Reseförsäkring Nederländerna

Reseförsäkring Nederländerna

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Landsinformationen nedan är maskinöversätt av vår partner.*

Översikt

Huvudstad: Amsterdam (1,174 miljoner invånare)
Befolkning: 17 618 299 (uppskattning 2024)
Andra stadsområden: Rotterdam (1,018 miljoner invånare)
Religioner: romersk-katolska 23,6 %, protestanter 14,9 %, muslimer 5,1 %, övriga 5,6 % (inkluderar hinduiska, buddhister, judar), inga 50,7 %
Språk: Holländska är det officiella språket men mellan 90-93 procent av den totala befolkningen kan prata engelska.
Tidszon: UTC+1; sommartid: +1 timme, börjar sista söndagen i mars, slutar sista söndagen i oktober; notera: tidsbeskrivningar gäller endast det kontinentala Nederländerna, för de ingående länderna i Karibien är tidsskillnaden UTC -4
Körsida: Höger
Telefonnummer: +31
Elkontakt(ar): Typ C och Typ F

Pengar

Den lokala valutan i Nederländerna är euro (EUR). Den 24 september 2024 är 100 EUR lika med 111,19 USD.

Valutaväxling kan göras på flygplatser, banker och växlingskontor.

Resenärer bör vara beredda att använda kredit- eller betalkort för att göra betalningar. Nederländerna ligger i framkant av digitala och kontantlösa betalningar i Europa. Det är helt lagligt för restauranger och barer, särskilt i stadskärnor, att fungera utan att ta emot kontanter. Kreditkort är allmänt accepterade. Uttagsautomater finns på de flesta ställen.

I Nederländerna är dricks inte vanligt eftersom serviceavgifter ( servicekosten ) har inkluderats i notan sedan 1970-talet och återspeglas i menypriserna. Ett litet dricks på runt 5-10% uppskattas dock om du får utmärkt service eller särskilt njöt av din måltid.

Det är också onödigt att ge taxichaufförer dricks. Du kan runda upp priset eller dricka en euro eller två om du vill, men det förväntas inte på grund av de redan höga kostnaderna för taxi som orsakas av höga bränslepriser och skatter.

Elektricitet

Strömförsörjningen i Nederländerna är pålitlig. Elektriciteten går på 230V vid 50Hz med kontakttyp(er) C och F.

Pass

De flesta resenärer kommer att behöva ett pass för att komma in i Nederländerna. Passet ska vara giltigt i minst tre månader efter avresedatumet, ha utfärdats inom de senaste tio åren och ha två tomma sidor.

Medborgare i Europeiska unionen (EU) kan komma in i Schengenområdet med ett giltigt ID.

Visum

Visumfritt inträde är tillgängligt för vissa resenärer som kvalificerar sig baserat på nationalitet och resemål. Alla andra resenärer kommer att behöva skaffa visum från närmaste ambassad eller konsulat eller ansöka online (e-visum) före resan.

Kraven på inresevisum varierar beroende på nationalitet, syftet med resan och andra faktorer. Enskilda resenärer ansvarar för att se till att de uppfyller alla visumkrav, vilket bör bekräftas med myndigheterna på sin destination innan resan.

Visumfri resa

Visumfria resor inom Schengenområdet : Medborgare i vilket land som helst som ingår i Schengenavtalet kan fritt resa in och vistas i vilket Schengenland som helst utan visum. Vissa utländska medborgare från icke-Schengenländer tillåts också inresa utan visum, inklusive medborgare i Storbritannien (Storbritannien), USA (USA) och Kanada bland andra.

Rumäniens och Bulgariens partiella anslutning till Schengen från den 31 mars inkluderar inte avskaffandet av personkontroller vid Republiken Bulgariens och Rumäniens inre landgränser. Tills vidare kommer gränskontroller att fortsätta att gälla vid landgränserna för resor mellan antingen Bulgarien eller Rumänien och angränsande länder i Schengenområdet.

Visum

Schengenvisum för korta vistelser (typ C) : Utländska medborgare som kommer från utvalda länder behöver ett Schengenvisum för att tillåtas inresa till vilket land som helst i Schengenområdet.

Resenärer får vistas i vilket som helst av länderna i Schengenområdet på ett visum för enkel, dubbel eller flera inresor, i upp till 90 dagar (tre månader) under varje 180-dagarsperiod, oavsett syftet med vistelsen.

