Tjänsteresa utomlands – Det här bör du tänka på

Idag är världen mer globaliserad än den någonsin tidigare varit, och det påverkar i högsta grad hur vi gör affärer. Detta har på ett naturligt sätt medfört att affärsresor blivit ett allt vanligare inslag i mångas arbetsliv. Vi har därför valt att sammanställa en rad tips som kan vara bra att ha i åtanke för dig som åker iväg på affärsresa utomlands.

Inför din tjänsteresa:

Ta reda på fakta om ditt resmål 
Det är bra att ta reda på så mycket fakta som möjligt om ditt planerade resmål, både för att undvika direkta faror, men också för att undvika eventuella pinsamheter som kan uppstå vid missförstånd av ett lands seder och bruk. I korthet: Ju mer du vet om ett lands religion, klimat, brottslighet och politik, desto säkrare är du, och desto mer kommer du få ut av din resa. Om du känner att du har ont om tid kan du snabbt läsa dig till lite fakta på vår landsguide, där du snabbt kan se vilka länder som är riskområden.

Vaccinationer/Mediciner 
Ta kontakt med en vaccinationscentral och fråga vilka vaccinationer du bör ta innan du reser till det tilltänka resmålet. Du bör ha i åtanke att många vaccinationer måste tas i god tid för att hinna få full effekt. Vänta därför inte för länge med att ta kontakt med en vaccinationscentral. Besök gärna vår vaccinationsguide om du vill veta vilka vaccinationer du behöver för just ditt resmål.

Om du lider av någon sjukdom eller använder receptbelagd medicin bör du alltid ta med dig ett intyg på engelska som visar vilken sjukdom du lider av och vilka mediciner du använder. Att ha ett intyg på engelska som berättar om din sjukdom eller bruk av mediciner, kan vara direkt livsavgörande i fall du skulle insjukna under din resa. Ett intyg på engelska är även bra att ha till hands när du ska passera tullen, det kan både bespara dig tid och möda. Och vad du än gör, checka aldrig in din medicin!

Pass/visum 
Kontrollera att ditt pass är giltigt. Det kanske låter som en självklarhet, men det är vanligare än man tror att folk missar att deras pass har passerat utgångsdatumet. Som utlänning är du extra utsatt för rånförsök och stölder. Det kan därför vara en mycket god idé att ta en kopia på sitt pass, samt två extra foton på dig själv om oturen skulle vara framme. Glöm inte heller att kontrollera om landet du reser till kräver ett visum.

Kontokort 
Om du blir av med kontokort måste du snabbt kunna spärra dem. Se därför till att ta en kopia av dina kontokort och skriv ner de telefonnummer som krävs för att kunna spärra de konton som korten är knutna till. Att skriva upp dina kontokortsnummer är även att rekommendera. Tänk på att inte förvara dina kopior och nummer rörande kortet i plånboken, eller på annat ställe där du förvarar dina kontokort.

Förvara pass/pengar/biljetter 
Se till att ha dina resehandlingar lättillgängliga under resan. Du kan gärna använda en säkerhetsficka under kläderna där du förvarar de pengar, kreditkort etc. som du inte behöver under resdagen. Glöm inte heller: packa aldrig pengar eller biljetter i bagaget du checkar in!

Välja resesätt 
Att gardera sig för konkurser och eventuella naturkatastrofer som kan förhindra din flygresa är omöjligt. Det man däremot kan göra för att hålla sig så säker som möjligt är att undvika flygbolag som är involverade i internationella konflikter. Om du kan så bör du även undvika mellanlandningar, att flyga direkt är alltid säkrare.

Välja boende 
När man ska välja hotell bör man inte enbart basera sitt val på hotellets ytliga standard. Att välja ett hotell med god säkerhetsstandard är minst lika viktigt. Vi rekommenderar att du väljer att bo på ett våningsplan dit brandstegarna når, det vill säga; bo inte högre upp än våning sex. Om du kan så bör du även undvika bottenvåningen, där risken för inbrott är högre.

