Reseförsäkring Färöarna
Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.
Översikt
Huvudstad: Torshavn (21 000 invånare)
Befolkning: 53 270 (uppskattning 2024)
Religioner: Kristna (övervägande evangelisk-lutherska)
Språk: färöiska (från fornnordiska), danska
Tidszon: UTC 0; sommartid: +1 timme, börjar sista söndagen i mars; slutar sista söndagen i oktober
Körsida: Höger
Telefonnummer: +298
Elkontakt(ar): Typ F och Typ K
Pengar
Den lokala valutan på Färöarna är danska kronor (DKK). Den 10 september 2024 är 100 DKK lika med 14,79 USD.
Valutaväxling kan göras på banker.
Resenärer bör vara beredda att använda digitala betalningar. De flesta platser på fastlandet accepterar kreditkort, inklusive de mer avlägsna öarna. Kreditkort är allmänt accepterade. Uttagsautomater är endast tillgängliga i stads- och/eller turistområden.
De flesta ställen accepterar inte American Express.
Restauranger kan inkludera en serviceavgift, i så fall avrunda för serveringspersonalen.
Elektricitet
Strömförsörjningen på Färöarna är pålitlig. Elektriciteten går på 230V vid 50Hz med kontakttyp(er) F och K.
Pass
De flesta resenärer kommer att behöva ett pass för att komma in på Färöarna. Passet ska vara giltigt i minst tre månader efter avresedatumet, ha utfärdats inom de senaste tio åren och ha två tomma sidor.
Medborgare i Europeiska unionen (EU) kan komma in i Schengenområdet med ett giltigt ID.
Medborgare i nordiska länder är inte skyldiga att inneha pass för inresa till Färöarna men behöver en fotolegitimation.
Visum
Visumfritt inträde är tillgängligt för vissa resenärer som kvalificerar sig baserat på nationalitet och resemål. Alla andra resenärer kommer att behöva skaffa visum från närmaste ambassad eller konsulat eller ansöka online (e-visum) före resan.
Kraven på inresevisum varierar beroende på nationalitet, syftet med resan och andra faktorer. Enskilda resenärer ansvarar för att se till att de uppfyller alla visumkrav, vilket bör bekräftas med myndigheterna på sin destination innan resan.
Visumfri resa
Visumfria resor till Danmark, Grönland och Färöarna : Utländska medborgare från utvalda länder får resa visumfritt till Danmark. Samma villkor gäller för inresa till Grönland och Färöarna.
Diplomat-, service- och specialpassinnehavare kan komma in utan visum oavsett nationalitet.
Visum
Inresevisum : Utländska medborgare från länder som inte är listade i det viseringsfria avtalet behöver visum för att resa in till Färöarna eller Grönland; sannolikt kommer de att behöva ett Schengenvisum, eftersom resor går genom ett Schengenland, som Danmark.
Lokala resor
Översikt
Områdets kompakta storlek möjliggör bekväma resor mellan öar, tack vare ett väl anslutet kollektivtrafiksystem. Regionen upprätthåller rigorösa säkerhetsstandarder för land-, färje- och flygtransporter. Dimmiga väderförhållanden på sommaren (juni till augusti) kan resultera i låg sikt, vilket ökar hotet från betande djurliv som korsar vägar. Vägar i avlägsna områden kan vara obanade och utgöra en ökad risk vid färd under svåra väderförhållanden.
Resesäkerhet
Flygresor
Vágar Airport (FAE/EKVG) ligger på ön Vágar och fungerar som den primära inkörsporten för både inrikes och internationella flyg till Färöarna. Flygplatsen ligger cirka två kilometer (1,2 miles) öster om Sørvágur och Vágar är ansluten till ön Streymoy och huvudstaden Tórshavn genom den undervattenstunneln Vágatunnilin . Flera inrikesdestinationer kan nås via Atlantic Airways helikoptertjänst; internationella destinationer betjänas av Widerøe och Atlantic Airways.