Visum utfärdade för Schengenländer gäller för hela Schengenområdet. Med ett Schengenvisum kan en tredjelandsmedborgare resa in i ett Schengenland och sedan resa fritt genom hela Schengenområdet, eftersom gränskontroller av personer som reser över Schengenländernas nationella gränser har tagits bort.

Ansöknings- och handläggningstider kan variera beroende på den enskilda sökanden och ambassaden.

Från och med den 31 mars 2024 kommer Rumänien och Bulgarien att utfärda Schengenvisum för vistelser på medlemsstaternas territorium som inte överstiger 90 dagar under någon period av 180 dagar eller för transit genom internationella transitområden på flygplatser i Schengenmedlemsstaterna.

Lokala resor

Översikt

Landet har ett omfattande och högeffektivt kollektivtrafiknät. Spårvagnar, bussar och tåg är säkra och pålitliga; fordonsresor rekommenderas av kostnadsskäl på grund av landets ringa storlek. Flyg- och färjeresor är också allmänt tillgängliga och säkra.

Resesäkerhet

Flygresor

Amsterdam Airport Schiphol (AMS/EHAM) är den viktigaste internationella flygplatsen i Nederländerna. Det ligger cirka nio kilometer (5,6 miles) sydväst om Amsterdam . Det är den tredje mest trafikerade flygplatsen i världen av passagerartrafik. Det nationella flygbolaget, KLM Royal Dutch Airlines, har ett bra säkerhetsresultat.

Schiphol Airport Railway Station är lättillgänglig och bara några minuters promenad från ankomsthallen. Det är möjligt att nå Amsterdams centrum med tåg inom 14-17 minuter. Tåg i andra riktningar inom Nederländerna eller utomlands till Frankrike, Tyskland eller Storbritannien (UK) avgår också från flygplatsen.

Bussarna 397 och 341 avgår utanför ankomsthallen mot Amsterdam . Dessa bussar har dock ingen direkt anslutning till Amsterdams centralstation . Resenärer kan byta till det lokala spårvagns- eller tunnelbanenätet vid Zuid eller Amstelveenseweg .

När du väljer att använda taxi, rekommenderas resenärer att använda den officiella taxistationen och inte använda oönskade tjänster. Att använda taxihållplatsen säkerställer att du får en förare som är licensierad och att resan mäts.

Andra internationella flygplatser i Nederländerna inkluderar Eindhoven (EIN/EHEH) , Rotterdam-The Hague (RTM/EHRD) , Groningen Eelde (GRQ/EHGG) och Maastricht Aachen (MST/EHBK) . Dessa flygplatser har vanligtvis intereuropeiska flygningar under sommarsäsongen. De flesta av dessa flygplatser har pendelbussar eller taxitjänster tillgängliga till sina respektive stadskärnor.

Luftrum

Flygningar går huvudsakligen till och från europeiska destinationer.

Efter EU-kommissionens tillkännagivande att hela EU:s luftrum kommer att vara stängt för ryskägda, ryskregistrerade och ryskkontrollerade flygplan, inklusive privatplan och för överflygningar, förblir alla flygningar till och från Ryssland förbjudna tills vidare, i i linje med EU:s sanktioner mot Ryssland på grund av dess invasion av Ukraina.

Gränser och ingång

Inresa till Nederländerna är inte föremål för restriktioner.

Lokala medier rapporterade att holländska myndigheter planerar att förbjuda kryssningsfartyg att lägga till i Amsterdams centrum, mitt i ett försök att minska tillströmningen av turister som besöker staden, samt att minska föroreningarna. Ytterligare information fanns inte omedelbart tillgänglig.

Vägresor

Trafiken i Nederländerna rör sig till höger. Vägarna i Nederländerna är av hög kvalitet och vägnätet är relativt tätt och intensivt utnyttjat. Väg- och körförhållandena är dock generellt sett säkra. Hastighetsgränserna i Nederländerna är 50 km/h (31 mph) i stadsområden, 80 km/h (49 mph) på landsbygden och 100 km/h (62 mph) mellan 6:00 och 19:00 lokal tid och 120 km/h (74 mph) under någon annan tid på motorvägar (autowegen). Trafikpolisen upprätthåller hastighetslagar med hjälp av omärkta bilar och radardetekteringsanordningar. Om du ertappas för fortkörning kan polisen beslagta ditt fordon utöver höga böter. Det är olagligt i Nederländerna att använda instrumentpanelmonterade radarpistoldetektorer. Om du bär en när du passerar gränsen, placera den alltid utom synhåll i handskfacket. De som fångas med hjälp av detektorer får betydande böter. Att prata i mobiltelefon när du kör är olagligt, såvida det inte sker med handsfree. Säkerhetsbälte är obligatoriskt fram och bak i fordonet och böter utdöms för den som ertappas för att köra utan säkerhetsbälte. Halvljus ska alltid vara på under körning.

