Bakterie

Så undviker du magsjuka på semestern

11 april

I Sverige har vi ofta en något överdriven rädsla för att bli magsjuka när vi åker på semester. Men som alla vet så är semestertid dyrbar tid och vem vill spendera sin semester med att må dåligt? Även om turistdiarré oftast går över efter några dagar så vill vi ge våra läsare bästa möjliga förutsättningar att undvika att drabbas. Därför har vi ställt en rad frågor om hur man bäst undviker magsjuka till Europeiska ERVs medicinska specialist Erik Nordlund.

Vad beror magsjuka på?

Magsjuka är egentligen ett samlingsnamn för en rad magåkommor. Den kan vara orsakad av virus, tarmparasiter eller bakterier. Av dessa är det oftast turistdiarré de flesta egentligen tänker på när det kommer till magsjuka i samband med utlandsresor. Orsaken är oftast E. coli bakterier. Det finns sex olika typer av E. coli bakterier som orsaker infektioner hos människor och av dessa så är det den s.k. ETEC-bakterien som oftast är orsaken till att vi drabbas av turistdiarré. Som turist får man oftast i sig bakterien genom förorenad mat eller dryck.

Är det någon viss typ av föda man bör vara extra försiktig med om man är orolig för att bli magsjuk under utlandsresan?

Till att börja med vill jag vara tydlig med att risken att bli magsjuk varierar beroende på var i världen man befinner sig. Risken att drabbas av magsjuka är mycket större om du befinner dig i ett utvecklingsland jämfört med exempelvis våra grannländer, där risken att drabbas av magsjuka genom bakterierar man får i sig via maten är väldigt låg. Oavsett var man befinner så är de viktigaste faktorerna: hur god kvalité det är på kranvattnet, hur väl tillagad maten är och vilka möjligheter man har att hålla maten färsk efter det att den blivit tillagad. Detta är extra viktigt när det kommer till mat som kyckling, skaldjur, köttfärs, ägg och fisk. I varma miljöer växer bakterierna till sig så man bör vara försiktig med bufféer som stått framme länge. Kort sagt kan man säga att man bör undvika varm mat som stått framme och kallnat och mat som ska ätas kall som blivit varm. Frukt och sallad är annan föda där bakterier lätt frodas. Sist men inte minst vill jag framhålla att alltid köpa vatten på flaska om du befinner dig i ett land med dåligt kranvatten. Av samma anledning bör du undvika drycker med is om du inte vet vad isen är gjord på för vatten.

Finns det något man kan göra för egen del om man vill minska risken att bli magsjuk?

Förutom att undvika att få i sig föda och vätska som kan bära på bakterier som orsakar magsjuka så gör det dessvärre inte det. Jag vet att vissa rekommenderar probiotika, d.v.s. kost som innehåller bakterier som är menad att stärka immunförsvar och tarmflora, men i de studier som har gjorts har man inte kunnat påvisa att det gett något märkbart skydd mot magsjuka. På samma sätt pratade man tidigare om att kolera-vaccin skulle hjälpa mot magsjuka, men inte heller i det fallet finns det några entydiga bevis.

Vilka andra sätt att smittas av magsjuka är vanliga förutom genom mat och dryck?

Om man bortser från mat och dryck så är det vanligaste sättet att smittas att vi får i oss bakterier genom att vi t.ex. kliar oss i ögonen eller mungipan. Föremål som ofta är stora bakteriehärdar inkluderar sådant som sedlar och mynt samt fjärrkontrollen till hotellets TV. Kort sagt föremål som kan tänkas ha hanterats av ett stort antal människor utan att ha rengjorts däremellan. Därför rekommenderar jag alltid att man tvättar händerna ofta om man vill minimera risken.

I vilka länder är det störst risk att drabbas av magsjuka?

Det är lite beroende på hur man ser på det. Störst risk att drabbas är i utvecklingsländer eftersom vatten- och avloppsreningen i dessa länder ofta är bristfällig. Överlag reser vi dock inte till de mest underutvecklade länderna när vi ska på semester så då får man se till vilka länder vi oftast besöker. Föga oväntat är det därför länder som Thailand, Grekland, Spanien, Egypten och Turkiet som hamnar i topp när det kommer till i vilka länder flest svenskar drabbas av turistdiarré. Att ett land hamnar högt i statistiken beror på en kombination av två faktorer: hur populärt landet är som semesterresmål och om landet är ett högriskland när det kommer till turistdiarré eller inte.  

Vad bör man göra om man insjuknar i magsjuka?

Om man insjuknar i magsjuka bör man först och främst vara noggrann med att få i sig mycket vätska för att undvika vätskebrist. Vätskeersättning är att rekommendera för att återställa viktiga salter i kroppen som gått förlorade i och med diarrén. Vuxna och barn över 12 år kan ta receptfria läkemedel som exempelvis Imodium eller Dimor för att minska diarrén. Väldigt söta drycker bör undvikas eftersom det kan förvärra diarrén, på samma sätt måste man vara väldigt noggrann med doseringen om man bestämmer sig för att blanda egen vätskeersättning till barn under 12 år då slarv med doseringen kan leda till för hög salthalt. Om man har svåra magsmärtor, hög feber, blodiga diarréer eller kräks väldigt mycket bör man alltid söka vård inom ett dygn.


Kom ihåg reseförsäkringen!

Vi har reseförsäkringar för alla typer av resor - oavsett om du ska på charterresa, vill backpacka, plugga utomlands eller ska åka på tjänsteresa.

 

Se alla våra reseförsäkringar