Söker du efter information om coronaviruset? Vänligen se vår sida om coronaviruset >

Ryssland

Reseförsäkring Ryssland

Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.

Köp försäkring här

Översikt

Sedan Rysslands annektering av Ukrainska Krim i mars 2014 har det funnits en ökad rädsla för en tillbakagång till en kalla kriget-liknande fientlighet mellan Ryssland och USA och EU. Rysslands förtäckta militära roll i konflikten i östra Ukraina har lett till införandet av sanktioner mot Rysslands energi-, finans- och försvarssektorer. Putins dominanta ledarskap är byggt på en ostabil grund, som bevisat i det omstridda valet 2011 vilket ledde till misslyckade protester av medelklassen som motsatte sig korruption och maktfullkomlighet. Oppositionen har blivit förtryckt och dess ledare anhållna och trakasserade, allt medan regeringen använt medryckande nationalism och traditionell ortodox kristendom för att distrahera befolkningen från det kleptokratiska politiska systemet och en stagnerande ekonomi.

Den allmänna brottsnivån är liknande den i andra städer runt om i världen men internetbrottslighet är speciellt utbredd med ett ständigt närvarande hot av sabotageprogram (malware), spam epost, sofistikerat nätfiske (phishing) och social manipulation. Det finns en ökad risk för terrorism i norra Kaukasus.

Rysslands fortsatta försök att reducera korruption och maktmissbruk inom dess politiska system och näringsliv har hittils varit ineffektiva. Korruption, mutor och bedrägeri kommer troligtvis att fortsätta ske. Neopotistiska metoder är en strukturell komponent i det ledande systemet, vilket innebär en styrd demokrati byggd på Kreml distribution av beskydd som betalats genom omfattande olje- och gasrikedom. Äganderätten i Ryssland är väldigt osäker på grund av avsaknaden av rättsäkerhet, vilket skapar stora problem för inträde på marknaden och utgör stora hot för internationella investerare. 

Hälsa, sjukdomar och vaccination

Resenärer bör konsultera en läkare eller vårdcentral cirka 4-6 veckor innan avresa till Ryssland för att få den senaste informationen om rekommenderade vaccinationer.

Det är starkt rekommenderat för turister att skaffa en reseförsäkring eller sjukförsäkring. Alla utländska medborgare som bor och arbetar i Ryssland måste ha en privat sjukförsäkring då detta är ett krav för att få ett visum.

De största hälsoriskerna i Ryssland är polio, dysenteri, hepatit A, difteri, fästingburen tyfus, encefalit och borrelia (i skogsområden), tuberkulos, leishmaniasis, meningit och rabies. Det är ovanligt att inflyttade smittas av dessa sjukdomar och de flesta råkar inte ut för några större hälsoproblem som en konsekvens av att bo i Ryssland, men det är viktigt att ha de rekommenderade vaccinationerna och följa medicinska råd innan avresa.

Matförgiftning och andra krämpor på grund av dåligt tillagad mat och drycker kan påverka utländska besökare i Moskva och St. Petersburg, liksom i de andra stora städerna. Besökare bör undvika att köpa mat från stånd och gatuförsäljare och bör även se till att all mat är genomkokt. Att äta och handla på inrättningar med högre prisklass kommer minska risken för att utsättas för illamående och orolig mage.

Även om förekomsten av HIV/AIDS anses låg i Ryssland så är andra könssjukdomar närvarande och innebär en hälsorisk för utländska resenärer. Nödvändiga försiktighetsåtgärder är rekommenderat för att minska risken att bli utsatt.

Det har rapporterats om fall av rabies i Moskvaregionen vilket erfordrar rabiesvaccin för både korta och längre vistelser. Kontakt med okända eller vilda djur men även husdjur, speciellt hundar, bör alltid undvikas.

Vårdinrättningar, både statliga och privata, är av god standard i de flesta stora städer men kan vara under västerländsk standard. Anläggningar i rurala områden kommer vara av signifikant lägre standard än de i stora städerna. Kontantbetalning kommer krävas för behandling när du läggs in. Vissa läkemedel som är lättillgängliga i västerländska länder kan komma att inte finnas tillgängliga i Ryssland. Specialistvård är troligen inte särskilt vanligt. Tillgång till personliga mediciner bör säkerhetsställas innan avresa. Försiktighet bör också iakttas när det gäller att ta emot blodtransfusioner i Ryssland då proceduren för att testa blodet inte är lika rigorös som i Västeuropa.

För att tillkalla ambulans i Ryssland, ring ”03”. Var beredd på att uppge din adress på ryska. I stora städer dröjer det ofta längre för ambulansen att anlända på grund av trafikstockningar, du kan behöva vänta mer än en timme för att få hjälp, men de är välutrustade och personalen är professionell. Vissa av dem kanske pratar och förstår engelska i de större städerna. Ambulansläkare tar beslut angående behandling, transport och på vilket sjukhus patienten ska behandlas.

