Reseförsäkring Grönland
Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.
Översikt
Huvudstad: Nuuk (18 000 invånare)
Befolkning: 56 643 (uppskattning 2024)
Religioner: Evangelisk-lutherska, traditionella inuitiska andliga övertygelser
Språk: Grönländska (västgrönländska eller Kalaallisut är det officiella språket), danska, engelska
Tidszon: UTC-3; sommartid: +1 timme, börjar sista söndagen i mars; slutar sista söndagen i oktober; Obs: Grönland har fyra tidszoner
Körsida: Höger
Telefonnummer: +299
Elkontakt(ar): Typ C och Typ K
Pengar
Den lokala valutan på Grönland är danska kronor (DKK). Den 3 december 2024 är 100 DKK lika med 14,06 USD.
Valutaväxling kan göras på banker och växlingskontor.
Resenärer bör vara beredda att använda kredit- eller betalkortsbetalningar i stadsområden och kontanter på landsbygden. Kreditkort accepteras i de flesta stora bosättningar, inklusive Nuuk, men kontanter kommer troligen att krävas för köp i hamnar och små bosättningar Kreditkort accepteras endast i stadsområden. Uttagsautomater är endast tillgängliga i stads- och/eller turistområden.
Alla priser inkluderar dricks och dricks, men du kan avrunda för bra service.
Elektricitet
Strömförsörjningen på Grönland är pålitlig. Elektriciteten går på 230V vid 50Hz med kontakttyp(er) C och K.
Pass
De flesta resenärer kommer att behöva ett pass för att komma in på Grönland. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter avresedatumet och ha en blank sida.
Medborgare i Europeiska unionen (EU) kan komma in i Schengenområdet med ett giltigt ID.
Medborgare i nordiska länder är inte skyldiga att inneha pass för inresa till Färöarna men behöver en fotolegitimation.
Visum
Visumfritt inträde är tillgängligt för vissa resenärer som kvalificerar sig baserat på nationalitet och resemål. Alla andra resenärer kommer att behöva skaffa visum från närmaste ambassad eller konsulat eller ansöka online (e-visum) före resan.
Kraven på inresevisum varierar beroende på nationalitet, syftet med resan och andra faktorer. Enskilda resenärer ansvarar för att se till att de uppfyller alla visumkrav, vilket bör bekräftas med myndigheterna på sin destination innan resan.
Visumfri resa
Visumfria resor till Danmark, Grönland och Färöarna : Utländska medborgare från utvalda länder får resa visumfritt till Danmark. Samma villkor gäller för inresa till Grönland och Färöarna.
Diplomat-, service- och specialpassinnehavare kan komma in utan visum oavsett nationalitet.
Visum
Inresevisum : Utländska medborgare från länder som inte är listade i det viseringsfria avtalet behöver visum för att resa in till Färöarna eller Grönland; sannolikt kommer de att behöva ett Schengenvisum, eftersom resor går genom ett Schengenland, som Danmark.
Lokala resor
Översikt
Med mycket av territoriet täckt av is är de få vägar som finns på Grönland ofta obanade. Att köra bil kan vara farligt på landsbygden i norra regioner och områden längs västkusten. Ett officiellt tillstånd krävs för resa in i Nordöstra Grönlands nationalpark eller för de centrala glaciärerna. Helikopter- och färjetjänster är tillgängliga på inrikeslinjer.
Grönland har inga järnvägar och mycket få vägar, varav de flesta är tillgängliga främst med båt eller flyg. Att köra bil kan vara farligt på landsbygden i norra regioner och områden längs Grönlands västkust . För akutsjukvård, ring 112.
Resesäkerhet
Flygresor
Kangerlussuaq Airport (SFJ/BGSF) , belägen i den central-västra kommunen Qeqqata , är det främsta internationella navet för resor till Grönland.
Från den 28 november 2024 kommer Nuuk Airport (GOH/BGGH) att driva internationella jetflygningar efter att flygplatsen öppnat en ny 2 200 meter (7 217 fot) lång landningsbana. En ny terminal har också byggts färdigt. Flygplatsen ligger inne i landets huvudstad, Nuuk . Air Greenland betjänar internationella flygningar på Nuuks flygplats. Icelandair, SAS och United Airlines planerar att öka antalet flygningar till denna flygplats.
Det huvudsakliga flygbolaget som betjänar Grönland (Air Greenland) trafikerar året runt från Köpenhamn och Reykjavik till Kangerlussuaq ( västra Grönland ) och Narsarsuaq ( södra Grönland ), såväl som många andra mindre destinationer på Grönland. Flyg kan ofta ställas in eller försenas med kort varsel, vilket gör att resenärer måste stanna längre på Grönland. Resenärer bör vara beredda att ordna en längre restid i detta fall.
Helikopterservice är tillgänglig på inrikeslinjer.
Luftrum
Internationella flygningar går främst till och från Danmark och Island.
Vägresor
Trafiken rör sig på höger sida av vägen, även om vägtransporterna är sparsamma, och majoriteten av resor sker med båt eller flyg.
Grönland har ett relativt litet vägnät jämfört med många andra länder. Vägar förbinder främst städer och bosättningar längs kusten, med färre vägar i inlandet på grund av öns oländiga och i stort sett obebodda terräng. De flesta vägar är asfalterade grusvägar, särskilt utanför större städer. Dessa vägar kan vara svåra och utmanande att navigera, särskilt i avlägsna områden.
Grönlands väder kan vara extremt, med långa, hårda vintrar och oförutsägbara förhållanden året runt. Snö och is kan försvåra vägresor, särskilt under vintermånaderna, och resenärer bör vara förberedda på växlande väderförhållanden.
Kollektivtrafik
Sammantaget kännetecknas kollektivtrafiken på Grönland av en blandning av busstjänster, båtförbindelser och inrikesflyg, skräddarsydda för öns unika geografi och behoven hos dess invånare. Klimatet på Grönland är extremt, särskilt under vintern. Arktiska väderförhållanden kan orsaka förseningar och avbrott i transporttjänster. Resenärer bör planera för nödsituationer, göra beredskapsplaner och ha tillräckligt med pengar för att täcka oväntade utgifter.
I större orter och städer som Nuuk och Ilulissat finns det lokala busslinjer som tillhandahåller transporter inom stadsgränserna. Dessa bussar kan trafikera regelbundet, men frekvens och täckning kan vara begränsad jämfört med stadsområden i andra länder. Det finns också busslinjer som förbinder större städer och bosättningar på Grönland. Dessa mellanstadsbussar går vanligtvis mer sällan och kan köra långa sträckor, vilket gör dem till ett viktigt transportsätt för invånare som reser mellan samhällen. I kustområden och samhällen som ligger nära havet spelar båttjänster en avgörande roll för transporter.
Färjor och båtar: Arctic Umiaq Line tillhandahåller sjötransporter mellan städer på Grönlands västra och södra kust, inklusive Nuuk , särskilt i områden där vägtillgången är begränsad eller obefintlig.
Biluthyrning: Hyrbilar finns tillgängliga från maj till september. Att köra bil kan vara farligt på landsbygden i norra regioner och områden längs Grönlands västkust.
Rörelsekontrollorder
Resor i avlägsna och miljökänsliga områden på Grönland är begränsade. Besökare som vill utforska glaciärer, berg eller nordöstra Grönlands nationalpark måste skaffa ett särskilt tillstånd från regeringen före avresan. Resebyråer kan ta hand om ansökningsprocessen.
Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.
- {{originalfilename}} x
Kan jag boka försäkring till landet?
Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.