Reseförsäkring Laos

Reseförsäkring Laos

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Laos är ett inbjudande land inte bara i sin vackra miljö, utan också i den vänliga befolkningen. Här kan man se magiska vattenfall som exempelvis Kuang Si Falls, bestiga eller vandra vid Mount Phousi eller ta del av vildmarksområden med elefanter och andra exotiska djur. I Laos huvudstad, Vientiane, bör du passa på att upptäcka de vackra tempel och historiska platser som staden bjuder på. Bland de mer populära hör Patuxai, den stora heliga stupan (Pha That Luang), Mekong Riverside Park och Vat that Khao.

Vill du uppleva något annorlunda? Då ska du bege dig till Xieng Khouangprovinsen och besöka Krukslätten. Det är ett område fyllt med enorma krukor och kärl. Härkomsten av dessa krukor är fortsatt ett mysterium, men det bjuder tveklöst in till en unik och häftig miljö väl värd ett besök. Önskar du fortsätta på temat med stora hantverk på en slätt så är ett annat populärt resmål Buddha Park, en park intill Mekongfloden. Parken kallas även Xieng Khuan, och innehåller stora historiska skulpturer kopplade till Buddha och Hinduismen.

Inför din resa till denna relativt orörda pärla så rekommenderar vi att du ser över skyddet i din reseförsäkring, och skaffar en som skyddar vid oförutsedda händelser under din vistelse i Laos.

Landsinformationen nedan är maskinöversätt av vår partner.*

Översikt

Huvudstad: Vientiane (196 731 invånare)
Andra städer: Luang Prabang och Pakse
Befolkning: 7 603 715
Religion: Buddhism och inhemska trosuppfattningar
Tidszon: UTC+07:00
Körsida: höger
Telefonnummer: +856
Elkontakt(ar): Schuko, Europlug, Typ E, Typ A, Typ B

Laos har en generellt måttlig hotmiljö. Brott relaterat till narkotikahandel och landminor är de viktigaste riskfaktorerna för resenärer i landet. Det finns ingen information som tyder på att terroristgrupper verkar i landet eller riktar sig mot den laotiska regeringen.

Mellan slutet av 2015 till början av 2016 inträffade emellertid få attacker i provinserna Luang Prabang och Xaisomboun, vilket orsakade flera skadade. Attackerna riktade sig också mot utländska medborgare, särskilt kinesiska kontraktsanställda. Det är inte känt om attackerna är kopplade till några inhemska eller utländska terroristorganisationer. Det tidigare upproriska hotet mot den Laotiska regeringen som uppstod av Hmong-rebeller verkar också ha minskat de senaste åren. Även om bekräftade rapporter om militär utplacering och utegångsförbud föreslår kvarvarande Hmong-upprorisk aktivitet i Xieng Khouang-provinsen. Den stora mängden oexploderad fängelse (UXO) som finns kvar från Indokinakriget orsakar mer än 300 skadade per år. UXO finns i vissa delar av Savannakhet, Xieng Khouang, Saravane, Khammouane, Sekong, Champassak, Houaphan, Attapeu, Luang Prabang och Vientiane. Dessutom finns många gruvfält kvar från kriget längs väg 7 (från väg 13 till Vietnamgränsen), väg 9 (Savannakhet till Vietnamgränsen) och väg 20 (Pakse till Saravane).

Försiktighet krävs i avlägsna områden längs Laos gräns till Myanmar. Banditer, narkotikahandelare och andra personer som bedriver olaglig verksamhet verkar i dessa gränsområden, liksom beväpnade upproristgrupper som motsätter sig Myanmars regering. Den organiserade kriminella verksamheten har ökat i takt med narkotikamissbruk, vilket också har lett till en ökning av våldsbrott i samband med narkotikahandeln.

Det är strängt förbjudet att religiöst förhandla eller distribuera religiöst material, och de som fångats med detta kan arresteras och deporteras. Bevis tyder på att underjordiska kyrkor utsätts för förföljelse av myndigheter regelbundet. Landet står inför försumbara hot från strejker och protester eftersom de är förbjudna enligt lag. Sällsynta handlingar med civil oro förekommer huvudsakligen som svar på regeringens åtgärder. Statliga säkerhetsstyrkor tros vara inblandade i försvinnandet av flera högprofilerade individer och rättighetsaktivister. Minst tre amerikanska medborgare förblir saknade i Laos och detaljer om deras vistelseort är fortfarande okänt.

Ökad turism har sett en spridning av typer av brott. Stölder och påsar har oftast rapporterats, med incidenter som ökar fram till semestrar som Lao nyår. Stöld av pass har också nämnts som ett särskilt problem. Det amerikanska utrikesdepartementet rekommenderar försiktighet i barer och andra platser där alkohol serveras, eftersom missbruk och våldtäkter har rapporterats. Polisen har befogenhet att stoppa resenärer var som helst när som helst. Bär alltid identifiering.

Körning efter mörker ökar risken för olyckor eftersom fordon ofta inte har ljus. Boskapen strider också mot vägarna och orsakar olyckor. Resor på Mekong-floden med snabbbåt är farliga, särskilt när vattennivån är låg. Forsränning, kajakpaddling, slangar och andra vattenbaserade aktiviteter är farliga och händelser av drunkning och allvarliga skador har rapporterats, särskilt i Vang Vieng. Myndigheterna får begränsa resor på landsbygden utanför populära turistmål. Begränsade områden kanske inte är markerade eller ens kända av lokala medborgare.

Pengar

Den nationella valutan är Kip (LAK) och den kan inte konverteras utanför Laos. Amerikanska dollar och thailändska baht är allmänt acceptabla för transaktioner. Besökare kan använda kreditkort för sina betalningar på restauranger och hotell men normalt tillkommer en hög provision. Dessutom finns det bara några bankomater och de fungerar inte alltid. Besökare bör vara medvetna om att de inte kan extrahera mer än $ 70 i Kip per dag men även det är tillräckligt. De bör också veta att det inte finns några bankomater i små städer eller avlägsna områden. Resecheckar kan bytas ut i Vientiane och andra stora städer. Western Union är en lösning för västerlänningar i Laos eftersom det ger dem pengaröverföringstjänster i Vientiane och andra borgmästarstäder.

Livskostnaderna är mycket låga. Ett rum i ett mellanklass eller ännu bättre hotell kostar cirka $ 50 och måltiderna kostar väldigt få dollar.

Banktiderna är 0830-1530 (måndag till fredag).

Kommunikationer

Den internationella landskoden för Laos är 856. Den utgående internationella koden är 00 följt av relevant landskod. Besökare kan ringa lokala och internationella samtal från det allmänna postkontoret eller telefonbås på gatorna med telefonkort.

Laos ligger plus sju timmar före Greenwich Mean Time.

Vissa stadskoder tillhandahålls för de större centra och de listas nedan:

Vientane 21
Luang Prabang 71
Pakse 31
Svannakhet 41
Thakhek 51

Siffror som börjar med “020” är för mobiltelefoner.

Elektricitet

I Laos är standardspänningen 230 V. Standardfrekvensen är 50 Hz. De eluttag som används är två-dubbla kontakter.

Fysisk

Laos är ett landstängt land som gränsar till Kina och Burma i norr, Vietnam i öster, Kambodja i söder och Thailand i väster. Det består av 16 provinser och huvudstaden Vientiane.

Laos är ett land med rik fauna och flora. Mekong-floden utgör den naturliga gränsen till Thailand och det finns många berg och täta skogar. Den högsta toppen kallas Phou Bia och ligger på 2.817 m. höjd över havet. Sällsynta djurarter har rapporterats i regionen medan den indokinesiska tigern och den asiatiska elefanten lever i skogarna i landet.

Pass

Pass och visum krävs för alla som vill besöka Laos. Pass bör vara giltiga i sex månader efter det avsedda avresedatumet från Laos. Besökare bör se till att de får en stämpel på passet när de anländer. Annars kan böter åläggas efter regelbundna kontroller av polisen på gatan. Besökare bör dessutom bära bevis på sin identitet hela tiden eftersom stränga böter också gäller.

Visum

Besökare kan få visum när de anländer till Laos. 30 dagar är den tillåtna vistelsetiden i landet. För att få visumet måste besökare ha två foton i passstorlek och betala $30-$42 (beroende på ursprungsland) vid inresan. Familjemedlemmar med samma efternamn och adress kan debiteras så mycket som en enda person. Punkterna kan vara en av landets tre internationella flygplatser eller andra gränsövergångar också. Namnen på de möjliga korsningarna är: Wattay International Airport, Luang Prabang International Airport, Pakse International Airport, Friendship Bridge vid den thailändska gränsen, Savannakhet/Mukdahan, Densavanh/Lao Bao, Boten/Mohan, Houai Sai/Chiang Khong, Nam Phao/ Cau Treo, Thakhek/Nakhon Phanom, Vangtau/Chongmek och Nam Kan/Ngo Anh.

Besökare kan förlänga varaktigheten för sina visum vid Immigrationsdepartementet i ytterligare 60 dagar och genom att betala $2 per dag. Om någon stannar längre än det är tillåtet måste han betala $10 för varje ytterligare dag när han anländer till flygplatsen för sin avresa. Fängelse kan inte uteslutas i detta fall.

