Reseförsäkring Slovenien
Som turist är det viktigt att komma ihåg att man har ett ansvar för sin egen resa och säkerhet. En av de viktigaste åtgärderna man kan ta på egen hand är att se till att man har en giltig reseförsäkring om man skulle bli sjuk eller skada sig.
Denna centraleuropeiska pärla lockar med sin rika kulturhistoria, men också den vackra natur som råder i landet. I Sloveniens huvudstad, Ljubljana, kan man upptäcka allt från stadens charmiga gamla stadsdel med sin barockarkitektur, till livfulla marknader och utsökta restaurangutbud. Landet erbjuder också imponerande medeltida slott och vingårdar väl värda ett besök för provning.
Du som är naturälskare kan utforska de kristallklara sjöarna i Bled och Bohinj, vandra genom de frodiga skogarna i Triglav nationalpark och njuta av adrenalinfyllda aktiviteter som skidåkning, kajakpaddling och bergsklättring. Med andra ord så finns det alltid något att upptäcka när man reser till Slovenien – oavsett intresse, budget och tid.
När du planerar din resa till Slovenien är det också bra om du ser över att du har en reseförsäkring med ett passande skydd, särskilt om du ska utföra riskfyllda aktiviteter.
Översikt
Huvudstad: Ljubljana (286 000 invånare)
Befolkning: 2 119 675 (uppskattning 2024)
Religioner: katolik, ortodox, muslim, kristen, annan, ateist, icke-troende/agnostiker
Språk: slovenska, serbokroatiska, italienska, ungerska
Tidszon: UTC+1; sommartid: +1 timme, börjar sista söndagen i mars; slutar sista söndagen i oktober
Körsida: Höger
Telefonnummer: +386
Elkontakt(ar): Typ C och Typ F
Pengar
Den lokala valutan i Slovenien är euro (EUR). Den 10 september 2024 är 100 EUR lika med 110,4 USD.
Valutaväxling kan göras på banker och växlingskontor.
Resenärer bör vara beredda att använda antingen kontanter eller kredit- eller betalkort för att göra betalningar. Kreditkort accepteras i vissa anläggningar men kontanter är fortfarande den föredragna betalningsmetoden. Kreditkort är allmänt accepterade. Uttagsautomater är endast tillgängliga i stads- och/eller turistområden.
Det är tillrådligt att se till att personliga kort accepteras i Slovenien.
I större städer och större turistområden är det vanligt att lämna cirka 10 % av notan; om du får exceptionell service, lämna 15 %.
Elektricitet
Strömförsörjningen i Slovenien är pålitlig. Elektriciteten går på 230V vid 50Hz med kontakttyp(er) C och F.
Pass
De flesta resenärer kommer att behöva ett pass för att komma in i Slovenien. Passet ska vara giltigt i minst tre månader efter avresedatumet, ha utfärdats inom de senaste tio åren och ha två tomma sidor.
Medborgare i Europeiska unionen (EU) kan komma in i Schengenområdet med ett giltigt ID.
Visum
Visumfritt inträde är tillgängligt för vissa resenärer som kvalificerar sig baserat på nationalitet och resemål. Alla andra resenärer kommer att behöva skaffa visum från närmaste ambassad eller konsulat eller ansöka online (e-visum) före resan.
Kraven på inresevisum varierar beroende på nationalitet, syftet med resan och andra faktorer. Enskilda resenärer ansvarar för att se till att de uppfyller alla visumkrav, vilket bör bekräftas med myndigheterna på sin destination innan resan.
Visumfri resa
Visumfria resor inom Schengenområdet : Medborgare i vilket land som helst som ingår i Schengenavtalet kan fritt resa in och vistas i vilket Schengenland som helst utan visum. Vissa utländska medborgare från icke-Schengenländer tillåts också inresa utan visum, inklusive medborgare i Storbritannien (Storbritannien), USA (USA) och Kanada bland andra.
Rumäniens och Bulgariens partiella anslutning till Schengen från den 31 mars inkluderar inte avskaffandet av personkontroller vid Republiken Bulgariens och Rumäniens inre landgränser. Tills vidare kommer gränskontroller att fortsätta att gälla vid landgränserna för resor mellan antingen Bulgarien eller Rumänien och angränsande länder i Schengenområdet.
Visum
Schengenvisum för korta vistelser (typ C) : Utländska medborgare som kommer från utvalda länder behöver ett Schengenvisum för att tillåtas inresa till vilket land som helst i Schengenområdet.
Resenärer får vistas i vilket som helst av länderna i Schengenområdet på ett visum för enkel, dubbel eller flera inresor, i upp till 90 dagar (tre månader) under varje 180-dagarsperiod, oavsett syftet med vistelsen.
Visum utfärdade för Schengenländer gäller för hela Schengenområdet. Med ett Schengenvisum kan en tredjelandsmedborgare resa in i ett Schengenland och sedan resa fritt genom hela Schengenområdet, eftersom gränskontroller av personer som reser över Schengenländernas nationella gränser har tagits bort.
Ansöknings- och handläggningstider kan variera beroende på den enskilda sökanden och ambassaden.
Från och med den 31 mars 2024 kommer Rumänien och Bulgarien att utfärda Schengenvisum för vistelser på medlemsstaternas territorium som inte överstiger 90 dagar under någon period av 180 dagar eller för transit genom internationella transitområden på flygplatser i Schengenmedlemsstaterna.
Lokala resor
Översikt
Resenärer bör förutse möjliga avbrott eller förseningar för att resa vid berörda gränser, på grund av återinförandet av gränskontroller vid utvalda övergångar inom Schengenområdet och säkerställa att alla identifierings- och resehandlingar är giltiga och överensstämmer med de senaste inresekraven.
Resesäkerhet
Flygresor
Den viktigaste internationella flygplatsen i Slovenien är flygplatsen Ljubljana ( Aerodrom Ljubljana ). Det ligger cirka 25 km (15,5 miles) från stadens centrum i Ljubljana . Säkerheten på flygplatsen är god, efter att ha uppgraderats efter Sloveniens inträde i Europeiska unionen (EU) 2004. Inga allvarliga säkerhetsintrång har skett på flygplatsen de senaste åren. Rutiner är vanligtvis effektiva och långa köer till säkerhet är sällsynta.
Det finns ett antal alternativ för resor från flygplatsen till Ljubljanas centrum. Nejet. Buss nr 28 avgår från parkeringen utanför ankomsthallen och tar 45 minuter att nå buss-/tågstationen i centrala Ljubljana . Bussarna som används på den här sträckan är moderna och säkra. Taxibilar finns även utanför ankomsthallen. De är ett mycket snabbare alternativ, som tar cirka 25 minuter, även om det är ett dyrare alternativ än bussen. Olicensierade taxioperatörer är ovanliga på flygplatsen, men för att eliminera risken för överdebitering bör du se till att du bara använder taxibilar från den officiella rangen. Ljubljana flygplats har ett antal biluthyrningskontor som ligger nära ankomsthallen. Stora internationella företag och små lokala företag finns på plats. Alla bilar som finns att hyra är nyare modeller som är säkra och välskötta. Även om biluthyrning i allmänhet är billigare i Slovenien än på andra håll i Europa, är det bäst att boka i förväg om du hyr på flygplatsen för att undvika högre avgifter. För att köra från flygplatsen till Ljubljana , ta motorväg E61.
Sloveniens andra internationella flygplats ligger 15 km (9,3 miles) söder om Maribor . Regionens stora järnvägslinje passerar nära flygplatsen, så det är lätt att ta sig till ett antal områden. För att nå Maribor går en buss varje halvtimme hela dagen, vilket tar cirka en halvtimme att nå centrum av staden. Taxibilar finns också tillgängliga utanför terminalbyggnaden.
Luftrum
Efter EU-kommissionens tillkännagivande att hela EU:s luftrum kommer att stängas för ryskägda, ryskregistrerade och ryskkontrollerade flygplan, inklusive privatplan och för överflygningar, kommer alla flygningar till och från Ryssland att vara förbjudna tills vidare, i linje med EU:s sanktioner mot Ryssland på grund av dess invasion av Ukraina.
Gränser och ingång
Inresa till Slovenien är inte föremål för restriktioner.
Fram till åtminstone den 21 december kommer slovenska myndigheter att genomföra inre gränskontroller på grund av ökade terrorhot på nationellt territorium. Ankomster, inklusive de från Schengenområdet, kan behöva visa ID, pass, visum och ytterligare dokumentation vid landgränsövergången med Ungern och Kroatien.
Vägresor
Sloveniens vägar är i allmänhet i gott skick och trafiken rör sig åt höger. Särskilt motorvägar är välbelagda och är skyltade. De flesta landsvägar har också bra beläggning. Men körstandarden kan vara dålig, med olyckor en regelbunden händelse. Många av de allvarligare olyckorna i Slovenien inträffar på grund av höghastighetskörning. Var alltid försiktig när du kör i Slovenien. Antalet bilar i Slovenien fortsätter att öka, så vägarna blir mer överbelastade under rusningstid. Trafiklagarna följs inte alltid, så du bör inte lita på att andra förare agerar förutsägbart.
Bilister ska hela tiden köra med tända strålkastare, även under dagsljus. Vinterdäck är ett lagkrav mellan 15 november och 15 mars årligen. Att använda mobiltelefon när du kör är olagligt. Dessa regler upprätthålls av trafikpolisen och böter på plats utfärdas för överträdelser.
Det finns vägtullar på alla motorvägar som antingen kan betalas i början av vägen eller genom att köpa en vinjett i förväg. Den senare metoden är billigare om du planerar att ofta köra på avgiftsbelagda vägar. Kolla https://evinjeta.dars.si/en/e-vignette-validity för detaljer.
Enligt slovensk lag är den högsta tillåtna alkoholhalten i blodet 50 milligram alkohol per 100 milliliter blod. Påföljderna för detta brott sträcker sig från höga böter (som inte överstiger 500 EUR (637 USD)) till upphävande av körkort och konfiskering av fordon. Hastighetsgränsen är 50 km/h (30 mph) i stadsområden, 90 km/h (56 mph) på de flesta landsvägar och 130 km/h (80 mph) på motorvägar (avtocestas). Bilister måste ha sina strålkastare tända under dagtid och det är förbjudet att använda handhållna mobiltelefoner under körning i Slovenien.
Resa med tåg
Internationella tåg förbinder Slovenien med ett antal europeiska städer och slutar vid Ljubljanas centralstation. De vanligaste tjänsterna går till Österrike och Kroatien. Dagliga tåg går också till Tyskland, Ungern och Serbien. Kvaliteten på rullande materiel som används på internationella rutter varierar kraftigt. Tjänster som kör norrut tenderar att ha nya och bekväma vagnar, medan de som kör söderut använder äldre tåg som är mer benägna att gå sönder och erbjuder mindre skydd för passagerare i händelse av en olycka. Ändå har det inte inträffat några allvarliga järnvägsolyckor i Slovenien de senaste åren.
Tåg som kör inom Slovenien är ganska effektiva och bekväma men går inte till många landsbygdsområden. De är ofta billigare än bussar. Men eftersom vissa tåg är äldre, kontrollera alltid om de tar längre tid att nå din destination än bussen. Biljetter bör köpas på stationen innan ombordstigning, eftersom stora böter kan utgå för biljetter köpta från konduktörer. Ficktjuvar och väskryckning förekommer ibland, särskilt under hektiska tider. Det är tillrådligt att alltid ha dina väskor med dig och värdesaker i säkra fickor.
Kollektivtrafik
Färjor och båtar: Venezia Lines katamaraner seglar till Venedig från Piran en gång i veckan. Prinsen av Venedigs katamaran från närliggande Izola serverar också Venedig men fungerar fyra gånger i veckan under sommarmånaderna. Restiden för båda är cirka tre timmar för att ta sig över. Säkerheten är god, med internationella passagerarfartyg som uppfyller EU:s regler. Småstölder har anmälts, så du bör alltid ha dina väskor och värdesaker med dig eller i en säker ficka.
Bussar: Internationella bussförbindelser länkar Ljubljana med ett antal europeiska städer, inklusive Frankfurt via München, Sarajevo; Split via Rijeka och Zagreb. Dessutom finns det bussar till och från Koper som trafikerar destinationer i Kroatien, inklusive Rijeka och Rovinj. De flesta internationella tjänster fungerar dagligen och är effektiva. De fordon som används tenderar att vara moderna och välskötta, även om inneboende vägfaror utgör en risk.
Inrikesbussar länkar nästan alla städer och byar. Större rutter slutar vid Ljubljana och når många områden som inte trafikeras av järnväg. Rutten Ljubljana - Bled är en av de mest populära, eftersom det inte finns några andra allmänna transportvägar till staden. Även om bussar på trafikerade sträckor är moderna och säkra, åldras en del av fordonen som används på landsbygdsrutter. Olyckor är möjliga, och de kommer inte att skydda passagerare lika bra vid en olycka. Småstölder har anmälts av resenärer som somnat under färden. Detta inträffar främst när väskor lämnas olåsta på överliggande förvaringshyllor. Använd små hänglås för att hålla väskor stängda och se till att alla dina värdesaker förvaras i säkra fickor på din person. Överväg att använda ett pengabälte.
Lokala bussar går i Ljubljana och några andra större städer mellan 05:00 och 23:00 varje dag. De flesta är nya, pålitliga och rena. Ingången är endast vid ytterdörren och du betalar priset direkt till föraren. Priserna varierar, men kommer vanligtvis inte att överstiga 2,00 EUR (ungefär 2,18 USD). En lite billigare metod är att köpa biljetter, så kallade zetoni, i förväg från tidningskiosker. Dessa måste valideras ombord. Ficktjuvar förekommer regelbundet vid trafikerade tider på lokala slovenska bussar. Var alltid medveten om din omgivning och var uppmärksam på distraktioner som kan vara ett knep för att ta din uppmärksamhet från värdesaker.
Taxi: Det finns taxistationer i hela Ljubljana och andra större stadsområden. Det är svårt att ropa taxi på gatan, så om du är långt ifrån en taxistation är ditt enda alternativ att ringa en per telefon. Alla taxibilar har mätare och tar betalt per kilometer, men avgifterna varierar mellan företagen. Som en allmän regel tar företag som använder nya Mercedes-bilar mer betalt än de som använder icke-lyxfordon. Taxichaufförer är vänliga men kan försöka ta längre vägar. Det hjälper att ha en bra uppfattning om hur mycket din resa bör kosta i förväg så att du kan ifrågasätta rutten. Taxibilar utan tillstånd är inte lika utbredda som i andra regionala delstater, men du kan bli erbjudna taxibilar av köparna i kollektivtrafikknutpunkter och andra livliga områden. Undvik dessa taxibilar, eftersom förare ofta tar överpris och inte har reglerats av lokala myndigheter. Officiella taxibilar har gula TAXI-skyltar på taket och/eller taxibolagsmärken på sina dörrar.
Biluthyrning: Biluthyrning i Slovenien är mycket billigare än i andra europeiska stater. Lokala och internationella företag verkar, även om de flesta är koncentrerade till Ljubljana . Fordon tenderar att vara nya modeller som är väl underhållna, men du bör alltid se till att de har vinterdäck monterade mellan november och mars årligen. Vissa företag har varit kända för att undvika att montera dem på grund av kostnadsproblem, men de är viktiga på Sloveniens ofta isiga vägar på vintern.
Landsinformationen på denna webbplats har översatts med hjälp av maskinöversättning av vår partner. Arbete har utförts för att tillhandahålla en så korrekt översättning som möjligt, dock ska du som läsare ha i åtanke och acceptera att ingen automatisk översättning är perfekt och bör inte heller läsas eller tolkas som så. Landsinformationen är inte avsedd att vara en källa till råd eller handling baserat på det material som presenteras. Ingen garanti antyds eller ges, inga anspråk eller rättsliga åtgärder accepteras.
- {{originalfilename}} x
Närmaste servicekontor
Euro-Center Larnaca
Kan jag boka försäkring till landet?
Våra försäkringar gäller inte vid resa till område som Utrikesdepartementet i sina rekommendationer avråder från att besöka eller vistas i. Vänligen se listan UD avråder för mer information.