Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >
Moldavien
Vi följer händelseutvecklingen i samband med händelserna i Ukraina sedan 24 februari och hänvisar till Utrikesdepartementets Reseinformation vad gäller reserekommendationer. Våra försäkringar gäller inte vid resor till område där Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i, med undantag från avrådan gällande Covid-19.
Översikt
Trots att Moldavien är bland de länder i Europa med sämst utvecklad ekonomi så är det generellt sett ett säkert resmål. Det var tidigare en del av Rumänien men införlivades i Sovjetunionen efter andra världskriget, och fick sin självständighet 1991. Sedan dess har landet pendlat mellan EU och Ryssland, inklusive en period av ansenlig osäkerhet mellan 2009 och 2012 när man i flera val misslyckades med att tillsätta en president. Under senare år har dock befolkningen röstat för gradvisa steg mot EU-medlemskap, trots Ryssland och deras moldaviska allierades opponering. Moskvas förtäckta inblandning i Ukrainakonflikten, som började 2014, har väckt viss oro att Moldavien kan möta liknande instabilitet inom den närstående framtiden, inte minst då tusentals ryska fredsbevarande styrkor fortsätter att vara utstationerade i utbrytarterritoriet Transnistrien, ett ökänt fäste för smugglare och brottssyndikat.
Hälsa, sjukdomar och vaccination
Resenärer rekommenderas att konsultera en resehälsospecialist eller allmänläkare för att få den senaste informationen angående vilka vaccinationer som rekommenderas cirka 4-8 veckor innan avresa. Se till att rutinvaccinationer är uppdaterade innan din resa. Följande vaccinationer rekommenderas: mässling-påssjuka-röda hund (MPR), stelkramp-difteri-kikhosta, polio och influensa.
Även om rabies kan finnas i hundar och fladdermöss så är risken liten för de flesta resenärer. Vaccin rekommenderas enbart för resenärer som ska vistas mycket utomhus i avlägsna områden, som kommer arbeta nära djur, eller flytta till avlägsna områden.
Moldavien har en koncentrerad HIV-epidemi bland särskilt utsatta grupper inklusive de som injicerar droger, män som har sex med män och sexarbetare. Uppskattningsvis 15.000 lever med HIV/Aids.
Resenärer bör vara medvetna om riskerna med vanliga turistsjukdomar, som diarré. Det är rekommenderat att ta med medicin mot diarré och vätskeersättning. Resenärer bör välja buteljerat vatten istället för kranvatten. Försiktighet skall också iakttas när det kommer till is, som ofta består av kranvatten.
Moldavien har en acceptabel mängd sjukhus och läkare, även om standarden generellt är lägre än i Västeuropa. Många läkare och andra specialister talar endast rumänska eller ryska, att hitta någon som talar engelska kan vara svårt.
Många läkare kommer begära direktbetalning för behandling i Moldavien, oavsett din försäkring. Allvarliga skador kan nödvändiggöra evakuering från landet, och det är därför rekommenderat att införskaffa en omfattande rese- och sjukförsäkring innan avresa.
Moldaviska apotek är generellt inte särskilt välförsörjda, och det har rapporterats om försäljning av förfalskad medicin. Om du använder specifika läkemedel är det rekommenderat att du tar med dig tillräckliga mängder för att täcka vistelsen. Det är då även rekommenderat att ta med sig ett undertecknat brev från en läkare som beskriver tillståndet och den förskrivna behandlingen, inklusive de generiska namnen på läkemedlen.
Pass
Det är nödvändigt att resa på ett pass som är giltigt i minst sex månader från och med inresedatumet i Moldavien.
Eftersom poliskontroller är vanliga är det rekommenderat att du alltid bär med dig en fotokopia av ditt pass.
Visum
Moldavien har avtal för visumundantag med över 100 länder. Medborgare från EU-länder, USA, Kanada, Australien, Japan, Ryssland, Brasilien bland andra kan besöka Moldavien i upp till 90 dagar. Särskilda krav föreligger för längre vistelser och kan variera beroende på nationalitet.
Det kommer sannolikt uppstå svårigheter om du reser in i Moldavien från Ukraine via Transnistrien. Det är osannolikt att övergången blir officiellt registrerad vilket innebär att myndigheterna är osäkra på hur länge resenären varit i landet. Det är rekommenderat att resa in i Moldavien från en av de officiellt erkända gränspunkterna längs Ukrainska gränsen.
För ytterligare information besök CIBT at https://cibtvisas.co.uk/visas
- Huvudstad: Chișinău (pop. 670000)
- Religion: Christianity
- Tidszon: UTC+02
Landets nödnummer
- Polis: 112
- Brandkår: 112
- Ambulans: 112
- {{originalfilename}} x
Närmaste servicekontor
Euro-Center Moscow
Kan jag boka försäkring till landet?
Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i, med undantag för avrådan gällande Covid-19. Vänligen se listan UD avråder för mer information, samt mer information om Covid-19 och våra försäkringar här >
Du glömmer väl inte reseförsäkringen?
Sök pris och boka