Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >
Grönland
Reseförsäkring Grönland
Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.
Översikt
Grönland är ett konstituerande land i konungariket Danmark. Landet ligger geografiskt närmare Nordamerika än Europa, även om det är politiskt, kommersiellt och kulturellt mycket närmare Europa, särskilt Danmark. År 1979 beviljades Grönland hemstyre, autonomin har sedan ökat, och större autonomi beviljades år 2008. I juni 2009 antog Grönland virtuell självstyre, även om landet fortfarande är beroende av Danmark när det gäller försvar och ekonomi.
Hälsa, sjukdomar och vaccination
Resenärer rekommenderas att konsultera en resehälso specialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen om vilka vacciner som rekommenderas ungefär 4-8 veckor innan de avgår till Grönland. De bör även försäkra sig om att rutinvacciner är uppdaterade innan resan. Följande vaccinationer rekommenderas: mässling-påssjuka-röda hund (MMR), stelkramp-difteri-kikhosta, polio och influensa. Resenärer kan också överväga vaccinationer mot hepatit B och rabies, enligt resans planer.
Med extremt låga temperaturer under vintermånaderna måste resenärer se till att de bär tillräckligt med varma kläder för att förhindra frostskador och hypotermi.
Kranvatten är säkert att dricka i Grönland.
Endast grundläggande medicinska tjänster finns tillgängliga på Grönland. Om mer komplex behandling krävs kommer patienter att behöva transporteras från ön till ett land med bättre vårdinrättningar (till exempel Danmark).
Även om det finns apotek i större städer kan det vara svårt att få tag på vissa läkemedel. Resenärer uppmanas att ta med tillräckligt med nödvändig läkemedel.
Hälsovård är i allmänhet gratis på Grönland. EU-medborgare bör införskaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) innan de reser, vilket ger dem rätt att bli behandlad lika med grönländare om behandling krävs. Resenärer bör även teckna reseförsäkring innan resa (notera: ett EHIC-kort ger ingen försäkring). För att få en ambulans i Grönland är det nödvändigt att först kontakta polisen.
Pass
Även om Grönland är ett autonomt territorium är det fortfarande del av Danmark. Många av de regler som gäller för Danmark tillämpas därför också i Grönland. De flesta resenärer (inklusive de från europeiska länder och USA) behöver ett pass för inresa, som måste vara giltigt i minst sex månader efter datum för inresa.
Visum
Grönland är inte en EU-medlem. Ett pass är tillräckligt för kortare turistresor, men visum eller arbetstillstånd krävs för längre vistelser, och måste ansökas om från danska regeringen. Det måste klargöras att visum söks för inträde i Grönland (och inte enbart inresa i Danmark).
Besökare från EU, Kanada, USA och Australien kan vistas i Grönland i upp till 90 dagar utan visum. Vistelser för besökare från Sverige, Danmark, Island, Finland och Norge är inte tidsbegränsade.
För ytterligare information besök CIBTvisas at https://cibtvisas.co.uk/visas.
- Huvudstad: Nuuk (pop. 14798)
- Religion: Kristendomen(Lutheran)
- Tidszon: UTC+00
Landets nödnummer
- Polis: 112
- Brandkår: 112
- Ambulans: 112
- {{originalfilename}} x
Kan jag boka försäkring till landet?
Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i, med undantag för avrådan gällande Covid-19. Vänligen se listan UD avråder för mer information, samt mer information om Covid-19 och våra försäkringar här >
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka