Landsinformationen nedan är maskinöversätt av vår partner.*

Översikt

Huvudstad: Stockholm (1 700 miljoner invånare)
Befolkning: 10 612 086 (uppskattning 2024)
Religioner: Svenska kyrkan (luthersk), annan (inkluderar romersk-katolska, ortodoxa, baptister, muslimer, judar och buddhister), inga eller ospecificerade
Språk: Svenska; Obs: finska, samiska, romani, jiddisch och meankieli är officiella minoritetsspråk
Tidszon: UTC+1; sommartid: +1 timme, börjar sista söndagen i mars, slutar sista söndagen i oktober
Körsida: Höger
Telefonnummer: +46
Elkontakt(ar): Typ C och Typ F

Pengar

Den lokala valutan i Sverige är svenska kronor (SEK). Den 24 september 2024 är 100 SEK lika med 9,83 USD.

Valutaväxling kan göras på flygplatser, banker och växlingskontor.

Resenärer bör vara beredda att använda antingen kontanter eller kredit- eller betalkort för att göra betalningar. Kreditkort är allmänt accepterade. Uttagsautomater finns på de flesta ställen.

För att bekämpa bedrägerier måste du sannolikt visa fotolegitimation när du betalar med kort.

En serviceavgift ingår ofta på restauranger; Om inte, är en 5-10% dricks lämplig. Lämna småpengar på barer för en dricks. Bärare, piccolo och hushållning räknar med 5-10 kronor i dricks. Runda upp taxipriser.

Elektricitet

Strömförsörjningen i Sverige är pålitlig. Elektriciteten går på 230V vid 50Hz med kontakttyp(er) C och F.

Pass

De flesta resenärer kommer att behöva ett pass för att komma in i Sverige. Passet ska vara giltigt i minst tre månader efter avresedatumet, ha utfärdats inom de senaste tio åren och ha två tomma sidor.

Medborgare i Europeiska unionen (EU) kan komma in i Schengenområdet med ett giltigt ID.

Medborgare i nordiska länder är inte skyldiga att inneha pass för inresa till Färöarna men behöver en fotolegitimation.

Visum

Visumfritt inträde är tillgängligt för vissa resenärer som kvalificerar sig baserat på nationalitet och resemål. Alla andra resenärer kommer att behöva skaffa visum från närmaste ambassad eller konsulat eller ansöka online (e-visum) före resan.

Kraven på inresevisum varierar beroende på nationalitet, syftet med resan och andra faktorer. Enskilda resenärer ansvarar för att se till att de uppfyller alla visumkrav, vilket bör bekräftas med myndigheterna på sin destination innan resan.

Visumfri resa

Visumfria resor inom Schengenområdet : Medborgare i vilket land som helst som ingår i Schengenavtalet kan fritt resa in och vistas i vilket Schengenland som helst utan visum. Vissa utländska medborgare från icke-Schengenländer tillåts också inresa utan visum, inklusive medborgare i Storbritannien (Storbritannien), USA (USA) och Kanada bland andra.

Rumäniens och Bulgariens partiella anslutning till Schengen från den 31 mars inkluderar inte avskaffandet av personkontroller vid Republiken Bulgariens och Rumäniens inre landgränser. Tills vidare kommer gränskontroller att fortsätta att gälla vid landgränserna för resor mellan antingen Bulgarien eller Rumänien och angränsande länder i Schengenområdet.

Visum

Schengenvisum för korta vistelser (typ C) : Utländska medborgare som kommer från utvalda länder behöver ett Schengenvisum för att tillåtas inresa till vilket land som helst i Schengenområdet.

Resenärer får vistas i vilket som helst av länderna i Schengenområdet på ett visum för enkel, dubbel eller flera inresor, i upp till 90 dagar (tre månader) under varje 180-dagarsperiod, oavsett syftet med vistelsen.

Visum utfärdade för Schengenländer gäller för hela Schengenområdet. Med ett Schengenvisum kan en tredjelandsmedborgare resa in i ett Schengenland och sedan resa fritt genom hela Schengenområdet, eftersom gränskontroller av personer som reser över Schengenländernas nationella gränser har tagits bort.

Ansöknings- och handläggningstider kan variera beroende på den enskilda sökanden och ambassaden.

Från och med den 31 mars 2024 kommer Rumänien och Bulgarien att utfärda Schengenvisum för vistelser på medlemsstaternas territorium som inte överstiger 90 dagar under någon period av 180 dagar eller för transit genom internationella transitområden på flygplatser i Schengenmedlemsstaterna.

Lokala resor

Översikt

Landet är känt för sin enastående infrastruktur för kollektivtrafik, som omfattar båtar, färjor, tåg, tunnelbanor, taxibilar och bussar, som alla är pålitliga och garanterar passagerarnas säkerhet. Flygresor är allmänt tillgängliga och anses säkra. Med bra väglag och låga olycksfall rekommenderas också starkt att resa med fordon.

Resesäkerhet

Flygresor

Sveriges stora internationella flygplats är Stockholm Arlanda Airport (ARN/ESSA) , som ligger cirka 40 kilometer (25 miles) norr om huvudstaden i Sigtuna kommun . Securitas Aviation sköter säkerheten på anläggningen i samarbete med lokal polis och Transportstyrelsen. Inrikesflygförbindelser till avlägsna områden i Sverige tillhandahålls av flygbolag inklusive SAS och Braathens Regional Airlines.

Arlanda är huvudnavet i Sverige för Scandinavian Airlines (SAS). SAS flyger till mer än 80 internationella destinationer och anses vara mycket säkert. Det finns ett antal alternativ för transport från Arlanda flygplats . Ett säkert och effektivt Arlanda Express-tåg avgår från terminalbyggnaderna var 15:e minut till Stockholms centralstation . Resan tar 20 minuter. Mer ekonomiska flygbussar kallade Flygbussarna går från nära terminalbyggnaderna till busstationen i Stockholm . Resan tar 40 minuter. Dessa bussar är nyare modeller och är väl underhållna. Enstaka fall av stöld kan inträffa på olika transportsätt.

Taxibilar till centrala Stockholm kan hämtas från rangen utanför ankomsthallen. Den totala restiden är cirka 40 minuter. Bekräfta priser med chaufförer före avgång. Avis, Europcar, Hertz och ett lokalt företag, MABI, underhåller alla biluthyrning på flygplatsen. För att nå biluthyrningsområdet, ta transferbussen för biluthyrning utanför ankomsthallen. Alla hyrbilar är nya modeller och är väl underhållna.

Andra flygplatser nära Stockholm är Bromma (BMA/ESSB), Skavsta-Nyköping (NYO/ESKN) och Västerås (VST/ESOW) . Större internationella flygplatser är Göteborgs internationella flygplats (GOT/ESGG) och Malmö-Sturup (MMX/ESMS) . Bussar och taxibilar trafikerar båda anläggningarna.

Luftrum

Efter EU-kommissionens tillkännagivande att hela EU:s luftrum kommer att vara stängt för ryskägda, ryskregistrerade och ryskkontrollerade flygplan, inklusive privatplan och för överflygningar, kommer alla flygningar till och från Ryssland att vara förbjudna tills vidare, i linje med EU:s sanktioner mot Ryssland på grund av dess invasion av Ukraina.

Gränser och ingång

Inresa till Sverige är inte föremål för restriktioner. Däremot verkställs identitetskontroller på passagerarfartyg till Sverige från andra länder.

Fram till åtminstone den 11 november kommer myndigheter att genomföra inre gränskontroller på grund av ett allvarligt islamistiskt terrorhot mot allmän ordning och inre säkerhet. Ankomster, inklusive de från Schengenområdet, kan behöva visa ID-handlingar, pass, visum och ytterligare dokumentation vid alla inre gränser.

Vägresor

Trafiken i Sverige rör sig till höger. De svenska vägarna är välskötta och landet har en låg dödsolycka. Resenärer bör vara försiktiga när de kör på sekundära vägar utanför stadsområden, särskilt under vintermånaderna när förhållandena kan vara förrädiska. Var uppmärksam på djur som går på motorvägar på landsbygden. Varje förare och passagerare måste alltid bära säkerhetsbälte. Ett giltigt utländskt körkort får användas vid besök i Sverige, men föraren måste vara minst 18 år gammal. Ett internationellt körtillstånd (IDP) rekommenderas för utländska medborgare utanför EU.

Alla fordon måste ha strålkastare tända när de är på vägen, oavsett vilken tid på dygnet. Användning av vinterdäck är obligatoriskt mellan december och mars. Bilar bör vara utrustade med nödsatser, och en motorvärmare rekommenderas om du parkerar över natten på vintern. Många stadsgator har körfält reserverade för kollektivtrafik. Den högsta hastighetsgränsen på motorvägar är 110 km/h (70 mph) och 50 km/h (31 mph) i städer. Att köra påverkad av alkohol (eller droger) anses vara ett mycket allvarligt brott. Gränsen på 0,2 milligram alkohol per milliliter blod är en av de lägsta i världen och överträdelser kan resultera i stränga böter och eventuella fängelsestraff.

Resa med tåg

Det svenska järnvägsnätet är modernt och omfattande, vilket gör det möjligt att resa nästan var som helst i landet med tåg. Tjänsten är också en av de säkraste i världen, med endast en dödsolycka registrerad under de senaste 20 åren. Internationella järnvägsförbindelser med Norge, Tyskland och Danmark avslutas i Stockholm eller Göteborg . Dessa tåg är moderna och mycket säkra, med privata sovhytter tillgängliga på övernattningsresor.