Det finns ett stort antal cykelvägar och cyklister i Nederländerna. Cykelvägar känns vanligtvis igen på sin rödfärgade asfalt med en cyklistikon på. Cyklister följer vanligtvis trafiklagarna, men resenärer bör vara försiktiga när de kör nära cyklister i städer.

Järnvägsresor

Nederländerna har ett omfattande och effektivt järnvägssystem, som kan användas för resor mellan de flesta städer och till destinationer i grannländerna. Biljetter finns tillgängliga på stationer, i närbutiker eller online via Nederlandse Spoorwegen (NS) webbplats eller app. Var uppmärksam på ficktjuvar på större stationer, som Amsterdam , Rotterdam eller Utrecht .

Kollektivtrafik

Kollektivtrafiken i Nederländerna är välutvecklad, effektiv och används i stor utsträckning av både invånare och besökare.

Färjor och båtar: Båtar finns tillgängliga för att nå de norra Vadeöarna , som Terschelling och Texel . Båtar till Texel avgår från Den Helder och båtar till Vlieland och Terschelling avgår från Harlingen . Under hektiska perioder som sommarmånaderna fylls platserna snabbt upp och biljettpriserna stiger, så det är bättre att boka din båt i god tid i förväg.

Färjor finns tillgängliga för kortare sträckor i städer, som Amsterdam för att korsa floden IJ , och från Rotterdam till Dordrecht . Observera att medan IJ- färjorna i Amsterdam är gratis, tar Rotterdamfärjorna vanligtvis en liten avgift.

Bussar: Bussar finns inom de flesta städer och mellan städer och mindre orter. Du kan köpa elektroniska biljetter online eller välja att köpa ett resekort (OV-chipkaart), som kan laddas med pengar på en station eller stormarknad.

Taxibilar: Taxibilar och appar för åkande är tillgängliga i Nederländerna. De flesta taxibilar i Nederländerna är mätta, licensierade och säkra att använda.

Spårvagnar: Spårvagnar och/eller tunnelbana finns tillgängliga i de flesta större städer, som Amsterdam , Utrecht , Haag och Rotterdam . Dessa system är lättillgängliga, billiga, säkra och relativt lätta att navigera. Biljettinformation finns antingen på stationen eller i själva spårvagnarna. Resenärer bör vara uppmärksamma på ficktjuvar ombord och på stationer.

Biluthyrning: Internationella biluthyrningsföretag är verksamma i Nederländerna. Dessa är tillgängliga på flygplatsen eller inom städer. Det rekommenderas att boka en bil i god tid, särskilt under mer hektiska perioder som sommarmånaderna.

Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.


