Reseförsäkring Island

Reseförsäkring Island

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Fakta om Island som resmål

Populära städer och regioner

  • Reykjavik: Islands huvudstad och största stad som är känd för sitt vibrerande nattliv och sin moderna arkitektur, omringad av enastående natur.
  • Akureyri: En charmig stad i norra Island med närhet till skidåkning och vackra fjordar.
  • Vík í Mýrdal: Känd för sina svarta sandstränder och närheten till Dyrhólaey och Reynisfjara.
  • Höfn: En liten fiskeby nära Vatnajökull, Europas största glaciär.
  • Selfoss: En växande stad med närhet till många av Islands berömda vattenfall.

Klimat och väder

Island har ett subarktiskt klimat med milda somrar och kalla vintrar. Vädret kan vara mycket omväxlande och det är inte ovanligt att uppleva flera olika väderförhållanden på en och samma dag. Den bästa tiden att besöka Island är från juni till augusti när dagarna är långa och temperaturen är som mest behaglig. För att se norrsken är det bäst att besöka Island mellan september och april.

Säkerhet

Island anses vara ett av världens säkraste länder att resa till. Brottsligheten är mycket låg och naturen är välbevakad. Dock är det viktigt att vara förberedd på snabba väderförändringar och att följa lokala säkerhetsråd, särskilt vid besök i avlägsna områden.

Tidszon

Island ligger i tidszonen Greenwich Mean Time (GMT) och använder inte sommartid, vilket innebär att Island ligger en timme före Sverige under svensk sommartid och har samma tid under svensk vintertid.

Populär mat och dryck

  • Hákarl: Fermenterad haj, en traditionell isländsk rätt.
  • Skyr: En yoghurtliknande mejeriprodukt som är rik på protein.
  • Lambalæri: Lammstek, ofta serverad med potatis och grönsaker.
  • Pylsur: Isländsk varmkorv, känd som en av de bästa i världen.
  • Brennivín: En traditionell isländsk snaps, även känd som "svart död".

Vanliga fraser på isländska

  • Hej: Halló
  • Hejdå: Bless
  • Tack: Takk
  • Hur mår du?: Hvernig hefurðu það?
  • Ja: Já
  • Nej: Nei
  • Skål: Skál

Viktiga restips

  • Kontanter och kort: På Island är det vanligast att använda kreditkort, även för små köp. Kontanter är sällan nödvändiga.
  • Dricks: Dricks är inte vanligt på Island eftersom serviceavgifter ofta ingår i priset.
  • Klädsel: Var förberedd på varierande väder och klä dig i lager. Vind- och vattentäta kläder är ett måste.
Landsinformationen nedan är maskinöversätt av vår partner.*

Översikt

Huvudstad: Reykjavik (216 000 invånare)
Befolkning: 375 318 (uppskattning 2024)
Religioner: Evangelisk-lutherska kyrkan på Island (officiell), romersk-katolsk, Reykjaviks frikyrka, Hafnarfjordur-frikyrkan, hednisk gudstjänst, isländsk etisk humanist
Språk: isländska, engelska, nordiska språk, tyska
Tidszon: UTC 0
Körsida: Höger
Telefonnummer: +354
Elkontakt(ar): Typ C och Typ F

Pengar

Den lokala valutan på Island är isländska kronor (ISK). Den 3 december 2024 är 100 ISK lika med 0,72 USD. Utöver den lokala valutan kan CAD och USD accepteras för betalning på vissa ställen.

Valutaväxling kan göras på flygplatser och banker.

Resenärer bör vara beredda att använda antingen kontanter eller kredit- eller betalkort för att göra betalningar. Kreditkort är allmänt accepterade. Uttagsautomater finns på de flesta ställen.

Det är tillrådligt att genomföra alla valutaväxlingar inom Island eftersom växelkursen är mer fördelaktig.

Dricks förväntas inte på hotell och restauranger eftersom de flesta räkningar inkluderar en serviceavgift för dricks. Runda upp taxipriser.

Elektricitet

Strömförsörjningen på Island är pålitlig. Elektriciteten går på 230V vid 50Hz med kontakttyp(er) C och F.

Pass

De flesta resenärer kommer att behöva ett pass för att komma in på Island. Passet ska vara giltigt i minst tre månader efter avresedatumet, ha utfärdats inom de senaste tio åren och ha två tomma sidor.