Inrikesbanan drivs av ett fåtal större operatörer, däribland SJ, Tågkompaniet, Veolia Transport och Inlandsbanan. Biljetterna är billiga jämfört med andra skandinaviska länder. Snabbtåg som kallas X2000 går på långväga, inklusive sträckan Stockholm-Göteborg . Dessa är punktliga och bekväma. Lokala järnvägstjänster använder moderna vagnar, men förseningar och småkriminalitet är mer sannolikt under hektiska perioder.

Kollektivtrafik

Färjor och båtar: Sverige är länkat med internationella färjor till Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Norge, Polen, Ryssland och Storbritannien. Båtarna som används i dessa tjänster är välskötta och säkra. Periodvis oförutsägbara väderförhållanden i Östersjön kan spela en roll för att försena eller ställa in tjänster under vintermånaderna. Incidenter med sexuella övergrepp och våldtäkter har rapporterats på kryssningsfartyg tidigare. Alkohol är en bidragande orsak till cirka 90 procent av brotten.

Omfattande inrikes färjetrafik från många kuststäder länkar de flesta stora, bebodda öar i Sverige. Dessa båtar är enligt lag skyldiga att genomgå årliga tester och regelbundet underhåll.

Bussar: Internationell busstrafik som drivs av flera företag länkar Sverige till Finland, Norge och Danmark. För länkar till andra europeiska länder är Köpenhamn i Danmark navet. Dessa tjänster är billiga och de flesta fordon är nyare modeller. Opportunistisk småstöld är ovanlig men möjlig på långväga rutter.

Sveriges inrikes bussnät är omfattande och drivs av statligt kontrollerade franchiseföretag inklusive Swebus Express. Tjänster går regelbundet både inom och mellan de flesta större orter. Fordon är i allmänhet moderna, bekväma och säkra, även om dåliga väderförhållanden har lett till allvarliga incidenter tidigare.

Tunnelbana: Ett nätverk av mer än 100 stationer möjliggör snabb och effektiv transport på tunnelbanan (T-banan) till valfri destination inom Stockholm . Entréer till tunnelbanestationen är markerade med ett blått T på vit bakgrund. Att åka tunnelbana är säkrare än att åka buss i Stockholm eftersom det inte har inträffat några allvarliga olyckor det senaste decenniet. Det finns en måttlig risk för småstölder i trafikerade vagnar och T-banastationer efter mörkrets inbrott.

Taxibilar: Taxibilar är allmänt tillgängliga men dyra. Eftersom priserna är oreglerade av myndigheterna är det alltid bäst att kontrollera vilket pris du debiteras innan du sätter dig i fordonet. Kreditkort accepteras vanligtvis.

Spårvagnar: Spårvagnar går i ett antal svenska städer, särskilt Stockholm och Göteborg . Olyckor är mycket mindre frekventa än på bussnäten i båda städerna. Många linjer är separerade från vägar, vilket bidrar till högre säkerhetsnivåer. Småkriminalitet kan vara ett problem i trafikerade vagnar men är mestadels begränsad till fickstölder eller opportunistisk stöld.

Biluthyrning: Både lokala och internationella biluthyrningsfirmor är verksamma i Sverige. Alla använder nya bilar som är väl underhållna. Under vintermånaderna, se till att bilen du hyr har vinterdäck monterade, eftersom isiga vägar är vanliga även i tätorter.

Rörelsekontrollorder

De norra delarna av Sverige kan vara farliga under vintermånaderna när temperaturen kan sjunka så lågt som minus 30 grader Celsius (minus 22 Fahrenheit). Klä dig lämpligt efter vädret och gör beredskapsplaner i händelse av en nödsituation som kräver en övernattning vid vägkanten.

Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.