Säkra och rena allmänna bussar erbjuder regelbunden trafik från Vágar flygplats till Tórshavn och andra större städer. Taxi kan hyras utanför ankomsthallen.
Luftrum
Territoriet kan nås från Danmark, Grönland, Island, Norge och Storbritannien. Flygbolag som trafikerar territoriet inkluderar Atlantic Airways och Scandinavian Airlines (SAS). Färjeförbindelser med Island finns också.
Gränser och ingång
Det finns inga restriktioner för resenärer från Danmark till Färöarna.
Resenärer från andra destinationer omfattas av reglerna för inresa i kungariket Danmark.
Vägresor
Trafiken rör sig till höger och användning av strålkastare och säkerhetsbälte är obligatoriskt. Dimmiga väderförhållanden på sommaren kan leda till låg sikt, vilket ökar hotet från betande djurliv som korsar vägar. Vägar hålls till en mycket hög standard. Streymoy och Eysturoy är anslutna via Sundabrúgvin-bron . Tulltunnlar under havet förbinder också Vágar med Streymoy och Borðoy med Eysturoy . Vägar förbinder Borðoy med Viðoy och Kunoy .
Hastighetsgränserna är begränsade till 50 km/h (30 mph) inom stads- och bygränser och 80 km/h (50 mph) på landsbygden. Parkering i Tórshavn , Klaksvík och Runavík är endast tillåten om en parkeringsskiva visas i det nedre högra hörnet av det främre fordonets vindruta. Parkeringsskivor tillhandahålls gratis på banker och turistbyråer.
Kollektivtrafik
Territoriets småskaliga och omfattande kollektivtrafiksystem gör resandet mellan öarna smidigt och bekvämt.
Färjor och båtar: En internationell färjetrafik länkar Tórshavn till Danmark ( Hirtshals ) och Island ( Seyðisfjörður ) med två veckovisa avgångar under sommarens högsäsong. Tjänsten är säker och generellt pålitlig, även om den utsätts för störningar på vintern på grund av dåligt väder.
Inrikes bilfärjetjänster förbinder praktiskt taget alla öar och sträcker sig från en gång dagligen till åtta dagliga avgångar, beroende på rutten. Avancerade bokningar är inte tillgängliga; den färöiska kollektivtrafiken, Strandfaraskip Landsins, publicerar en årligen uppdaterad tidtabell som finns tillgänglig på passagerarterminalen i Tórshavn och på alla turistinformationscenter.
Mer information om biljetter till den internationella färjetrafiken finns på Smyril Lines officiella hemsida .
Bussar: Stadstrafiken fungerar i anslutning till det allmänna färjebolaget och erbjuder ett väl utbyggt kollektivtrafiksystem. Alla städer kan nås med en daglig busstrafik beroende på rutt och säsong. Även om priserna anses vara dyra, är barn, studenter och seniorer berättigade till rabatterade priser. Fordonen som används på sträckorna är i allmänhet välskötta och tjänsten har ett utmärkt säkerhetsresultat.
En gratis lokalbuss trafikerar Tórshavn och erbjuder fyra rutter som når de flesta områden i huvudstaden. Bussarna går varje halvtimme under dagtid och varje timme på vardagskvällar. Inga tjänster går under kvällstid på helger. Även om brottsligheten är låg över hela Färöarna, kan fall av småstöld förekomma; förvara väskor nära dig och värdesaker i säkra fickor.
Taxi: Taxi erbjuder en relativt billig form av kollektivtrafik, med alla priser fasta och obegränsade. Priser anges.
Biluthyrning: Lokala och internationella företag erbjuder fordon att hyra i Tórshavn och Vágar . Fordon som finns att hyra är i allmänhet nya, säkra och välskötta.
Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.
- {{originalfilename}} x
Kan jag boka försäkring till landet?
Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.