Meddela din resplan 
Att meddela var, hur och när du kommer resa är alltid viktigt då man aldrig vet när olyckan kommer vara framme. Du bör meddela såväl anhöriga, som ditt hemmakontor och eventuell kontaktperson på ditt resmål. Glöm inte heller att meddela om det blir eventuella ombokningar. Om dina anhöriga och arbetskamrater har fel information så är den inte mycket värd.

Packa handbagage 
Lägg alltid medicin som du är beroende av i ditt handbagage. Även sådant som är att betrakta som stöldbegärlig egendom bör läggas i där. Detta gäller till exempel sådant som kamera, dator och viktiga arbetsdokument. Att få hem eventuella ömtåliga föremål oskadda ökar även markant om du förvarar dem i handbagaget. Alla som någon gång blivit av med sitt incheckade bagage vet att det kan vara en god idé att packa ner lite ombyteskläder. Packa aldrig ner vassa föremål som till exempel sax, fickkniv, eller nagelfil i handbagaget då det är förbjudet och du alltså riskerar att bli av med föremålen i tullen.

Märka bagage 
Märk ditt bagage med en dubbelsidig namnlapp så din adress inte är synlig, på så sätt undviker du att skylta med att du ska resa iväg för eventuella inbrottstjuvar som spanar efter lämpliga offer på flygplatsen. Det skadar inte heller att ha en lapp med din hemadress och telefonnummer inuti din resväska om väskans namnlapp skulle falla av. Märk ditt bagage med adress och telefonnummer till din vistelseort utomlands, då det ökar chansen att du får tillbaka ditt incheckade bagage om det kommit bort när du anländer till resmålets flygplats. Sist men inte minst så är det bra att ha ett bra och kraftigt lås till dina väskor.

Under din tjänsteresa:

Var extra vaksam
Tjuvar vet att turister ofta bär med sig kontanter och andra värdesaker. Var därför extra vaksam vid de tillfällen då du kan tyckas ha uppmärksamheten på annat håll, till exempel handlar på tax-free, checkar in på hotell etc.

Att tänka på när du promenerar
Försök att undvika att promenera nära trafikerade vägar då rånrisken är större där. Om du ändå är tvungen att promenera nära en trafikerad väg så rekommenderar vi att du har din väska på motsatt sida om vägen. Ett annat bra tips är att förvara plånboken så att du känner att du har den på dig, detta minskar stöldrisken om du har uppmärksamheten på annat håll.

Mat/vatten
Tänk på att vara försiktig med att äta sådant som glass, majonnäs, skaldjur, rå fisk och rått kött. Om du inte känner till landets vattenstandard bör du undvika kranvattnet, såväl som juice eller drinkar som innehåller vatten/is. Säkrast är att dricka vatten du köpt på flaska. Tänk på att du till och med bör undvika att borsta tänderna i kranvattnet i vissa länder.

Taxi/hyrbilar
Välj alltid väletablerade och skyltade taxi- och hotellbilar, svarttaxi bör alltid undvikas. Kontrollera alltid vilken taxa som gäller innan du åker iväg med en taxibil, på så sätt minimerar du risken att du blir lurad. Tänk även på att det alltid är säkrare att sitta i baksätet än framme hos chauffören.

När man hyr en bil utomlands finns det en mängd saker man bör tänka på. Till att börja med bör man alltid välja kända hyrbilsfirmor. Att ta upp liftare eller stanna för en ”olycka” vid sidan av vägen är inte att rekommendera. Tänk på att det är klokt att köra med låsta dörrar och fönster i många länder. När du är ute och kör bör du hålla dig till de stora vägarna och alltid se till att ha minst halv tank. Välj alltid belysta parkeringsplatser när det är dags att parkera bilen, då belysningen avskräcker många tjuvar. Innan du stiger ut ur bilen ska du alltid tömma den på värdesaker – annars är risken stor att någon annan gör det.

Underskrifter
Skriv inte – under några som helst omständigheter – på papper som är skrivna på ett språk du inte förstår, inte ens en polisanmälan.