Det finns en mängd vårdinrättningar i Moskva och St. Petersburg som är tillgängliga för utländska resenärer.

 

Pass

Pass ska vara giltiga i minst sex månader efter planerat avresedatum; annars kan du förvägras inträde i landet. 

Visum

De flesta nationaliteter behöver visum för att resa in i Ryssland. Det krävs även ett utresevisum. De flesta visum inkluderar ett utresevisum som specificerar datumet för avresa. Att lämna Ryssland efter att ditt visum går ut kan leda till stora förseningar, böter och möjligen deportering. Notera att ett turistvisum inte kan förlängas. Vissa inresevisum inkluderar inte ett utresevisum. I det fallet måste din sponsor skaffa ett utresevisum till dig innan du kan lämna landet.

Innan du reser till Ryssland bör du se till att informationen som ges vid visumansökan är korrekt. Att lägga fram falska dokument eller information till immigrationstjänstemän kan resultera i förseningar och kvarhållande, och möjligen att bli nekad inresa. Vissa nationaliteter, inklusive Storbritannien, behöver ge de diplomatiska beskickningarna och visumansökningscentren skannade fingeravtryck på visumansökningar för alla över 12 år. Notera att processen för alla typer av visum kan ta minst 15 arbetsdagar. Under populära reseperioder kan det ta extra lång tid innan ansökningar godkänns.

Ryska auktoriteter skiljer strikt mellan turist- och besöksvisum; ett turistvisum är för de som bor på hotell eller liknande boenden; medan besöksvisum är för de som bor hos någon privatperson.

Vid ankomst måste alla utländska besökare fylla i två identiska kopior av ett migrationskort. Det ena behålls av immigrationstjänstemannen. Det andra ska sparas och presenteras tillsammans med ditt pass till polisen vid en identitetskontroll. Den andra kopian lämnas sedan över till immigrationsmyndigheten vid avresa. Du måste fylla i ett nytt migrationskort varje gång du reser in i Ryssland. Om du tappar bort den andra kopian kan böter utfärdas. Att stanna längre än ditt visum tillåter utan tillstånd från de federala migrationsmyndigheterna kan resultera i en försening av din resa, böter, domstolsförhandlingar och möjligen deportering och ett förbud mot återinresa.

Migrationskortet gäller även i Vitryssland. Om du reser mellan Ryssland och Vitryssland ska du behålla migrationskortet du fick när du först reste in i ett av de två länderna tills du lämnar båda länderna för sista gången.

Notera att om du planerar att resa till Ryssland med tåg så kommer du behöva ett transitvisum för Vitryssland. Om du vill ha en transit genom Ryssland till ett tredje land måste du kontrollera Rysslands transitvisumkrav.

Om du avser att stanna längre än sju dagar måste du registrera ditt visum hos de lokala myndigheterna inom tre arbetsdagar från och med ankomst till Ryssland. De flesta stora hotell gör detta automatiskt åt dig. Om du stannar hos vänner eller i ett privat boende måste de göra detta åt dig. Om du har ett arbetsvisum kommer din arbetsgivare fullfölja registreringen. Att de inte uppfyller kravet på registrering kan detta resultera i signifikanta förseningar och böter vid avresan.

Utlänningar som önskar resa till den Tjetjenska republiken måste få ett speciellt tillstånd från Rysslands inrikesministerium.

Om du planerar att besöka Vladivostok, Yakutsk eller andra isolerade städer måste det vara specifikt angivet i visumet.

Kryssning- eller färjepassagerare kan stanna i Ryssland i 72 timmar utan visum om de har bokat en resa genom de företag som är officiellt licensierade av den ryska regeringen.

Om du avser att stanna i Ryssland längre än tre månader måste du uppvisa ett hälsointyg med ett negativt HIV test. Intyget måste innehålla passinformation och information on HIV testet; indikera vistelsens längd och vara giltigt i tre månader efter testets datum.

För mer information besök TLCS på http://www.tlcsvisas.com/tlcs/ 

Ryssland
 • Huvudstad: Moskva
 • Övriga större städer: St Petersburg, Novosibirsk, Yekaterinburg
 • Religion: Ortodox kristendom
 • Tidszon: GMT +2 / +12