Besökare som reser av affärsskäl bör ordna sina inresedokument före ankomst. När någon vill besöka Laos av yrkesskäl måste han till Laos utrikesminister lämna namnet på en individ eller ett företag som sponsor för att få tillstånd till landet. Detta är en lång process som varar mellan 1 och 3 månader. För ytterligare information om visum, besök https://cibtvisas.co.uk/visas .

Medborgare i Japan, Sydkorea och ASEAN behöver inget visum för att resa in i Laos.
En flygplatsskatt på 10 USD tillkommer vid avresan.

Dubbelt medborgarskap erkänns inte juridiskt av Laos regering och dubbla medborgare bör vara medvetna om deras visumkrav.

Vid ankomsten bör besökare deklarera alla antika föremål som de har i sin ägo. De får inte ta ut religiösa artefakter och andra antikviteter ur landet.

Besökare som reser från områden där gula febern är endemisk är skyldig att inneha intyg om vaccination mot gula febern.

Svårigheter för särskilda nationaliteter

Dubbelt medborgarskap erkänns inte juridiskt av Laos regering och dubbla medborgare bör vara medvetna om deras visumkrav.

Vårdinrättningar

Reseförsäkring rekommenderas starkt för personer som planerar att resa till Laos eftersom allvarliga hälsoincidenter kan kräva medicinsk evakuering till ett annat land. Under alla omständigheter, om en sådan nödsituation inträffar, rekommenderas transfer till Bangkok för bättre medicinsk behandling. Besökare som lider av bestående sjukdom bör se till att de får tillräckligt med medicin innan de reser eftersom det kanske inte finns populära mediciner i Laos.

Även i nödsituationer ber sjukhus om förskottsbetalning och detta bör vanligtvis ske i hård valuta.

Hälsoproblem

Resenärer rekommenderas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare (GP) för att få den senaste informationen om vilka vacciner som rekommenderas cirka 4-8 veckor före avresan till Laos. Se till att du är uppdaterad om rutinvacciner innan din resa. Följande vaccinationer rekommenderas: mässling-påssjuka-röda hund (MMR), stelkramp-difteri-kikhosta, polio och influensa. Resenärer kan också överväga vaccinationer för hepatit B och rabies, beroende på detaljerna för deras resa.

Dengue är endemisk i Laos och risk finns nationellt, året runt. Toppöverföring sker under maj till oktober.

Malariarisk finns i hela Laos, inklusive stadsområden, förutom staden Vientiane. Användning av malariamediciner (Lariam, Malarone eller doxycyklin) rekommenderas för alla områden. Denna profylax bör stödjas med användning av insektsmedel, myggnät och långärmade kläder runt skymningen.

Laos riskerar pågående överföring av Chikungunya och Zika-virus. Resenärer bör vidta noggranna åtgärder mot myggbett under dagtid. Gravida kvinnor och de som funderar på att bli gravida bör undvika att resa till landet.

Ett vaccinationsintyg mot gula febern krävs för resenärer som kommer från ett land med risk för överföring av gula febern.

Risk för japansk encefalit finns i hela Laos, överföring sker hela året.

Schistosomiasis risk finns på Khong Island i Mekongfloden som gränsar till Kambodja och i distrikten Pak Sé och Champassak längre norrut. Undvik att simma i sötvatten, såsom sjöar, floder, dammar och västländer, och ät råa livsmedel som inte har tvättats med renat vatten.

Resenärer bör vara medvetna om riskerna förknippade med resenärers besvär som diarré. Resenärer måste vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder när de dricker vatten eller äter mat inom landet och endast dricka vatten från förseglade flaskor som erhållits från en ansedd källa.

Det är lämpligt att ta med medicin mot diarré och orala rehydreringssalter för att förhindra uttorkning.

Tuberkulos är endemisk och ett stort hälsoproblem i Laos.

Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.