Nederländerna
Landets nödnummer
Polis:
112
Brandkår:
112
Ambulans:
112

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
  • Afghanistan
  • Albanien
  • Algeriet
  • Amerikanska Jungfruöarna
  • Amerikanska Samoa
  • Andorra
  • Angola
  • Anguilla
  • Antarktis
  • Antigua och Barbuda
  • Argentina
  • Armenien
  • Aruba
  • Australien
  • Azerbajdzjan
  • Bahamas
  • Bahrain
  • Bangladesh
  • Barbados
  • Belarus
  • Belgien
  • Belize
  • Benin
  • Bermuda
  • Bhutan
  • Bolivia
  • Bonaire
  • Bosnien-Hercegovina
  • Botswana
  • Bouvetön
  • Brasilien
  • Brittiska Jungfruöarna
  • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
  • Brunei
  • Bulgarien
  • Burkina Faso
  • Burma (Myanmar)
  • Burundi
  • Caymanöarna
  • Centralafrikanska republiken
  • Chile
  • Colombia
  • Cooköarna
  • Costa Rica
  • Curaçao
  • Cypern
  • Danmark
  • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
  • Djibouti
  • Dominica
  • Dominikanska Republiken
  • Ecuador
  • Egypten
  • Ekvatorialguinea
  • El Salvador
  • Elfenbenskusten
  • Eritrea
  • Estland
  • Etiopien
  • Falklandsöarna
  • Fiji
  • Filippinerna
  • Finland
  • Frankrike
  • Franska Guyana
  • Franska Polynesien
  • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
  • Färöarna
  • Förenade Arabemiraten
  • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
  • Gabon
  • Gambia
  • Georgien
  • Ghana
  • Gibraltar
  • Grekland
  • Grenada
  • Grönland
  • Guadeloupe
  • Guam
  • Guatemala
  • Guinea
  • Guinea-Bissau
  • Guyana
  • Haiti
  • Heardön och McDonaldöarna
  • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
  • Honduras
  • Hongkong
  • Indien
  • Indonesien
  • Irak
  • Iran
  • Irland
  • Island
  • Israel
  • Italien
  • Jamaica
  • Japan
  • Jordanien
  • Julön
  • Kambodja
  • Kamerun
  • Kanada
  • Kap Verde
  • Kazakstan
  • Kenya
  • Kina
  • Kirgizistan
  • Kiribati
  • Kokosöarna
  • Komorerna
  • Kosovo
  • Kroatien
  • Kuba
  • Kuwait
  • Laos
  • Lesotho
  • Lettland
  • Libanon
  • Liberia
  • Libyen
  • Lichtenstein
  • Litauen
  • Luxemburg
  • Macao
  • Madagaskar
  • Malawi
  • Malaysia
  • Maldiverna
  • Mali
  • Malta
  • Marocko
  • Marshallöarna
  • Martinique
  • Mauretanien
  • Mauritius
  • Mayotte
  • Mexiko
  • Mikronesiska federationen
  • Moçambique
  • Moldavien
  • Monaco
  • Mongoliet
  • Montenegro
  • Montserrat
  • Namibia
  • Nauru
  • Nederländerna
  • Nepal
  • Nicaragua
  • Niger
  • Nigeria
  • Niue
  • Nordkorea
  • Nordmakedonien
  • Nordmarianerna
  • Norfolkön
  • Norge
  • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
  • Nya Zeeland
  • Oman
  • Pakistan
  • Palau
  • Panama
  • Papua Nya Guinea
  • Paraguay
  • Peru
  • Pitcairn
  • Polen
  • Portugal
  • Puerto Rico
  • Qatar
  • Republiken Kongo
  • Réunion
  • Rumänien
  • Russia (East of Ural)
  • Rwanda
  • Ryssland
  • Saint Barthelemy
  • Salomonöarna
  • Samoa
  • San Marino
  • São Tomé och Príncipe
  • Sate of Palestine
  • Saudiarabien
  • Schweiz
  • Senegal
  • Serbien
  • Seychellerna
  • Sierra Leone
  • Singapore
  • Sint Maarten
  • Slovakien
  • Slovenien
  • Somalia
  • Spanien
  • Sri Lanka
  • St Helena
  • St Kitts och Nevis
  • St Lucia
  • St Pierre och Miquelon
  • St Vincent och Grenadinerna
  • Storbritannien
  • Sudan
  • Surinam
  • Svalbard och Jan Mayen
  • Sverige
  • Swaziland
  • Sydafrika
  • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
  • Sydkorea
  • Sydsudan
  • Syrien
  • Tadzjikistan
  • Taiwan
  • Tanzania
  • Tchad
  • Thailand
  • Tjeckien
  • Togo
  • Tokelauöarna
  • Tonga
  • Trinidad och Tobago
  • Tunisien
  • Turkiet
  • Turkmenistan
  • Turks- och Caicosöarna
  • Tuvalu
  • Tyskland
  • Uganda
  • Ukraina
  • Ungern
  • Uruguay
  • USA
  • Uzbekistan
  • Vanuatu
  • Vatikanen
  • Venezuela
  • Vietnam
  • Västra Sahara
  • Wallis och Futunaöarna
  • Yemen
  • Zambia
  • Zimbabwe
  • Åland Islands
  • Österrike
  • Östtimor
  • Asien
  • Afrika
  • Europa
  • Sydamerika
  • Nordamerika inkl. USA
  • Nordamerika exkl. USA
  • Oceanien
  • England
  • Skottland
  • Wales
Dölj val Dölj
  • {{originalfilename}} x

Närmaste servicekontor

Euro-Center Tjeckien

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.