Grönland

Reseförsäkring Grönland

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Grönland är ett autonomt land inom konungariket Danmark. Landet är en del av Nordamerika och ligger närmare denna kontinent än Europa, men politiskt, kommersielt och kulturellt är det närmare Europa, särskilt Danmark. År 1979 beviljades Grönland hjemmestyre, begränsat självstyre, och 2008 röstade grönländarna till förmån för ökat självstyre, som överför mer makt från det danska statskicket till den lokala grönländska regergingen. Med den nya strukturen, som togs i kraft 21 juni 2009, kan Grönland succesivt ta ansvar över hela landet, men den danska regeringen behåller kontrollen över utrikespolitik och försvar.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera sin läkare för att identifiera eventuella behov av vaccinationer innan de reser. Detta bör göras 4-8 veckor innan avresas. Rutinvaccinationer för hepatit A, B, mässling/påssjuka/röda hund och stelkramp/difteri bör vara uppdaterade.

Med extremt låga temperaturer under vintermånaderna måste resenärer se till att klä sig tillräckligt varmt för att undvika köldskador och hypotermi.

Insekter kan vara ett stort problem under sommaren, resenärer bör därför ta med sig insektsmedel.

Det är säkert att dricka kranvatten.

Det finns endast enkla vårdinrättningar i Grönland. Om mer komplex behandling krävs kommer patienter att behöva transporteras från ön till ett land med bättre vårdinrättningar (till exempel Danmark).

Även om det finns apotek i större städer kan det vara svårt att få tag på vissa läkemedel. Resenärer rekommenderas därför att medföra de läkemedel de kan behöva. 

Vårdtjänster är oftast gratis i Grönland. Resenärer från EU-länder bör införskaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort innan resa. Resenärer bör även teckna reseförsäkring innan resa. 

För att kontakta ambulans i Grönland måste man först kontakta polisen. 

Pass

Även om Grönland är ett autonomt territorium är det fortfarande del av Danmark. Många av de regler som gäller för Danmark tillämpas därför också i Grönland. De flesta resenärer (inklusive de från europeiska länder och USA) behöver ett pass för inresa, som måste vara giltigt i minst sex månader efter datum för inresa. 

Visum

Grönland är inte en EU-medlem. Ett pass är tillräckligt för kortare turistresor, men visum eller arbetstillstånd krävs för längre vistelser, och måste ansökas om från danska regeringen. Det måste klargöras att visum söks för inträde i Grönland (och inte enbart inresa i Danmark).

Besökare från EU, Kanada, USA och Australien kan vistas i Grönland i upp till 90 dagar utan visum. Vistelser för besökare från Sverige, Danmark, Island, Finland och Norge är inte tidsbegränsade. 

Grönland
  • Huvudstad: Nuuk (15 000)
  • Religion: Protestantism
  • Tidszon: UTC 0 till -4

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Se alla våra försäkringar

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

Närmaste servicekontor

Europeiska ERV Stockholm

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.