Landets nödnummer

 • Polis: 112
 • Brandkår: 112
 • Ambulans: 112

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

2
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

2
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
 • Afghanistan
 • Albanien
 • Algeriet
 • Amerikanska Jungfruöarna
 • Amerikanska Samoa
 • Andorra
 • Angola
 • Anguilla
 • Antarktis
 • Antigua och Barbuda
 • Argentina
 • Armenien
 • Aruba
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Bahamas
 • Bahrain
 • Bangladesh
 • Barbados
 • Belgien
 • Belize
 • Benin
 • Bermuda
 • Bhutan
 • Bolivia
 • Bonaire
 • Bosnien-Hercegovina
 • Botswana
 • Bouvetön
 • Brasilien
 • Brittiska Jungfruöarna
 • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
 • Brunei
 • Bulgarien
 • Burkina Faso
 • Burma (Myanmar)
 • Burundi
 • Caymanöarna
 • Centralafrikanska republiken
 • Chile
 • Colombia
 • Cooköarna
 • Costa Rica
 • Curaçao
 • Cypern
 • Danmark
 • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
 • Djibouti
 • Dominica
 • Dominikanska Republiken
 • Ecuador
 • Egypten
 • Ekvatorialguinea
 • El Salvador
 • Elfenbenskusten
 • Eritrea
 • Estland
 • Etiopien
 • Falklandsöarna
 • Fiji
 • Filippinerna
 • Finland
 • Frankrike
 • Franska Guyana
 • Franska Polynesien
 • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
 • Färöarna
 • Förenade Arabemiraten
 • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
 • Gabon
 • Gambia
 • Georgien
 • Ghana
 • Gibraltar
 • Grekland
 • Grenada
 • Grönland
 • Guadeloupe
 • Guam
 • Guatemala
 • Guinea
 • Guinea-Bissau
 • Guyana
 • Haiti
 • Heardön och McDonaldöarna
 • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
 • Honduras
 • Hongkong
 • Indien
 • Indonesien
 • Irak
 • Iran
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Italien
 • Jamaica
 • Japan
 • Jordanien
 • Julön
 • Kambodja
 • Kamerun
 • Kanada
 • Kap Verde
 • Kazakstan
 • Kenya
 • Kina
 • Kirgizistan
 • Kiribati
 • Kokosöarna
 • Komorerna
 • Kosovo
 • Kroatien
 • Kuba
 • Kuwait
 • Laos
 • Lesotho
 • Lettland
 • Libanon
 • Liberia
 • Libyen
 • Lichtenstein
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Macao
 • Madagaskar
 • Makedonien
 • Malawi
 • Malaysia
 • Maldiverna
 • Mali
 • Malta
 • Marocko
 • Marshallöarna
 • Martinique
 • Mauretanien
 • Mauritius
 • Mayotte
 • Mexiko
 • Mikronesiska federationen
 • Moçambique
 • Moldavien
 • Monaco
 • Mongoliet
 • Montenegro
 • Montserrat
 • Namibia
 • Nauru
 • Nederländerna
 • Nepal
 • Nicaragua
 • Niger
 • Nigeria
 • Niue
 • Nordkorea
 • Nordmarianerna
 • Norfolkön
 • Norge
 • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
 • Nya Zeeland
 • Oman
 • Pakistan
 • Palau
 • Panama
 • Papua Nya Guinea
 • Paraguay
 • Peru
 • Pitcairn
 • Polen
 • Portugal
 • Puerto Rico
 • Qatar
 • Republiken Kongo
 • Réunion
 • Rumänien
 • Russia (East of Ural)
 • Rwanda
 • Ryssland
 • Saint Barthelemy
 • Salomonöarna
 • Samoa
 • San Marino
 • São Tomé och Príncipe
 • Sate of Palestine
 • Saudiarabien
 • Schweiz
 • Senegal
 • Serbien
 • Seychellerna
 • Sierra Leone
 • Singapore
 • Sint Maarten
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Somalia
 • Spanien
 • Sri Lanka
 • St Helena
 • St Kitts och Nevis
 • St Lucia
 • St Pierre och Miquelon
 • St Vincent och Grenadinerna
 • Storbritannien
 • Sudan
 • Surinam
 • Svalbard och Jan Mayen
 • Swaziland
 • Sverige
 • Sydafrika
 • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
 • Sydkorea
 • Sydsudan
 • Syrien
 • Tadzjikistan
 • Taiwan
 • Tanzania
 • Tchad
 • Thailand
 • Tjeckien
 • Togo
 • Tokelauöarna
 • Tonga
 • Trinidad och Tobago
 • Tunisien
 • Turkiet
 • Turkmenistan
 • Turks- och Caicosöarna
 • Tuvalu
 • Tyskland
 • Uganda
 • Ukraina
 • Ungern
 • Uruguay
 • USA
 • Uzbekistan
 • Wallis och Futunaöarna
 • Vanuatu
 • Vatikanen
 • Venezuela
 • Vietnam
 • Vitryssland
 • Västra Sahara
 • Yemen
 • Zambia
 • Zimbabwe
 • Åland Islands
 • Österrike
 • Östtimor
 • Asien
 • Afrika
 • Europa
 • Sydamerika
 • Nordamerika inkl. USA
 • Nordamerika exkl. USA
 • Oceanien
 • England
 • Skottland
 • Wales
Dölj val Dölj
 • {{originalfilename}} x

Närmaste servicekontor

Euro-Center Moscow

Kan jag boka försäkring till landet?

Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i, med undantag för avrådan gällande Covid-19. Vänligen se listan UD avråder för mer information, samt mer information om Covid-19 och våra försäkringar här >

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka
Language