Island

Reseförsäkring Island

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Island är en extremt säker destination, landet anses allmänt vara ett av de säkraste länderna i världen. Olika faktorer bidrar till den bedömningen, däribland en välutvecklad polisstyrka, låg befolkningsmängd, låg kriminalitet och politisk stabilitet. De hot som resenärer riskera att ställas inför är relaterade till miljöfaktorer, framförallt Islands hårda vintrar.

Under vintermånaderna kan resor begränsas då vägar ofta blockeras. Åtgärder såsom snökedjor och vinterdäck krävs under vintermånaderna för att underlätta bilfärder. Island har även upplevt vulkanutbrott som har stoppat flygtrafik både på Island och i hela Europa, i 2010 och 2011. 

Trots Islands låga brottslighet har rapporterade fall av mindre brott ökat, så som fick-tjuveri och väskstölder. Detta beror delvis på Islands stora finansiella kris som skedde 2008-2011. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Island är en ytterst säker destination, med mycket få hälsorisker. Utöver rutinmässiga vaccinationer, såsom stelkramp, MPR och influensa, krävs inga andra vaccinationer.

Den vanligaste hälsorisken för resenärer är förmodligen kopplade till miljön, till exempel riskfylld terräng, extrema väderförhållanden och de många geotermiska områdena.

Kranvattnet är drickbart.

Vårdinrättningarna på Island håller hög kvalitet, däremot kan avstånden mellan dem vara stora. De flesta städer har ett grundläggande sjukhus, men allvarliga fall kan kräva förflyttning med ambulans eller lufttransport till Reykjavik eller Akureyri. De flesta medicinska tjänster, inklusive akutvård, kräver full betalning vid tiden för behandling.

Resenärer uppmanas att ha en heltäckande rese-och sjukförsäkring, som även omfattar kostnad för medicinsk evakuering. EU-medborgare bör skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) innan avresa, eftersom det berättigar dem till fri akutvård.

Pass

EU-medborgare kan resa till Island med sitt nationella ID-kort eller pass, detta gäller även för länder som är medlemar i Schengen. Övriga resenärer behöver ett giltigt pass vid inresa till Island. Passet ska vara giltigt i 3 månader efter den planerade vistelsen.

Visum

Island är medlem i Schengensamarbetet, svenskar behöver därför inte visum. Beroende på andra resenärers medborgarskap kan Schengenvisum krävas för inresa.

Medborgare från USA, Kanada och Australien kan vistas på Island upp till 3 månader i turist- och affärsändamål utan visum.

För mer information, besök TLCS på: http://www.tlcsvisas.com/tlcs/   

För information angående vilka nationaliteter som behöver ett Schengenvisum vid inresa till Island, besök Schengen Visit Info: http://www.schengenvisainfo.com/ 

Island
  • Huvudstad: Reykjavik (120 165)
  • Övriga större städer: Kópavogur (30 401) och Hafnarfjörður (26 031)
  • Religion: Kristendom
  • Tidszon: GMT

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Se alla våra försäkringar

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Tjeckien

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du kanske också gillar:

Island

Resa till Island – mer än vulkaner, askmoln och fotbolls-EM

Mången svensk blev Islänning i hjärtat när Island gjorde succé under fotbolls - EM i Frankrike. Därför är det kanske inte särskilt förvånande att mång...