Stöld/rån/överfall
I fall du blir bestulen på ditt pass eller hamnar i en rättslig konflikt så ska du alltid kontakta din ambassad omedelbart. Kom ihåg att du alltid ska anmäla stöld, rån och överfall till polisen på händelseorten fortast möjligt, begär alltid ett intyg på att du upprättat en anmälan. Om du blir offer för ett överfall ska du även uppsöka en läkare för bedömning och dokumentation av dina skador. Spara alla kvitton på eventuella egna utlägg.

Försök att alltid uppträda lugnt vid eventuella nödsituationer, som till exempel ett rån. Gör som du blir tillsagd; lämna utan protest ifrån dig pengar och andra värdesaker. Det är inte värt att riskera sitt liv för kontanter eller andra eventuella värdesaker.

Kontanter och kontokort

Bär aldrig med dig mer pengar är du har behov av under dagen. Ha alltid med dig ”reservkontanter” som du förvarar på ett annat ställe än plånboken.

Om möjligt; försök att i högsta möjliga mån undvika att lämna ifrån dig ditt kontokort, betala istället med kontanter.
Bär alltid med dig en lapp där du skrivit ner ditt kortnummer, samt telefonnummer så att du kan spärra ditt kort.
Var uppmärksam när du tar ut pengar från en automat, och låt aldrig någon ”hjälpa dig” vid en krånglande automat. Vidare så bör du undvika att ta ut pengar på kvällen och om möjligt ta med dig en vän som håller uppsikt.
På Restaurang/Bar
Lämna aldrig värdesaker i garderoben – inte ens om den är bevakad. Bär dem istället med dig. Se upp med ”nya trevliga bekanta”, speciellt om du är berusad.

Till företagssidan >


Läs också om:



Kom ihåg reseförsäkringen!

Hos oss kan du boka reseförsäkringar för alla typer av resor.

Köp försäkring

Ändra din sökning Boka här
Datum då försäkringen ska gälla

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder vid avresa
Besöksperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betaldatum boende
Hyresperiod