Medborgare i Europeiska unionen (EU) kan komma in i Schengenområdet med ett giltigt ID.

Medborgare i nordiska länder är inte skyldiga att inneha pass för inresa till Färöarna men behöver en fotolegitimation.

Visum

Visumfritt inträde är tillgängligt för vissa resenärer som kvalificerar sig baserat på nationalitet och resemål. Alla andra resenärer kommer att behöva skaffa visum från närmaste ambassad eller konsulat eller ansöka online (e-visum) före resan.

Kraven för inresevisum varierar beroende på nationalitet, syfte med resan och andra faktorer. Enskilda resenärer ansvarar för att se till att de uppfyller alla visumkrav, vilket bör bekräftas med myndigheterna på sin destination innan resan.

Visumfri resa

Visumfria resor inom Schengenområdet : Medborgare i vilket land som helst som ingår i Schengenavtalet kan fritt resa in och vistas i vilket Schengenland som helst utan visum. Vissa utländska medborgare från icke-Schengenländer tillåts också inresa utan visum, inklusive medborgare i Storbritannien (Storbritannien), USA (USA) och Kanada bland andra.

Fram till den 31 december 2024 kommer gränskontroller att fortsätta att gälla vid landgränserna för resor mellan antingen Bulgarien eller Rumänien och angränsande länder i Schengenområdet.

Visum

Schengenvisum för kortare vistelse (typ C) : Utländska medborgare som kommer från utvalda länder behöver ett Schengenvisum för att tillåtas inresa till vilket land som helst i Schengenområdet.

Resenärer får vistas i vilket som helst av länderna i Schengenområdet på ett visum för enkel, dubbel eller flera inresor, i upp till 90 dagar (tre månader) under varje 180-dagarsperiod, oavsett syftet med vistelsen.

Visum utfärdade för Schengenländer gäller för hela Schengenområdet. Med ett Schengenvisum kan en tredjelandsmedborgare resa in i ett Schengenland och sedan resa fritt genom hela Schengenområdet, eftersom gränskontroller av personer som reser över Schengenländernas nationella gränser har tagits bort.

Ansöknings- och handläggningstider kan variera beroende på den enskilda sökanden och ambassaden.

Från och med den 31 mars 2024 kommer Rumänien och Bulgarien att utfärda Schengenvisum för vistelser på medlemsstaternas territorium som inte överstiger 90 dagar under någon period av 180 dagar eller för transit genom internationella transitområden på flygplatser i Schengenmedlemsstaterna.

Lokala resor

Översikt

Keflaviks flygplats (KEF/BIKF) är den viktigaste infarten för resenärer och flygresor är överlag säkra. Islands vägar är av god kvalitet; dock kan förhållandena bli farliga under vintermånaderna, med vinterdäck obligatoriska från november till april. Vägar i bergs- och landsbygdsområden kan vara obanade eller branta och kan utsättas för stenfall och laviner. Kollektivtrafiken på ön är mycket modern och säker. Internflyg reser över hela ön dagligen.

Resesäkerhet

Flygresor

Keflavik Airport (KEF/BIKF) ligger 48 km (30 miles) väster om Reykjavik och är Islands främsta internationella inkörsport. Även om de är små, är säkerhetsrutinerna i Keflavik bra. Det enklaste sättet att ta sig till Reykjavíks centrum från flygplatsen är att använda FlyBus-pendelbussen. Fordonen som används är moderna och välskötta. Taxibilar finns tillgängliga utanför terminalbyggnaden men är dyra. Flygplatsen är huvudnavet för Islands nationella flygbolag, Icelandair. Detta flygbolag har ett bra säkerhetsresultat och en ny flotta. Icelandair erbjuder direktflyg från Keflavik till många europeiska huvudstäder och större amerikanska städer.

Det finns flera andra, mycket små, flygplatser på Island, och inrikesflyg går över hela ön dagligen. Inrikesflyg använder mindre flygplan, men olyckor är sällsynta. Var medveten om att det kan uppstå betydande turbulens när du flyger nära fjordar.

Luftrum

Alla flygningar till och från Ryssland är förbjudna tills vidare, i linje med EU:s sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Gränser och ingång

Visumförbud: De isländska myndigheterna har avbrutit viseringslättnader för ryska tjänstemän, affärsmän, parlamentariker, diplomater och andra sådana partier.

Vägresor

Islands vägnät håller hög standard men är bara helt öppet från april till september på grund av dåligt vinterväder. Om du kör på vintern, ta alltid med dig extra mat och varma kläder om du är strandsatt av snö. Användning av vinterdäck är obligatoriskt från november till april. På sommaren kan oasfalterade vägar bli leriga och olyckor är vanliga.

Det finns ett stort antal fjordar på isländska vägar. Om du korsar en fjord i en bil, håll en låg men konstant hastighet för att förhindra att motorn svämmar över. Förekomsten av boskap på vägarna kan vara farligt, så håll låga hastigheter på landsbygdsvägar. Resenärer bör vara uppmärksamma på vägskyltar som informerar om farliga områden. "Malbik endar" betyder att vägen övergår från asfalterad till grus. En annan vanlig varning är "einbreið brú", vilket betyder att en enfilig bro närmar sig. Gränsen för rattfylleri är 0,04 milligram alkohol per milliliter blod. Påföljderna kan vara hårda om de grips och inkluderar höga böter och fängelse.

Kollektivtrafik

Islands kollektivtrafiksystem är relativt begränsat jämfört med större länder och det primära transportsättet för turister är ofta att hyra en bil. Det finns dock kollektivtrafikmöjligheter, särskilt i Reykjavik och vissa större städer.

Bussar: Bussar går i Reykjavik från cirka 07:00 till midnatt och biljetter kan köpas på turistinformationscentret. För att nå andra delar av ön, kör BSI Travel tjänster från Reykjaviks busstation nära centrum av staden. Alla bussar är nya fordon och säkerhetsstandarden är hög. Även om småstölder är ovanliga, rekommenderas vaksamhet när du åker buss på natten.

Kollektivtrafiken på ön är mycket modern och säker.

Färjor och båtar: Färjor på Island används mer för nöjesresor än som kollektivtrafik, men det finns en tjänst som förbinder ön med Hantsholm i Danmark och Bergen i Norge. Dessa båtar är väl underhållna, men hård sjö kan orsaka en orolig resa. Kolla https://www.smyril-line.com/ för mer information.

Taxi: Taxi på Island är ett dyrt men effektivt sätt att resa. De kan hittas i olika led i Reykjavik eller kan ringas från någon annanstans. Taxibilar är mestadels nya fordon och alla är väl underhållna. De kan identifieras av en upplyst gul "TAXI"-skylt på taket av fordonet. Taxibilar utan licens är sällsynta.

Biluthyrning: Det finns flera biluthyrningsfirmor som är verksamma på Island, de flesta med kontor i Reykjavik . Bilar är oftast nya och välskötta. Biluthyrning kan dock bli väldigt dyrt på ön.

Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.


Island
Landets nödnummer
Polis:
112
Brandkår:
112
Ambulans:
112

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
  • Afghanistan
  • Albanien
  • Algeriet
  • Amerikanska Jungfruöarna
  • Amerikanska Samoa
  • Andorra
  • Angola
  • Anguilla
  • Antarktis
  • Antigua och Barbuda
  • Argentina
  • Armenien
  • Aruba
  • Australien
  • Azerbajdzjan
  • Bahamas
  • Bahrain
  • Bangladesh
  • Barbados
  • Belarus
  • Belgien
  • Belize
  • Benin
  • Bermuda
  • Bhutan
  • Bolivia
  • Bonaire
  • Bosnien-Hercegovina
  • Botswana
  • Bouvetön
  • Brasilien
  • Brittiska Jungfruöarna
  • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
  • Brunei
  • Bulgarien
  • Burkina Faso
  • Burma (Myanmar)
  • Burundi
  • Caymanöarna
  • Centralafrikanska republiken
  • Chile
  • Colombia
  • Cooköarna
  • Costa Rica
  • Curaçao
  • Cypern
  • Danmark
  • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
  • Djibouti
  • Dominica
  • Dominikanska Republiken
  • Ecuador
  • Egypten
  • Ekvatorialguinea
  • El Salvador
  • Elfenbenskusten
  • Eritrea
  • Estland
  • Etiopien
  • Falklandsöarna
  • Fiji
  • Filippinerna
  • Finland
  • Frankrike
  • Franska Guyana
  • Franska Polynesien
  • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
  • Färöarna
  • Förenade Arabemiraten
  • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
  • Gabon
  • Gambia
  • Georgien
  • Ghana
  • Gibraltar
  • Grekland
  • Grenada
  • Grönland
  • Guadeloupe
  • Guam
  • Guatemala
  • Guinea
  • Guinea-Bissau
  • Guyana
  • Haiti
  • Heardön och McDonaldöarna
  • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
  • Honduras
  • Hongkong
  • Indien
  • Indonesien
  • Irak
  • Iran
  • Irland
  • Island
  • Israel
  • Italien
  • Jamaica
  • Japan
  • Jordanien
  • Julön
  • Kambodja
  • Kamerun
  • Kanada
  • Kap Verde
  • Kazakstan
  • Kenya
  • Kina
  • Kirgizistan
  • Kiribati
  • Kokosöarna
  • Komorerna
  • Kosovo
  • Kroatien
  • Kuba
  • Kuwait
  • Laos
  • Lesotho
  • Lettland
  • Libanon
  • Liberia
  • Libyen
  • Lichtenstein
  • Litauen
  • Luxemburg
  • Macao
  • Madagaskar
  • Malawi
  • Malaysia
  • Maldiverna
  • Mali
  • Malta
  • Marocko
  • Marshallöarna
  • Martinique
  • Mauretanien
  • Mauritius
  • Mayotte
  • Mexiko
  • Mikronesiska federationen
  • Moçambique
  • Moldavien
  • Monaco
  • Mongoliet
  • Montenegro
  • Montserrat
  • Namibia
  • Nauru
  • Nederländerna
  • Nepal
  • Nicaragua
  • Niger
  • Nigeria
  • Niue
  • Nordkorea
  • Nordmakedonien
  • Nordmarianerna
  • Norfolkön
  • Norge
  • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
  • Nya Zeeland
  • Oman
  • Pakistan
  • Palau
  • Panama
  • Papua Nya Guinea
  • Paraguay
  • Peru
  • Pitcairn
  • Polen
  • Portugal
  • Puerto Rico
  • Qatar
  • Republiken Kongo
  • Réunion
  • Rumänien
  • Russia (East of Ural)
  • Rwanda
  • Ryssland
  • Saint Barthelemy
  • Salomonöarna
  • Samoa
  • San Marino
  • São Tomé och Príncipe
  • Sate of Palestine
  • Saudiarabien
  • Schweiz
  • Senegal
  • Serbien
  • Seychellerna
  • Sierra Leone
  • Singapore
  • Sint Maarten
  • Slovakien
  • Slovenien
  • Somalia
  • Spanien
  • Sri Lanka
  • St Helena
  • St Kitts och Nevis
  • St Lucia
  • St Pierre och Miquelon
  • St Vincent och Grenadinerna
  • Storbritannien
  • Sudan
  • Surinam
  • Svalbard och Jan Mayen
  • Sverige
  • Swaziland
  • Sydafrika
  • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
  • Sydkorea
  • Sydsudan
  • Syrien
  • Tadzjikistan
  • Taiwan
  • Tanzania
  • Tchad
  • Thailand
  • Tjeckien
  • Togo
  • Tokelauöarna
  • Tonga
  • Trinidad och Tobago
  • Tunisien
  • Turkiet
  • Turkmenistan
  • Turks- och Caicosöarna
  • Tuvalu
  • Tyskland
  • Uganda
  • Ukraina
  • Ungern
  • Uruguay
  • USA
  • Uzbekistan
  • Vanuatu
  • Vatikanen
  • Venezuela
  • Vietnam
  • Västra Sahara
  • Wallis och Futunaöarna
  • Yemen
  • Zambia
  • Zimbabwe
  • Åland Islands
  • Österrike
  • Östtimor
  • Asien
  • Afrika
  • Europa
  • Sydamerika
  • Nordamerika inkl. USA
  • Nordamerika exkl. USA
  • Oceanien
  • England
  • Skottland
  • Wales
Dölj val Dölj
  • {{originalfilename}} x

Närmaste servicekontor

Euro-Center Tjeckien

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du kanske också gillar: