend ger dig ett omfattande skydd för försenat, skadat och förlorat bagage. Försäkringen kan dock som mest tecknas för resor upp till 5 dagar. Om du ska vara bort längre rekommenderar vi att du väljer tillvalet Bagageskydd till Reseförsäkring Ung eller Reseförsäkring Bas/Plus som ger dig eller likvärdigt skydd för ditt bagage.

Viktigt att tänka på är att du ser till att få en så kallad PIR-rapport (en anmälan till flygbolaget) redan på flygplatsen som understryker att ditt bagage försenats eller skadats.

Källa: SITA Baggage report 2013.

*En mindre flygplats innebär att den hanterar mindre än 25 miljoner passagerare per år, en större mer.

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language