Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Nederländerna

Reseförsäkring Nederländerna

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Nederländerna är ett stabilt och välutvecklat land, med ett idealiskt västeuropeiskt läge för att undvika risker så som väpnade konflikter och inbördeskrig. Nederländernas fortsatta roll i FN- och NATO-aktioner samt den europeiska utvecklingen placerar landet i den nedre delen av riskspektrumet, där endast grundläggande nivåer av säkerhetsarbete krävs för att motverka de flesta hotbilder.

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer rekommenderas att se över att rutinmässiga vaccinationer såsom influensa, vattkoppor, polio, mässling/påssjuka/röda hund (MPR) och stelkramp-difteri är uppdaterade.

Det går bra att dricka kranvatten i Nederländerna.

Det är bra att vara medveten om att fästingburen encefalit (TBE) förekommer i skogsregionerna under de varmare månaderna.

I mars 2003 rapporterades det om fågelinfluensa vid nederländska fjäderfäanläggningar. Även om risken för att drabbas uppfattas som låg uppmanas resenärer att undvika områden där fjäderfä bearbetas.

Under februari och mars har ett utbrott av coronavirus(Covid-19) spridit sig från Kina till många länder, inklusive Nederländerna, och fortsatt spridning är sannolik på kort sikt. Strikta bevakningsåtgärder är att förväntas vid gränsövergångar och publika evenemang kan komma att ställas in med kort varsel.

Sjukvården i Nederländerna håller den höga standard som förväntas av ett västerländskt land. Det europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) ger dig rätt att nyttja den statliga sjukvården Nederländerna.

Pass

Svenska medborgare liksom övriga EU-medborgare behöver endast giltigt nationellt ID-kort för inresa i Nederländerna. Samtliga icke-europeiska medborgare behöver pass som är giltigt i minst tre månader efter beräknat utresedatum. 

Visum

Svenska medborgare liksom övriga EU-medborgare behöver endast giltigt nationellt ID-kort eller pass för inresa i Nederländerna. För medborgare i länder som är anslutna till Schengenavtalet krävs inget visum för vistelser på upp till 90 dagar. De flesta icke-europeiska resenärer behöver ha intyg på vidareresa eller returbiljett, men medborgare från Australien, Kanada, Israel, Japan, USA och Nya Zeeland är undantagna sådana krav.

För ytterligare information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/

För information angående vilka nationaliteter som behöver Schengenvisum vid inresa till Nederländerna, besök European Commission Visa Policy website.

Nederländerna
  • Huvudstad: Amsterdam (747.290)
  • Övriga större städer: Rotterdam (584.046) (2007), Haag (475.904) (2008) och Eindhoven (440,000)
  • Religion: Katolicism
  • Tidszon: Centraleuropeisk tid (GMT + 1)

Landets nödnummer

  • Polis: 112
  • Brandkår: 112
  • Ambulans: 112

Generell riskbedömning

Negligible

Landet är säkert att resa till. Generellt sett ingen eller mycket liten risk.

Närmaste servicekontor

Euro-Center Tjeckien

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language