Försäkringens startdatum kan inte vara tidigare än dagens datum

Pris för boende
1
Ålder på besökaren vid hemresedatum
Betalningsdatum
Utresedatum
1
Pris (belopp) per person
  • Afghanistan
  • Albanien
  • Algeriet
  • Amerikanska Jungfruöarna
  • Amerikanska Samoa
  • Andorra
  • Angola
  • Anguilla
  • Antarktis
  • Antigua och Barbuda
  • Argentina
  • Armenien
  • Aruba
  • Australien
  • Azerbajdzjan
  • Bahamas
  • Bahrain
  • Bangladesh
  • Barbados
  • Belarus
  • Belgien
  • Belize
  • Benin
  • Bermuda
  • Bhutan
  • Bolivia
  • Bonaire
  • Bosnien-Hercegovina
  • Botswana
  • Bouvetön
  • Brasilien
  • Brittiska Jungfruöarna
  • Brittiska territoriet i Indiska Oceanen
  • Brunei
  • Bulgarien
  • Burkina Faso
  • Burma (Myanmar)
  • Burundi
  • Caymanöarna
  • Centralafrikanska republiken
  • Chile
  • Colombia
  • Cooköarna
  • Costa Rica
  • Curaçao
  • Cypern
  • Danmark
  • Demokratiska republiken Kongo (DRK)
  • Djibouti
  • Dominica
  • Dominikanska Republiken
  • Ecuador
  • Egypten
  • Ekvatorialguinea
  • El Salvador
  • Elfenbenskusten
  • Eritrea
  • Estland
  • Etiopien
  • Falklandsöarna
  • Fiji
  • Filippinerna
  • Finland
  • Frankrike
  • Franska Guyana
  • Franska Polynesien
  • Franska territorierna i södra Indiska Oceanen
  • Färöarna
  • Förenade Arabemiraten
  • Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västin
  • Gabon
  • Gambia
  • Georgien
  • Ghana
  • Gibraltar
  • Grekland
  • Grenada
  • Grönland
  • Guadeloupe
  • Guam
  • Guatemala
  • Guinea
  • Guinea-Bissau
  • Guyana
  • Haiti
  • Heardön och McDonaldöarna
  • Holländska Antillerna (Curacao, St. Maarten)
  • Honduras
  • Hongkong
  • Indien
  • Indonesien
  • Irak
  • Iran
  • Irland
  • Island
  • Israel
  • Italien
  • Jamaica
  • Japan
  • Jordanien
  • Julön
  • Kambodja
  • Kamerun
  • Kanada
  • Kap Verde
  • Kazakstan
  • Kenya
  • Kina
  • Kirgizistan
  • Kiribati
  • Kokosöarna
  • Komorerna
  • Kosovo
  • Kroatien
  • Kuba
  • Kuwait
  • Laos
  • Lesotho
  • Lettland
  • Libanon
  • Liberia
  • Libyen
  • Lichtenstein
  • Litauen
  • Luxemburg
  • Macao
  • Madagaskar
  • Malawi
  • Malaysia
  • Maldiverna
  • Mali
  • Malta
  • Marocko
  • Marshallöarna
  • Martinique
  • Mauretanien
  • Mauritius
  • Mayotte
  • Mexiko
  • Mikronesiska federationen
  • Moçambique
  • Moldavien
  • Monaco
  • Mongoliet
  • Montenegro
  • Montserrat
  • Namibia
  • Nauru
  • Nederländerna
  • Nepal
  • Nicaragua
  • Niger
  • Nigeria
  • Niue
  • Nordkorea
  • Nordmakedonien
  • Nordmarianerna
  • Norfolkön
  • Norge
  • Nya Kaledonien (Chesterfieldöarna, Fortuna)
  • Nya Zeeland
  • Oman
  • Pakistan
  • Palau
  • Panama
  • Papua Nya Guinea
  • Paraguay
  • Peru
  • Pitcairn
  • Polen
  • Portugal
  • Puerto Rico
  • Qatar
  • Republiken Kongo
  • Réunion
  • Rumänien
  • Russia (East of Ural)
  • Rwanda
  • Ryssland
  • Saint Barthelemy
  • Salomonöarna
  • Samoa
  • San Marino
  • São Tomé och Príncipe
  • Sate of Palestine
  • Saudiarabien
  • Schweiz
  • Senegal
  • Serbien
  • Seychellerna
  • Sierra Leone
  • Singapore
  • Sint Maarten
  • Slovakien
  • Slovenien
  • Somalia
  • Spanien
  • Sri Lanka
  • St Helena
  • St Kitts och Nevis
  • St Lucia
  • St Pierre och Miquelon
  • St Vincent och Grenadinerna
  • Storbritannien
  • Sudan
  • Surinam
  • Svalbard och Jan Mayen
  • Sverige
  • Swaziland
  • Sydafrika
  • Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
  • Sydkorea
  • Sydsudan
  • Syrien
  • Tadzjikistan
  • Taiwan
  • Tanzania
  • Tchad
  • Thailand
  • Tjeckien
  • Togo
  • Tokelauöarna
  • Tonga
  • Trinidad och Tobago
  • Tunisien
  • Turkiet
  • Turkmenistan
  • Turks- och Caicosöarna
  • Tuvalu
  • Tyskland
  • Uganda
  • Ukraina
  • Ungern
  • Uruguay
  • USA
  • Uzbekistan
  • Vanuatu
  • Vatikanen
  • Venezuela
  • Vietnam
  • Västra Sahara
  • Wallis och Futunaöarna
  • Yemen
  • Zambia
  • Zimbabwe
  • Åland Islands
  • Österrike
  • Östtimor
  • Asien
  • Afrika
  • Europa
  • Sydamerika
  • Nordamerika inkl. USA
  • Nordamerika exkl. USA
  • Oceanien
  • England
  • Skottland
  • Wales
Dölj val Dölj
  • {{originalfilename}} x

Du glömmer väl inte reseförsäkringen?

Sök pris och boka

Du kanske också gillar: