Resa under graviditeten – 5 tips inför er babymoon

Att resa som gravid är vanligtvis inga problem, så länge du haft en relativt normal graviditet utan allvarliga komplikationer. Alla flygbolag har olika regler, men de flesta tillåter att du flyger utan begränsningar fram till ungefär sex veckor före förväntad förlossning (om du inte väntar tvillingar), men kontrollera alltid med ditt flygbolag i god tid innan. Vi ger dig några goda råd att ta med i beräkningarna innan du reser under graviditeten.

Babymoon

Att passa på att resa iväg på tu man hand en sista gång innan bebisen kommer har blivit populärt och kallas för ”babymoon” (i likhet med honeymoon = bröllopsresa). Vanligtvis är det en lite kortare resa, kanske en weekend eller en kortvecka på en solig plats där ni kan ta det lugnt och passa på att vila upp er innan det är dags för nästa stora äventyr. Förmodligen dröjer det ett litet tag innan ni kan resa bort igen.

>> Läs också: Resa och flyga gravid

5 tips inför er babymoon

1. Flyg inte för långt
Under en graviditet är det vanligt att man är lite tröttare än vanligt, speciellt i slutet av graviditeten. En lång resa tär också på krafterna! Dessutom är risken större för blodproppar när man är gravid, och att sitta stilla länge i ett plan är då mindre bra. Bär stödstrumpor, drick mycket vatten och rör på dig regelbundet vid längre flygningar.

2. Gravidanpassa reseapoteket

Det kan kännas tryggt att ha med sig sina mediciner, till exempel något febernedsättande, medel mot halsbränna, medel mot förstoppning och kanske en myggspray och en solskyddskräm. Kom bara ihåg att kontrollera med din barnmorska eller på apoteket om dina mediciner är godkända för gravida!

3. Var noga med maten
Som gravid bör du inte äta vad som helst. Se till att all mat du stoppar i dig är färsk och/eller väl genomstekt, undvik opastöriserad ost och charkuterier som du inte vet har varit fryst i minst tre dygn. Drick vatten på flaska istället för ur kranen.

4. Ta med en kopia på din journal från BVC
Om du skulle behöva söka läkarvård under resan kan det vara bra att ha med dig journalen så att vårdpersonalen kan få en uppfattning om din graviditet och ditt mående. 

5. Skaffa en kompletterande reseförsäkring för den som är gravid
De vanligaste reseförsäkringarna täcker sällan sjukvårdskostnader i samband med graviditet efter graviditetsvecka 28. Om du tecknar Europeiska ERVs försäkring Reseförsäkring Bas/Plus eller Ung med tillägget Sjukdom och olycksfall, är du och din bebis försäkrade fram till och med graviditetsvecka 33+6.

Flyg försiktigt och njut av er babymoon, önskar vi på Europeiska ERV!

Läs också: Gifta sig utomlands >

 

Vill du har fler tips?

Om du vill ha fler tips på din resa rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår blogg.

 

Till bloggen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Namn
E-postadress
 

> Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev så godkänner du vår personuppgiftspolicy.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar:

Language