Laos
Landets nödnummer
Polis:
191
Brandkår:
190
Ambulans:
195

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
 • Afghanistan
 • Albanien
 • Algeriet
 • Amerikanska Jungfruöarna
 • Amerikanska Samoa
 • Andorra
 • Angola
 • Anguilla
 • Antarktis
 • Antigua och Barbuda
 • Argentina
 • Armenien
 • Aruba
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Bahamas
 • Bahrain
 • Bangladesh
 • Barbados
 • Belarus
 • Belgien
 • Belize
 • Benin
 • Bermuda
 • Bhutan
 • Bolivia
 • Bonaire
 • Bosnien-Hercegovina
 • Botswana
 • Bouvetön
 • Brasilien
 • Brittiska Jungfruöarna
 • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
 • Brunei
 • Bulgarien
 • Burkina Faso
 • Burma (Myanmar)
 • Burundi
 • Caymanöarna
 • Centralafrikanska republiken
 • Chile
 • Colombia
 • Cooköarna
 • Costa Rica
 • Curaçao
 • Cypern
 • Danmark
 • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
 • Djibouti
 • Dominica
 • Dominikanska Republiken
 • Ecuador
 • Egypten
 • Ekvatorialguinea
 • El Salvador
 • Elfenbenskusten
 • Eritrea
 • Estland
 • Etiopien
 • Falklandsöarna
 • Fiji
 • Filippinerna
 • Finland
 • Frankrike
 • Franska Guyana
 • Franska Polynesien
 • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
 • Färöarna
 • Förenade Arabemiraten
 • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
 • Gabon
 • Gambia
 • Georgien
 • Ghana
 • Gibraltar
 • Grekland
 • Grenada
 • Grönland
 • Guadeloupe
 • Guam
 • Guatemala
 • Guinea
 • Guinea-Bissau
 • Guyana
 • Haiti
 • Heardön och McDonaldöarna
 • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
 • Honduras
 • Hongkong
 • Indien
 • Indonesien
 • Irak
 • Iran
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Italien
 • Jamaica
 • Japan
 • Jordanien
 • Julön
 • Kambodja
 • Kamerun
 • Kanada
 • Kap Verde
 • Kazakstan
 • Kenya
 • Kina
 • Kirgizistan
 • Kiribati
 • Kokosöarna
 • Komorerna
 • Kosovo
 • Kroatien
 • Kuba
 • Kuwait
 • Laos
 • Lesotho
 • Lettland
 • Libanon
 • Liberia
 • Libyen
 • Lichtenstein
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Macao
 • Madagaskar
 • Malawi
 • Malaysia
 • Maldiverna
 • Mali
 • Malta
 • Marocko
 • Marshallöarna
 • Martinique
 • Mauretanien
 • Mauritius
 • Mayotte
 • Mexiko
 • Mikronesiska federationen
 • Moçambique
 • Moldavien
 • Monaco
 • Mongoliet
 • Montenegro
 • Montserrat
 • Namibia
 • Nauru
 • Nederländerna
 • Nepal
 • Nicaragua
 • Niger
 • Nigeria
 • Niue
 • Nordkorea
 • Nordmakedonien
 • Nordmarianerna
 • Norfolkön
 • Norge
 • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
 • Nya Zeeland
 • Oman
 • Pakistan
 • Palau
 • Panama
 • Papua Nya Guinea
 • Paraguay
 • Peru
 • Pitcairn
 • Polen
 • Portugal
 • Puerto Rico
 • Qatar
 • Republiken Kongo
 • Réunion
 • Rumänien
 • Russia (East of Ural)
 • Rwanda
 • Ryssland
 • Saint Barthelemy
 • Salomonöarna
 • Samoa
 • San Marino
 • São Tomé och Príncipe
 • Sate of Palestine
 • Saudiarabien
 • Schweiz
 • Senegal
 • Serbien
 • Seychellerna
 • Sierra Leone
 • Singapore
 • Sint Maarten
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Somalia
 • Spanien
 • Sri Lanka
 • St Helena
 • St Kitts och Nevis
 • St Lucia
 • St Pierre och Miquelon
 • St Vincent och Grenadinerna
 • Storbritannien
 • Sudan
 • Surinam
 • Svalbard och Jan Mayen
 • Sverige
 • Swaziland
 • Sydafrika
 • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
 • Sydkorea
 • Sydsudan
 • Syrien
 • Tadzjikistan
 • Taiwan
 • Tanzania
 • Tchad
 • Thailand
 • Tjeckien
 • Togo
 • Tokelauöarna
 • Tonga
 • Trinidad och Tobago
 • Tunisien
 • Turkiet
 • Turkmenistan
 • Turks- och Caicosöarna
 • Tuvalu
 • Tyskland
 • Uganda
 • Ukraina
 • Ungern
 • Uruguay
 • USA
 • Uzbekistan
 • Vanuatu
 • Vatikanen
 • Venezuela
 • Vietnam
 • Västra Sahara
 • Wallis och Futunaöarna
 • Yemen
 • Zambia
 • Zimbabwe
 • Åland Islands
 • Österrike
 • Östtimor
 • Asien
 • Afrika
 • Europa
 • Sydamerika
 • Nordamerika inkl. USA
 • Nordamerika exkl. USA
 • Oceanien
 • England
 • Skottland
 • Wales
Dölj val Dölj
 • {{originalfilename}} x

Närmaste servicekontor

Euro-Center Bangkok

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.