Tips till dig som reser med medicin

Narkotikasmuggling har länge varit ett internationellt problem med hårda straff som följd. På senare år har säkerhetsåtgärderna mot smugglingen blivit allt tuffare på flygplatserna. För dig som resenär är det viktigt att ha i åtanke att medicin som är lagligt i ett land kan betraktas som olagligt i ett annat. Om du vill undvika problem i tullen så kan det vara bra att ta till dig av tipsen i det här blogginlägget.

Kontrollera att den medicin du bär med dig är lagliga i landet du ska besöka

Generellt sätt brukar det inte vara ett problem att ta med sig sin medicin när man reser i Europa och övriga västvärlden så länge medicinen man bär med sig är för personligt bruk. Men på många resmål är reglerna mer restriktiva, detta gäller speciellt länder som Pakistan, Indien, Turkiet och en del länder i Mellanöstern. I Saudi-Arabien betraktas exempelvis mediciner som innehåller amfetamin som narkotika, amfetamin är bland annat en vanlig substans i ADHD-mediciner. För att undvika problem när du anländer till ditt resmål rekommenderar vi att du kontaktar resmålets ambassad eller konsulat innan du reser iväg.

Hur mycket medicin kan man ta med sig när man reser utomlands?

För din egen hälsas skull så är det bra att alltid ta med sig medicin för lite fler dagar än du beräknat stanna på din destination, av den enkla anledningen att det ibland kan hända att vistelsen blir längre än man först tänkt sig. Var dock noggrann med att ta reda på vilka regler som finns gällande hur mycket medicin man får bära med sig som privatperson, om du har med mer än landet tillåter så kan det bli problem vid tullen.

Hur du ska förvara din medicin när du reser

Om du tar med dig medicin på resan så ska den alltid bäras i handbagaget, checka inte in din medicin. Genom att bära med medicinen i handbagaget så har du alltid tillgång till den (vilket är extra viktigt vid en lång resa), och du blir inte av med den om ditt incheckade bagage försvinner eller blir försenat. Tänk på att medicin som till exempel insulin kan bli förstört på grund av temperaturväxlingar om du förvarar det i bagageutrymmet på planet. Förvara alltid din medicin i originalförpackningen med tillhörande recept.

Restriktioner för människor med HIV

Om du behandlas för HIV bör du ha i åtanke att länder såsom Sudan, Yemen, Oman, UAE, Sri Lanka och Taiwan varken släpper in HIV-positiva eller personer som bär med sig mediciner mot viruset i landet.  Föreningen UNAIDS har skapat en internationell insatsstyrka vars uppdrag är att vidta disciplinära åtgärder mot dessa länder och deras reserestriktioner mot HIV-smittade.

Ta med ett underskrivet dokument från din läkare

Ett underskrivet och stämplat dokument från din läkare som innehåller information om din sjukdom och vilka mediciner du behöver kommer att underlätta om de tar slut eller försvinner. Dokumentet kan också underlätta om du behöver vård på sjukhus, eftersom läkarna då snabbt kan se vad det är du lider av. Glöm inte att översätta dokumentet till engelska, eller eventuellt annat språk om du vet att människorna i landet du reser till inte är engelsktalande.

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language