Sverige
Landets nödnummer
Polis:
112
Brandkår:
112
Ambulans:
112

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
  • Afghanistan
  • Albanien
  • Algeriet
  • Amerikanska Jungfruöarna
  • Amerikanska Samoa
  • Andorra
  • Angola
  • Anguilla
  • Antarktis
  • Antigua och Barbuda
  • Argentina
  • Armenien
  • Aruba
  • Australien
  • Azerbajdzjan
  • Bahamas
  • Bahrain
  • Bangladesh
  • Barbados
  • Belarus
  • Belgien
  • Belize
  • Benin
  • Bermuda
  • Bhutan
  • Bolivia
  • Bonaire
  • Bosnien-Hercegovina
  • Botswana
  • Bouvetön
  • Brasilien
  • Brittiska Jungfruöarna
  • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
  • Brunei
  • Bulgarien
  • Burkina Faso
  • Burma (Myanmar)
  • Burundi
  • Caymanöarna
  • Centralafrikanska republiken
  • Chile
  • Colombia
  • Cooköarna
  • Costa Rica
  • Curaçao
  • Cypern
  • Danmark
  • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
  • Djibouti
  • Dominica
  • Dominikanska Republiken
  • Ecuador
  • Egypten
  • Ekvatorialguinea
  • El Salvador
  • Elfenbenskusten
  • Eritrea
  • Estland
  • Etiopien
  • Falklandsöarna
  • Fiji
  • Filippinerna
  • Finland
  • Frankrike
  • Franska Guyana
  • Franska Polynesien
  • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
  • Färöarna
  • Förenade Arabemiraten
  • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
  • Gabon
  • Gambia
  • Georgien
  • Ghana
  • Gibraltar
  • Grekland
  • Grenada
  • Grönland
  • Guadeloupe
  • Guam
  • Guatemala
  • Guinea
  • Guinea-Bissau
  • Guyana
  • Haiti
  • Heardön och McDonaldöarna
  • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
  • Honduras
  • Hongkong
  • Indien
  • Indonesien
  • Irak
  • Iran
  • Irland
  • Island
  • Israel
  • Italien
  • Jamaica
  • Japan
  • Jordanien
  • Julön
  • Kambodja
  • Kamerun
  • Kanada
  • Kap Verde
  • Kazakstan
  • Kenya
  • Kina
  • Kirgizistan
  • Kiribati
  • Kokosöarna
  • Komorerna
  • Kosovo
  • Kroatien
  • Kuba
  • Kuwait
  • Laos
  • Lesotho
  • Lettland
  • Libanon
  • Liberia
  • Libyen
  • Lichtenstein
  • Litauen
  • Luxemburg
  • Macao
  • Madagaskar
  • Malawi
  • Malaysia
  • Maldiverna
  • Mali
  • Malta
  • Marocko
  • Marshallöarna
  • Martinique
  • Mauretanien
  • Mauritius
  • Mayotte
  • Mexiko
  • Mikronesiska federationen
  • Moçambique
  • Moldavien
  • Monaco
  • Mongoliet
  • Montenegro
  • Montserrat
  • Namibia
  • Nauru
  • Nederländerna
  • Nepal
  • Nicaragua
  • Niger
  • Nigeria
  • Niue
  • Nordkorea
  • Nordmakedonien
  • Nordmarianerna
  • Norfolkön
  • Norge
  • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
  • Nya Zeeland
  • Oman
  • Pakistan
  • Palau
  • Panama
  • Papua Nya Guinea
  • Paraguay
  • Peru
  • Pitcairn
  • Polen
  • Portugal
  • Puerto Rico
  • Qatar
  • Republiken Kongo
  • Réunion
  • Rumänien
  • Russia (East of Ural)
  • Rwanda
  • Ryssland
  • Saint Barthelemy
  • Salomonöarna
  • Samoa
  • San Marino
  • São Tomé och Príncipe
  • Sate of Palestine
  • Saudiarabien
  • Schweiz
  • Senegal
  • Serbien
  • Seychellerna
  • Sierra Leone
  • Singapore
  • Sint Maarten
  • Slovakien
  • Slovenien
  • Somalia
  • Spanien
  • Sri Lanka
  • St Helena
  • St Kitts och Nevis
  • St Lucia
  • St Pierre och Miquelon
  • St Vincent och Grenadinerna
  • Storbritannien
  • Sudan
  • Surinam
  • Svalbard och Jan Mayen
  • Sverige
  • Swaziland
  • Sydafrika
  • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
  • Sydkorea
  • Sydsudan
  • Syrien
  • Tadzjikistan
  • Taiwan
  • Tanzania
  • Tchad
  • Thailand
  • Tjeckien
  • Togo
  • Tokelauöarna
  • Tonga
  • Trinidad och Tobago
  • Tunisien
  • Turkiet
  • Turkmenistan
  • Turks- och Caicosöarna
  • Tuvalu
  • Tyskland
  • Uganda
  • Ukraina
  • Ungern
  • Uruguay
  • USA
  • Uzbekistan
  • Vanuatu
  • Vatikanen
  • Venezuela
  • Vietnam
  • Västra Sahara
  • Wallis och Futunaöarna
  • Yemen
  • Zambia
  • Zimbabwe
  • Åland Islands
  • Österrike
  • Östtimor
  • Asien
  • Afrika
  • Europa
  • Sydamerika
  • Nordamerika inkl. USA
  • Nordamerika exkl. USA
  • Oceanien
  • England
  • Skottland
  • Wales
Dölj val Dölj
  • {{originalfilename}} x

Närmaste servicekontor

Europeiska ERV Stockholm