Visum till Sverige

På den här sidan hittar du information om vad som krävs för att få visum till Sverige och vilken typ av försäkring du behöver för att bli berättigad till att skaffa visumet.

Behöver jag ett visum för att besöka Sverige?

Om du är medborgare i ett icke EU-land så kan du komma att behöva ett visum för att besöka Sverige. För att kunna få visum till Sverige så måste du uppfylla följande tre krav:

 • Ha ett giltigt pass (som ett minimum måste ditt pass vara giltigt i tre månader efter det att ditt Visum gått ut och ditt pass måste ha varit utfärdat inom de senaste 10 åren).
 • Tillräckligt med pengar för ditt upphälle och din resa hem. Minimumkravet är 450 SEK för var dag du planerar att vara i Sverige.
 • En individuell medicinsk reseförsäkring. Försäkringen måste minst täcka kostnader på 30 000 Euro och vara giltig i alla Schengenländer.

Här hittar du en komplett lista över alla länder som behöver ett visum för att besöka Sverige >

Hur länge får man stanna i Sverige som turist?

Om du är turist från ett icke EU-land och ska stanna i Sverige i mindre än 90 dagar kan du behöva ha ett besöksvisum. Är planen att stanna längre tid än 90 dagar behöver du ansöka om ett uppehållstillstånd för besök. 

Europeiska ERV erbjuder individuell medicinsk reseförsäkring - ett krav för att få visum till Sverige

Hos Europeiska ERV kan du köpa en individuell medicinsk reseförsäkring som uppfyller försäkringskraven för att få visum till Sverige. Försäkringen i fråga är en så kallad besöksförsäkring (ibland kallad omvänd reseförsäkring) vilket innebär att försäkringen köps av en person som är bosatt i Sverige till personen som ska komma på besök. Fördelen med att köpa en s.k. besöksförsäkring är att försäkringen bara innehåller det absolut nödvändiga för att uppfylla kraven för att kunna få ett visum (i motsats till om besökaren köper en dyrare försäkring i sitt hemland som troligen kommer ha försäkringsinnehåll som besökaren varken vill ha eller behöver). Du kan läsa mer om vår Besöksförsäkring här >

Vare sig du väljer att köpa vår försäkring eller väljer ett annat alternativ så vill vi understryka att det är viktigt att din försäkring uppfyller följande kriterier:

 • Försäkringen måste minst täcka kostnader på upp till 30 000 EUR vårdkostnader vid akut sjukdom eller olycksfall och hemtransport vid sjukdom eller olycksfall.
 • Försäkringen måste vara giltig i alla Schengenländer
 • Försäkringen måste tecknas innan det att den som ska komma på besök kommer till Sverige.

Hur ansöker jag om visum till Sverige?

För att kunna ansöka om visum så måste du lämna in sin visumansökan (kallad: Ansökan om Schengenvisering) till en svensk ambassad eller generalkonsulat. För att din ansökan ska kunna behandlas måste du även uppge följande information:

 • varför du ska till Sverige
 • hur lång tid du planerar att stanna i Sverige
 • hur du kommer försörja dig själv under ditt besök
 • vad du har för slags pass och hur länge det är giltigt
 • var du tänkt resa efter ditt besök i Sverige
 • om du har tillstånd att resa in i det land du planerar att besöka efter din vistelse i Sverige.

Din ansökan måste även innehålla följande:

 • två fotografier lämpade för ett pass. fotografierna får inte var äldre än ett halvår och måste vara tagna rakt framifrån.
 • övriga dokument som ambassaden i fråga kan tänkas efterfråga.

Normalt sett tar det två veckor för en visumansökan att behandlas, tiden det tar kan dock variera beroende på vilken ambassad/generalkonsulat det handlar om.

OBS! I vissa länder kan Sverige representeras av ett annat Schengenland och i åter andra länder finns inte Sverige representerade överhuvudtaget. Om Sverige inte finns representerat i ditt land så måste du resa till närmsta land där Sverige finns representerat. Om du ska besöka ett annat land i syfte att ansöka om visum så måste du meddela dem om detta i förväg. Då måste även översätta alla dina ansökningsdokument till det landets språk. 

Här kan du läsa mer information om Sverige >